Nejvíce spamu rozesílají Spojené státy, ČR je na padesátém místě

Vyplývá to z aktuálního žebříčku Dirty Dozen (Tucet špinavců), který čtvrtletně zveřejňuje společnost Sophos. V přehledu nalezneme seznam všech zemí, které se významně podílejí na rozesílání nevyžádané pošty. Vítězem spamového šampionátu se stejně jako ve všech prvních třech čtvrtletích roku 2013 staly Spojené státy.

Země nejvíce ohrožené spamováním dle počtu obyvatel v posledním čtvrtletí roku 2013.

Ty se v posledních měsících loňského roku podílely na celkovém objemu nevyžádané pošty 14,5 procenty a zcela „zaslouženě“ tak získaly první místo i za celý rok 2013.

Další závod ekonomických velmocí

Špička je nicméně stále vyrovnanější a rozdíl mezi prvním a druhým místem se zmenšuje. Stříbrnou medaili v posledním čtvrtletí 2013 získala za podíl 8,2 procenta Čína, které ještě o čtvrt roku dříve patřilo až páté místo s podílem 4,6 procent.

Asijský tygr je tak po nevydařeném druhém a třetím čtvrtletí (3. a 5. místo) v oblasti nevyžádané pošty opět druhým hlavním hráčem. Významně si polepšilo i Rusko, které se z 12. místa s pouhými třemi procenty probojovalo na bronzovou příčku s 5,5 procenty.

Botnety jsou na globálním vzestupu

„Nejzřetelnějším poselstvím, které z žebříčků Dirty Dozen vyplývá, je, že problém „zombie počítačů“ chrlících ohromné množství spamu se týká opravdu celého světa. Na rozesílání nevyžádané pošty se podílí každý region,“ říká Paul Ducklin, hlavní bezpečnostní analytik ve společnosti Sophos. „Vlastně jen s výjimkou Afriky,“ dodává.

Spameři neposílají nevyžádanou poštu přímo, ale využívají k tomu autonomní softwarové agenty a roboty, tzv. botnety, nebo „armády zombie“, tedy počítače nakažené malwarem. Rozesílání navíc téměř vždy probíhá bez jakéhokoli vědomí majitelů infikovaných počítačů.

Jak se dostat do žebříčku

Jednotlivé země se ve většině případů dostávají na žebříček Dirty Dozen z toho důvodu, že statisticky významný podíl jejich obyvatel je on-line a využívá počítače, které jsou aktivně infikované vzdáleně ovládaným malwarem. Díky tomu je vlastně spam jen symptomem – začátek problému. „Zombie malware ve skutečnosti znamená, že podvodníci již mají plný přístup k vašim počítačům. A vašim cílem je tyto nezvané návštěvníky vystrnadit,“* pokračuje Ducklin.

Nesporně zajímavé jsou výsledky spamového šampionátu při zohlednění počtu obyvatel jednotlivých států. Tyto výsledky vychází z porovnání „spamovosti“ na osobu v dané zemi se stejným ukazatelem pro Spojené státy. Výsledky potvrzují, že situace se v oblasti nevyžádané pošty prakticky nemění.

Země nejvíce ohrožující svět rozesílkou spamu seřazené dle jeho objemu (Q 4 2013).

kybernetičtí zločinci využijí průměrný počítač k rozeslání spamu s více než 10x větší pravděpodobností, než je tomu v případě počítačů na území Spojených států. Zajímavé je, že prakticky na všech ostatních místech žebříčku se opakovaně objevují země jako Uruguay, Tchaj-wan, Lucembursko nebo Makedonie, aby se po pár měsících z „tuctu špinavců“ opět vytratily. Jedinou významnější výjimkou je Kuvajt, který se díky takřka trojnásobnému nárůstu rozeslaného spamu na osobu (z 2,1x na 6,07x vůči USA) posunul během jediného čtvrtletí ze sedmého na druhé místo.

Jak si stojí ČR

Z pohledu objemu rozeslaného spamu patří České republice 50. příčka s pouhými 0,24 procenty. Při přepočtu na jednu osobu je Česká republika dokonce až 56. s poměrem 0,5x vůči Spojeným státům. Při pohledu na nejbližší sousedy si navíc ČR nevede vůbec špatně – například Polsko je 40. s poměrem 0,7x a Německo 52. s poměrem 0,53x.

Smyslem pravidelně vyhodnocovaného spamového šampionátu není potvrzení, zda se jednotlivé státy aktivně podílí na nelegálním rozesílání nevyžádané pošty. Žebříčky Dirty Dozen jsou navržené tak, aby mohly zvýšit povědomí o tom, jak mnoho počítačů může být ve skutečnosti infikováno škodlivým softwarem pro rozesílání spamu.

Zdrojová data žebříčku pocházejí z globální sítě pro zkoumání hrozeb – SophosLabs.

Exit mobile version