Nejlepší výhled na IoT v podání IBM a ČRA

Takto zněl název společného semináře Českých Radiokomunikací a IBM, který se konal koncem března 2019 v Žižkovské televizní věži v Praze ve výšce 94 metry. Obě společnosti totiž cítí ohledně IoT řadu synergií. Na semináři se posluchači dozvěděli o základních principech IoT, blockchainu a jak je IBM a ČRA umějí společně uchopit pro přínos uživatelům.
Miloš Mastník, obchodní ředitel ČRA uvedl, že už nejde jen o pilotní projekty, ale o produkční nasazení, která lze monetizovat a přinášet zákazníkům užitek.

Na Miloše Mastníka navázal Jiří Batěk, IBM GTS Leader, který zase prohlásil, že IBM a ČRA se zabývají IoT společně. IBM už není společnost, která by primárně prodávala hardware, což také vyplývá z jejího sloganu: IBM – A Cognitive Solutions and Cloud Platform Company.

IBM a internet věcí

Jiří Batěk, GTS Leader, IBM

Jiří Batěk z IBM pokračoval vysvětlováním IoT a jak tuto záležitost chápe IBM.
IoT znamená zejména senzory, snímající data z fyzického prostředí a přes komunikační sítě je přenášejí. IT vrstva následně data ukládá a zpracovává.

Výstupy z IoT se dají využít například přímo v terénu, stavebnictví, skladech, automobilové výrobě, zemědělství, ve finančních službách, ale i pro kontrolu a bezpečnost práce. Většina současných systémů je totiž sice schopna přesně varovat, že dělník spadl do vysoké pece, což je v zásadě triviální úloha. Avšak varovat pět minut před tím, že by do ní spadnout mohl, už moc jednoduché není.

IoT a rozšířená realita zase umožňuje „pohled skrz zeď“, což může pomáhat při stavebních úpravách, aby například při vrtání zdi nedošlo k poruše nějakého vedení (el., voda, plyn). IoT navíc může odhalit i podvody pří záručních opravách.

Experti předvídají 4 300% nárůst v oblasti roční produkce dat už do roku 2020, a to již tradičními metodami zpracování v IT nejde, bude zapotřebí nasadit AI (artificilal intelligence).
IBM proto celou záležitost pojímá jako práci s daty od údajů přes informace až k inteligenci v sekvenci sběr dat – zobrazování údajů – analýza informací – kognitivní inteligence. IBM má k tomu nástroje AI a řadu výzkumných pracovišť včetně Prahy, kde dnes pracuje na výzkumu a vývoji v oblasti AI okolo čtyřiceti doktorandů. Celosvětová centrála IBM pro IoT je v Mnichově.

IoT a blockchain

Petr Čermák z IBM vysvětloval principy technologie blockchain, což je technologie původně vyvinutá pro kryptoměny a dnes jako transparentní účetní kniha proniká i do dalších oblastí, ať už privátní či ve veřejné správě.

Blockchain je elektronickou knihou záznamů, která je:

Blockchain umožňuje vytvořit distribuovaný registr bez nutnosti centrální autority, ale se stejnou úrovní důvěry a „jedinou verzí pravdy“; příkladem může být katastrální kniha.
Blockchain sice původně vznikl pro kryptoměny, těmi však může být cokoliv, co má hodnotu a posouvá se. Není však vhodný ke všemu, například ne pro rychlé transakce mezi organizacemi, které si důvěřují; spíše se hodí pro transakce tam, kde se důvěřuje méně. Typickým příkladem je právě oblast IoT, jejíž budoucnost je decentralizovaná a zařízení a data IoT je zapotřebí řídit a kontrolovat. Například autonomní auto, které se rozhodne samo zastavit a natankovat, což s sebou nese změnu hodnoty na pumpě i na autě.

Pro využití IoT má blockchain vhodné uplatnění, když do systému, která není centrálně řízen, vstupuje více identit, rozšířený asset management, účastníci pojistného řízení, expertní inspektoři zařízení, regulátor a výkonná inženýrská firma, nepadělatelné a plně dosledovatelné aktualizace firmwaru atd.

IoT v podání ČRA

Miloš Mastník představil ČRA jako telekomunikační společnost, která má potřebnou infrastrukturu k podpoře přenosů IoT dat a zaměřuje se se svojí sítí LoRaWAN na technologii LoRa, jejíž výhodou je přenos na velké vzdálenosti, dohledový systém a monitoring, nízká energetická náročnost, lokalizace ze sítě, obousměrná komunikace, komunikace za pohybu, zabezpečený přenos, dálkový upgrade firmwaru čidel.

ČRa už v roce 2019 díky zrychlené výstavbě sítě pro celonárodní použití služeb IoT dosáhne pokrytí venkovských i městských oblastí většinu České republiky s možností projektového dokrytí signálem IoT pro specifické účely. ČRA kromě toho udržují katalog čidel IoT pro zajištění portfolia spolehlivých zařízení pro E2E aplikace. ČRA nabízí k IoT přenosovou infrastrukturu, ev. výpočetní prostředí a základní analytické a vizualizační nástroje pro vyzkoušení projektů. Veškeré další služby přenechává partnerům.

Nakonec Miloš Mastník uvedl několik už živých projektů nasazení IoT technologií.
Například efektivní online sledování spotřeby elektřiny Elliot založený na bezdrátové komunikaci, čidla napájená tužkovými bateriemi AA (čtyřletá výdrž), s jednoduchou instalací (žádné kabely ani šrouby a připojení na existující elektroměr pomocí integrovaného magnetu), umožňující okamžité odečty.

Druhým ČRA představeným řešením byl VisionQ s reálnou hodnotou pro uživatele, který kontroluje všechny výdaje a přehledně je eviduje na jednom místě. Vyhodnocuje dlouhodobé tendence a efektivně snižuje výdaje za energie. Domácnost díky tomu může ušetřit ročně 15 % až 20 % ročních nákladů. VisionQ podporuje šifrovanou komunikace pro vyšší bezpečnost dat. Využití má pro domácnosti, města, školy i veřejné budovy, ale i pro dodavatele elektrické energie. V ČR už má několik set zákazníků a pilotní projekty s partnery probíhají na Slovensku, v Polsku a Estonsku.

TANIX je zase systém založený na IoT, určený pro skladování a zpracování potravin. Jeho přínosy jsou vlastní kontrola nad vlastním zbožím i v externím skladu, bez ohledu na vzdálenost s informací k dispozici online, jednotnou kontrolou přes všechna místa po celém území ČR, dostupnost služby je 24×7, varování SMS nebo alarm při překročení hranic. Poskytuje nákladovou úsporu oproti nespolehlivému manuálnímu zápisu a data v přehledném formátu. Využití TANIXu je ve skladech a skladových halách, archivech, serverovnách, lékárnách, nemocnicích, průmyslových sklenících a v chovatelství. Projekty TANIXu probíhají v Mladé Boleslavi, Hradci Králové, Brně, Kosmonosech a Praze. TANIX poskytuje ze svých čidel údaje o CO, CO2, SO2, O3, teplotě, tlaku, vlhkosti, světle (intenzita, teplota, UV index, hluku a prachu (PM 2,5 a PM 10).

Exit mobile version