Největší zájem o veřejný cloud mají poskytovatelé služeb, výrobní firmy a překvapivě i banky

Aktualizovaná studie IDC popisující trh veřejných cloudových služeb předpokládá pro letošní rok nárůst tržeb o 24 % na celkovou hodnotu 210 miliard dolarů. Pro pětiletku 2017-2022 pak má být roční růst stále v průměru 17,5 % a v roce 2022 zákazníci za tyto služby zaplatí 370 miliard dolarů.
Analýza se speciálně zaměřuje na to, jaké průmyslové obory do veřejného cloudu investují nejvíce – má jít o profesionální služby, diskrétní výrobu a kupodivu bankovnictví (kde by, zdálo by se naopak, implementace veřejného cloudu mohla nejvíc narážet na regulační omezení), všechny tyto sektory utratí přes 20 miliard dolarů. Následuje procesní výroba a maloobchod, v obou případech má trh velikost více než 15 miliard. Do roku 2022 se k sektorům s největší mírou investic ještě připojí i služby koncovým uživatelům. Banky již své výdaje budou zvyšovat relativně málo (zřejmě: co se dalo přesunout, je už vesměs přesunuto), naopak největší migrace směrem do cloudu se čeká v maloobchodu.

Co se týče jednotlivých modelů cloudu, prozatím se více než polovina vynakládá za verzi SaaS, následuje IaaS a PaaS je zatím nasazováno nejpomaleji. Hlavní aplikací dodávanou přes cloud je nepřekvapivě řízení vztahů se zákazníky (CRM), následuje řízení podnikových zdrojů (ERM), aplikace pro spolupráci a řízení obsahu a workflow. Do roku 2022 se nicméně předpokládá, že nejrychleji poroste trh IaaS (meziročně 34 %), dále PaaS (30 %). V rámci PaaS IDC neuvádí vývojové/testovací nástroje ani databáze ani DevOps či CD/CI, jako hlavní kategorie zde rozlišuje platformy pro řízení dat, middleware pro orchestraci a integraci, dále analytiku a řízení přístupu k datům.

Největším trhem veřejného cloudu jsou nepřekvapivě USA a nejrychleji roste Čína. Zajímavější je, jak vypadá implementace veřejného cloudu z hlediska velikosti podniků. Více než polovinu investic do veřejného cloudu dnes provedou největší podniky (podle IDC nad 1 000 zaměstnanců), přes 20 % firmy střední (100-500 zaměstnanců), nicméně veřejný cloud využívají i ty nejmenší firmy, kde jsou však mnohé aplikace k dispozici zdarma či ve zkušební podobě, takže samotný objem trhu míru nasazení cloudu v sektoru SOHO podhodnocuje. Samozřejmě relevantnější, než samotná velikost trhu je, jaká část celkových výdajů na IT směřují podniky dané kategorie do služeb veřejného cloudu; zde lze obecně říct, že využívání cloudu dosud pozitivně koreluje s velikostí firmy, nyní sem své výdaje na IT ale rychleji přesměrovávají i menší hráči.

Exit mobile version