Nejbezpečnější komunikační platforma?

Kdysi se ke mně dostala krabice se softwarem IceWarp. Pokud si vzpomínám, byl to e-mailový klient. IceWarp je už dnes ale mnohem dál a stojí i proti Microsoft Office 365 včetně Teams a Google G-suite. Navíc garantuje díky vlastnímu vývoji včetně virtualizační platformy stoprocentní bezpečnost, jak nám sdělila Petra Novotná, IceWarp Chief Operations Officer.

Jak jste ke jménu IceWarp přišli? Například chlapíci z Cheyenne Software, kteří dělali zálohovací software, si měli zaregistrovat firmu. Napadlo je, že by se jejich firma také měla nějak jmenovat. Letěli k registraci letadlem Cheyenne… Co všechno dnes vůbec dělá IceWarp?

Petra Novotná, IceWarp
Petra Novotná, IceWarp

Jméno naší firmy vzniklo na fóru, kde naši uživatelé navrhovali různá jména, a pak se hlasovalo. Na začátku byl IceWarp hodně dynamický a agilní, Warp znamená pro fanoušky Star Treku definici rychlosti cestování mezi hvězdami. Vyvíjeli jsme a adresovali problémy velmi rychle. Název IceWarp se líbil jak uživatelům, tak zakladatelům, a proto zvítězil.

Dnes už IceWarp není jen výrobcem e-mailu. Poskytujeme kompletní sadu řešení pro komunikaci a vzájemnou spolupráci uživatelů, tzv. kolaboračních. Vymezujeme se jako alternativa k Office 365, nebo G-Suite. E-maily, team chat jako alternativa Microsoft Teams, online editace dokumentů, a řešení pro online komunikaci jako TeamChat pro konference jako samostatnou funkci jako Zoom či Google Meet a chat jeden s jedním.

Ve kterém prostředí jste programovali dříve, a ve kterém teď? Fungujete dlouho, a teď máte produkty i pro Linux a cloud.

IceWarp není firmou stojící na open source. Když jsme začínali, používali jsme jeden programovací jazyk pro serverovou část. V současné době používáme mnoho programovacích jazyků, pro serverové části, desktopové a mobilní aplikace apod. Pro naše oddělení lidských zdrojů je to fakt „challenge“, jinak se to říct snad ani nedá.

Co se týče platforem, razíme cestou Cloudu. Pokud zákazník plánuje nasazení na on-premise, doporučujeme Linux.

Kolik vás dnes je?

Teď je nás zhruba osmdesát.

Jak jste na tom s Mac OS od Apple?

Bavíme se online, vy přes Mac, já také přes Mac. Jak vidíte, klientská část se použít dá. Nicméně instalace serverové části nejde, Apple servery nemá. Mantra firmy je kompletní práce v prohlížeči a ta je nezávislá na platformě .

Zdá se, že se vám dnes daří. Zažili jste ale také dobu, snad jako každý podnikatelský subjekt, kdy tomu bylo zoufale naopak?

Samozřejmě jsme zažili nějaká období, která jsme museli překonat, ale zoufale nám nebylo nikdy. Rostli jsme řadu let organicky, bez nějakého většího přičinění marketingu nebo snahy získat zákazníky, na začátku za námi chodili sami. Ale někdy okolo roku 2010 začala hodně růst konkurence. Také šlapala do marketingu, bombardovala jím zákazníky, a s tím jsme museli srovnat krok, být schopni dostat se i přesto k zákazníkům.

Další, s čím se musíme popasovat, jsou neustále inovace, právě proto, že dnes působíme na vysoce konkurenčním trhu. Z těchto důvodů se nikdy nemůžeme dostat do úplně komfortní zóny. Snažíme se proto neustále inovovat a přinášet něco nového, co ti větší hráči stále ještě nemají.

Uvažovali jste někdy o exitu, nebo vás to baví tak, že hodláte pokračovat dál?

Stále ještě máme duch start-upu. Nejsme velký korporát a pracujeme v relativně malých týmech. Nikdy neříkej nikdy, ale pořád nás to hodně baví.

Máte dnes k dispozici řešení pro instalaci on-site, nebo už jen cloudové, například kancelářskou sadu IceWarp Desktop Office? Na kterých operačních systémech je lze provozovat? Pokud máte obě verze, liší se nějak designem a funkčností? Například u Microsoft Office 2016/2019 a čistě cloudové verze Microsoft Office 365 tomu tak je.

Jsme na trhu dvacet let a ze začátku jsme byli zaměřeni na trh on-premise, instalace u zákazníků. Posledních pět až šest let jsou naší strategií cloudové služby, takže stavíme clustery různě po světě. Obě varianty však máme k dispozici. On-premise instalace a cloudová se nijak neliší. Nijak je nerozlišujeme, stále jde o ten samý produkt, je to však náročné na vývoj. O cestu do cloudu se snažíme proto, že instalace je velmi komplexní a náročná, a my víme, že na našem cloudovém železe to běží dobře a spolehlivě. Pokud si však nějaký zákazník přeje mít všechno u sebe, jsme mu schopni dodat instalaci on-premise.

