Největší poklady najdete ve vlastních datech

Jak se vyvarovat ohrožení? Co potřebujete, abyste byli připraveni? Pomohou vám moderní technologie? Složité otázky a ještě složitější odpovědi. Pojďme se nejdříve zorientovat v problémech, které tíží odborníky přes finance.
Každá finanční instituce – banka, družstevní záložna, leasingová či factoringová společnost poskytující úvěry zákazníkům se musí neustále vyrovnávat s novými typy rizikových situací a držet krok jak s konkurencí, tak i s vynalézavými pachateli organizovaných podvodů. Tato tíživá situace vyžaduje nový přístup k řízení rizik – zapojení nejnovějších technologií.

Datový kompas snižuje rizika ve finančních institucích
Česká národní banka uvádí, že zhruba 5 % úvěrů domácností a 7 % úvěrů podniků je
v selhání. U malých podniků je tato hodnota ještě 2x vyšší. Při objemu úvěrů 2,2 bilionu Kč ztrátové úvěry činí kolem 80 miliard Kč. Tato částka je alarmující i pro ty největší
a nejstabilnější finanční instituce.

Posviťme si na data
Nyní se podíváme, co se děje než finanční instituce klientovi takzvaně „přiklepne úvěr“. Každý žadatel prochází prověřovacím řízením. Žádost je buď schválena, zamítnuta nebo určena k dalšímu šetření. Pokud v této fázi dojde k identifikaci podvodného jednání, lze podvodu snadno zabránit zamítnutím požadavku. Je zde ale jeden problém. Na jeden skutečný podvodný úmysl připadají desítky „falešných varování“. Zamítnutí planých žádostí pak negativně ovlivňuje obchodní výsledky.

Jak efektivně detekovat možné podvody a přitom neohrozit obchod?
Společnost TOVEK pro vás má řešení. Datový kompas TASK odliší falešná varování od těch skutečných. Umí efektivně využít a porovnávat data, která již vlastníte, s informacemi dodanými žadatelem a s daty z veřejných zdrojů. Nabízí relevantní řešení, přesně podle vašeho zadání, a to ať se jedná o neschopnost splácet, individuální podvody, organizované podvody nebo podvody zaměstnanců. Datový kompas objeví z dostupných zdrojů dat vazby, které při samostatné analýze jednotlivých zdrojů zůstávají skryté.

Proč je pro vás Datový kompas TASK tak výhodný?
Klíčovým krokem je verifikace údajů a dokumentů předkládaných zákazníkem. Datový kompas TASK vám umožní rychle zjistit, jaké jsou vazby na ostatní zákazníky
a zaměstnance poskytovatele úvěru a zdali žadatel není jen nastrčený „bílý kůň“.


Datový kompas TASK při žádosti o úvěr odhalí možné podvodníky. Rozliší opravdové bílé koně od falešných varování.

Kde se dají zajistit potřebná data?
Základní informace získáte z dostupných veřejných nebo komerčních zdrojů. Existuje několik poskytovatelů dat, kteří za měsíční poplatek umožní přístup do své databáze. Nejdůležitější informace má však každá finanční instituce ve svých databázích a souborech. Často, a to ke škodě věci, je instituce neumějí efektivně využívat. Problémem bývá velká roztříštěnost interních dat, kdy jednotlivé útvary sice uchovávají svá data, ale ta nejsou bohužel dostupná dalším útvarům. Nyní přichází ke slovu Datový kompas TASK, který si s roztříštěností dat umí poradit. Napojí se na potřebná data a odhalí rizikové klienty. První rozsáhlejší odhalený podvod, který by jinak zůstal nepovšimnut, zpravidla kompenzuje investici do implementace.

Najít, pochopit, využít
Základem všeho je kvalitní a konzistentní vyhledávání, které probíhá paralelně v různých zdrojích dat. Díky důsledné analýze, kdy jsou vyhodnoceny vyhledané informace o zájmových subjektech a jejich vztazích, je možné odhalit zcela nové souvislosti. Získané informace jsou pak přehledně vizualizovány. Výsledky analýz jsou sdíleny, a to jak mezi útvary uvnitř společnosti, tak i v rámci tržního segmentu s dalšími, třeba i konkurenčními společnostmi. Včasné informace o konkurzu, insolvenci, likvidaci či dalších problémech umožňují řešit vzniklé problémy se splátkami ještě dříve, než nastane fatální neschopnost úvěr splatit,
a především předběhnout další potenciální věřitele.

Datový kompas TASK společnosti TOVEK splňuje výše uvedené požadavky a je správným nástrojem, který vám umožní vytěžit poklady z vašich dat. Kontaktujte společnost TOVEK ještě dnes a přijďte se poradit o návrhu možného řešení, přesně podle potřeb a požadavků, specificky pro vaši firmu či organizaci. Vše záleží na vás.

Kontakt: www.tovek.cz

Exit mobile version