„Nelidský“ začátek s IoT, avšak s výsledkem opět pro lidi

IBM Research v Zurichu vyvíjí holistické a adaptivní algoritmy pro zpracování a vizualizaci signálů ze senzorů internetu věcí. Jednotlivý senzor celkový obraz o objektu nedá. Velkým úkolem je proto seskupit data ze senzorů tak, aby daly souvislosti, vytvořit obraz, a poté interpretovat získané obrazy lidskému oku nebo algoritmu AI (artificial intelligence).
Jedním z takových projektů je práce původně vyvinutá pro radioastronomickou interferometrii s cílem posunout vývoj největšího radioteleskopického pole na světě – SKA o velikosti čtverečního kilometru (Square Kilometer Array). Počáteční projekt byl proveden ve spolupráci s nizozemskou organizací ASTRON (Institute for Radio Astronomy), a sice jako součást pětiletého zastřešujícího projektu DOME. Hlavním úkolem bylo vyzkoušet a přetvořit celý řetězec zpracování, počínaje sběrem dat z antén a získat obrazy hvězd a galaxií. Týmy se zaměřily na to, aby data byla vytvářena méně „astronomicky“ (méně dat, avšak chytřeji), aby je bylo možno zpracovat rychleji, avšak s čistším obrazovým výstupem. Zamýšleným výsledkem bylo poskytnout nové způsoby hodnocení a interpretace výsledných obrazů.

Pro úspěch tohoto projektu byla klíčem abstrakce a matematika jako nejlepší nástroj pro její vyjádření.

Celkový rámec nakonec umožnil rozšířit tuto technologii na zpracování zvukových a medicínských obrazů, jako například ultrazvuková a pozitronová emisní tomografie (PET, positron emission tomography). Takže když se použily algoritmy, které umožnily maximalizovat potenciál obrovských astronomických interferometrů a podpořit nové vědecké výzkumy, se přeložily pro titěrné ultrazvukové stetoskopy, které mají potenciál levně diagnostikovat a zachraňovat životy.

Exit mobile version