Německá kvalita a japonská inovativnost a tvořivost

Server – slovo, které je této kategorii společné. Stejně jako jeden, dva, čtyři a více socketů, případně rozměry rackové zástavby 1U, 2U, 4U… Pojďme se však podívat, v čem můžou být „standardní“ servery x86 jiné.
Díky jasnému původu systémů Fujitsu, od výzkumu a vývoje až po výrobu, lze získat servery „Made in Germany“, jež mají mnohem vyšší spolehlivost a bezkonkurenční poměr výpočetního výkonu a spotřeby. Dotaz na zemi původu sice může na tváři IT manažera či vlastníka nějakého procesu vyloudit úsměv, přestože je na místě. Proč?

„Domácí“ kvalita a bezpečnost
Opravdu se vyplatí vyvažovat kvalitu, bezpečnost, a v neposlední řadě i energetickou efektivitu pouze dnes tak oblíbenou pořizovací cenou? Trhem již proletěly zprávy o tom, že někteří výrobci měli problém s tzv. backdoors – „zadními vrátky“ v zabudovaném softwaru, zejména firmwaru (ovladačů) diskových řadičů… Jakou cenu pro vás mají vaše data, a další kameny vašeho „core businessu“, o které se opírají vaši spokojení zákazníci?

Proto nejenom kvůli kvalitě, ale i kvůli těmto backdoors je jak hardware, tak kompletní software veškeré produkce Fujitsu, od tabletů a notebooků až po servery Primergy, včetně softwaru pro vzdálenou správu, plně v rukou Fujitsu. Dokonce, i když jsou použity disky třetích stran, jsou vybaveny firmwarem přímo od Fujitsu. Prostě toto vše vzniká v laboratořích Fujitsu v Německu nebo Japonsku – žádná backdoors, neboli oblíbená „zadní vrátka“, se s Fujitsu nekonají.

Nízké náklady na instalaci a údržbu
Můžete si počítat i TCO (Total Cost of Ownership, celkové náklady na vlastnictví), kde si lze pro zjednodušení představit pořizovací cenu za hardware, a k tomu provozní náklady prezentované celkovou údržbou; odpovědi na otázku ohledně nákladů na spotřebu a chlazení viz dále.

Zamysleli jste se také někdy už jen nad náklady na samotnou prvotní „čistou“ instalaci serveru a její odladění, které může trvat řadu dní, až týdny? Servery Fujitsu přicházejí k zákazníkovi seskládané a zahořené přímo z německého výrobního závodu, volitelně s předinstalovaným softwarem, zejména s Microsoft Windows Serverem 2012 R2. Toto vše Fujitsu nabízí na špičkové úrovni; důkazem je rostoucí počet spokojených zákazníků jejich produktů.

*Nejvyšší efektivita a vysoký výkon podle nezávislých testů
*

Zejména v serverech jsme se stali svědky neustálého navyšování výpočetního výkonu. Ale oč tu běží je primárně efektivita. CO na tom, že máte o desetiny procent vyšší výpočetní výkon, když na efektivitě, na které je postaven koncept Fujitsu, jsou rozdíly až desítkách procent? V tomto ohledu si čtenáře dovolím odkázat na nezávislé testy neziskové organizace www.spec.org, konkrétně na výsledky SPECpower_ssj2008 benchmark…

Šetrný provoz
Ruku v ruce s nárůstem výkonu jde i vyšší spotřeba elektrické energie. S ohledem na fyzikální limity chlazení vzduchem je každý watt ušetřený na spotřebě ušetřený vlastně dvakrát – podruhé na uspořené spotřebě klimatizace. Pro ilustraci – servery Fujitsu Primergy jsou celosvětově nejefektivnější snad ve všech kategoriích. Mnoho našich konkurentů své výsledky raději ani nezveřejňuje, zřejmě ví dobře proč.

Fujitsu však nabízí i kapalinové chlazení u řešení HPC (High Performance Computingu) založené na serverové technologii Primergy CX, o kterých napíšeme v jednom z dalších příspěvků.

Záruka 3-5-více let na www.zatorucim.cz
Většina IT společností jde cestou ořezávání nákladů, šetří, kde se dá, oproti tomu Fujitsu investuje smysluplně. Důkazem je tříletá, pětiletá a „doživotní“ záruka.

S ohledem na kvalitu návrhu a výroby obsahují servery Fujitsu Primergy standardně tříletou záruku v místě instalace. Pro zákazníky, kteří investují několik minut svého času do registrace na www.zatorucim.cz, pak mají tzv. „Doživotní záruku“. Opravdu je potřeba pouze zaregistrovat na www.zatorucim.cz do 90 dnů od zakoupení. V kostce – tito zákazníci mají následně záruku dalších pět let na netočivé části od oznámení ukončení výroby dané modelové řady či generace serveru. Tato záruka platí pro prvotní zákazníky.

Někdo však může namítnout: „Proč všichni počítají TCO na tři roky, a Fujitsu nám tady nabízí pět let?“ Pointa je jednoduchá. Server můžete po třech letech jinak smysluplně naložit – například využít jako záložní, přesunout do neprodukčního prostředí, případně jej darovat ho neziskové organizaci. A vědomí, že něco děláte smysluplně, je velmi často silnější, než počáteční myšlenka na ušetřených pár tisíc korun prvotní investice, které se vám ostatně už jen na spotřebě vrátí obratem.

Proč servery Fujitsu?

Radovan Hošek
Autor pracuje jako Product Sales Manager ve společnosti Fujitsu Technology Solutions.

Exit mobile version