Instalace IceWarp Desktop Office běží v cloudu, nebo na stanici uživatele?

Desktop Office je desktopová instalace, kterou si uživatel nainstaluje na svůj počítač. Jde nainstalovat i na Mac OS. Aktuálně je podporovaná instalace desktop klienta, což je v podstatě e-mailový klient s podporou konferencí. Pracujeme teď i na vývoji Document Desktop pro Mac OS. Jelikož vše dodáváme jako jeden balík, proto zatím dostupnost pro Mac OS neuvádíme.

Umožňují aplikace IceWarp TeamChat Desktop a IceWarp TeamChat Mobile to samé?

Jak jsem již zmiňovala, mantrou firmy je prohlížeč. V ideálním světě se vše odehrává tam. TeamChat obcně bez ohledu na platformu nebo zařízení umožňuje efektivní komunikaci v týmech, videokonference, bleskurychlé sdílení souborů, ale hlavně je vše dokonale integrováno se zbytkem platformy a to včetně e-mailů.

Nedávno jste vyhráli ve výběrovém řízení malajské vlády o dodavatele sady nástrojů pro virtuální kancelář. Porazili jste přitom renomované konkurenty, například Google nebo Microsoft. Kdo vůbec tvoří vaši zákaznickou klientelu?

Vzhledem k tomu, že dodáváme jak verzi on-premise, tak cloudovou, naši zákazníci tvoří docela pestrou škálu. Máme jich hodně z veřejné správy, vládní instituce nebo univerzity. Dále máme několik velkých korporátních klientů jako například Maersk nebo Ford v Severní Americe. Takzvaný sweet-spot jsou pro nás ale firmy s dvěma až pěti sty uživatelů. S nástupem cloudových služeb se k nám nabalují i menší zákazníci zhruba do sta uživatelů, kteří se nechtějí sami o nic z IT starat.

Byli byste schopni vybavit školy v České republice, případně v regionu, vaším řešením IceWarp TeamChat Desktop a Mobile, třeba kdyby „štědrost“ světových hráčů pominula? Máte nějaký vlastní cloud, nebo by se za něj muselo platit, když už byste, řekněme, „půjčili“ váš software například školám zadarmo jako Microsoft nebo Google?

Už teď nás některé školy a univerzity používají, jak u nás, tak ve světě, například Janáčkova akademie múzických umění nebo Voroněžská univerzita v Rusku. Aby bylo vše kompletní, spolupracujeme i s dodavateli antimalwaru, tj. „antivirových“ programů. Pracujeme na tom, už teď bychom chtěli nabídnout IceWarp všem studentům zdarma; jediný, kdo by za školní licence platil, by byli zaměstnanci, tj. administrativní pracovníci a učitelé. S takovou nabídkou chceme přijít ke konci letošního roku 2021 nebo začátkem příštího. Vidíme velkou poptávku, určitě to chceme spustit.

Software dát „zadarmo“ můžete, ale u cloudového řešení sami platíte za pronájem, jak kalkulujete s cloudovou variantou? Microsoft nebo Google mají vlastní cloudy, ti si to mohou dovolit.

Právě z toho důvodu by byly pro některé uživatele, zaměstnance škol, placené licence. Studenti by ale měli mít licence na IceWarp zdarma. Kdyby školy chtěly nějaké větší úložiště, asi by také musely připlatit.

Pro firmy máme u cloudové nabídky tři varianty.

Jak ale chcete vyměnit něco zadarmo za placený IceWarp?

Můžeme argumentovat i vyšší bezpečností, protože vše vyvíjíme sami, včetně cloudové  orchestrace. Proto jsme také velmi úspěšní i ve vládních projektech, u nich velmi rezonuje právě transparentnost práce s daty. My je nikomu dalšímu nezpřístupňujeme. Vzhledem k tomu, že v daných zemích spolupracujeme s  lokálními datacentry, jsme to schopni zajistit a každá firma, každá instituce, přesně ví, co se s jejich daty děje. Dává nám to do rukou velmi vysoké karty a díky tomu se nám daří porážet i ty velké hráče. Navíc jsme schopni dodat applianci pro plnou automatizaci.

Co je vlastně zadarmo? Velcí hráči získají „děti ve firemním balení“, jak jste argumentoval. Když se ale podíváte na některé nabídky „zadarmo“, a připočítáte k tomu, co všechno k tomu musíte pořídit extra, abyste vše mohl rozchodit a používat, už to není tak moc zadarmo.

Prodáváte přímo nebo přes partnery? Kdyby si někdo chtěl cokoliv od vás pořídit, kam a na koho se má obrátit?

Jak kde. V mnoha zemích máme řadu partnerů, kteří mají na sebe navázány prodejce nebo zákazníky. V některých zemích máme vlastní pobočky a prodáváme tam přímo. V České republice máme jako silného distribučního partnera firmu Apptc.me, přes kterého zde prodáváme.

Exit mobile version