Noční můra jménem Autonomy pro HP ještě nekončí, bude mít soudní dohru

Kvůli provaleným finančním nesrovnalostem v loni koupené firmě Autonomy, za kterou zaplatil 11 miliard dolarů, musel Hewlett-Packard při poslední fiskální uzávěrce odepsat 8,8 miliardy dolarů a čelil 12% poklesu akcií, tím ale zdá se noční můra nekončí. HP nyní čelí žalobě jednoho ze svých akcionářů (podaná za všechny akcionáře), ten poukazuje na podrobnou finanční prověrku účetnictví Autonomy, kterou provádělo pro HP KPMG. Bude tak muset HP nečekaně vyplácet „dividendy“?
HP ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku 2012 utrpělo nefinanční ztrátu v podobě poškození dobrého jména a snížení hodnoty nehmotného majetku ve skupině HP Software ve výši přibližně 8,8 miliardy dolaru.

Hlavními důvody ztráty mají být slovy CEO HP „závažné nečestné účetní praktiky“ a záměrně zkreslené informace, které společnost Autonomy Corporation plc. poskytla HP před připravovanou akvizicí, a očekávaný dopad těchto zkreslených informací na dlouhodobé snížení finanční výkonnosti divize Autonomy. Uvedená zjištění vedla k nedávnému poklesu hodnoty akcií společnosti HP, ten byl letos druhým největším.

Bývalý ředitel Autonomy si o nařčení z podvodů myslí své: „Je to jen snaha odpoutat pozornost od hospodářských výsledků Hewlett-Packard, které jsou nejhorší v jejich 70leté historii. Stačí se podívat na rozsah odpisů. To by jim muselo během prověrky účetních výkazů společnosti Autonomy uniknout něco opravdu velkého, a to je těžko představitelné,“ prohlašuje bývalý CEO Autonomy, Mike Lynch v otevřeném dopise společnosti HP. Ta mu na něj zatím odpovědela lakonickým: „uvidíme u soudu“.

Jenže situace se poněkud zamotává, čisté úmysly HP nezpochybňuje jen bývalý ředitel Autonomy, ale také jeden z akcionářů HP, ten v ní požaduje odškodné pro všechny investory, kteří nakoupili akcie Hewlett-Packard od loňského srpna do listopadu letošního roku. Důvodem je propad akcií o již výše uvedených 12 procent (přechodně až 15 procent).

Znepokojující paralely

Pokud se podáváme na poslední dva kvartály, které se pro HP musejí jevit jako extrémně neúspěšné, nalezneme zde několik znepokojujících opakujících se motivů. HP se poslední dva kvartály opravdu moc nedařilo, máme tu za jeden kvartál odpis 6,85 miliardy dolarů a 8,86 miliardy za druhý, v obou případech kvůli nevydařené akvizici. Jenže v prvním případě nikoho ještě ani nenapadlo obviňovat management koupené společnosti. To tak trochu nahrává slovům bývalého CEO Autonomy, lze předpokládat, že by se HP po předchozích zkušenostech nepoučila? V roce 2009 koupilo HP za 13 miliard dolarů společnost Electronic Data Systems, odpisy kvůli této akvizici, které se mohou směle srovnávat s těmi za britskou Autonomy ovšem zdůvodni pouze „nenaplněním původních očekávání managementu“. Náhoda?

Závěr

Hewlett-Packard ovšem nestrádá jen pod tíhou dřívějšího nákupního šílenství, firmě klesají také reálné tržby z aktuálních prodejů (naposled meziročně o 6,7 procenta na 29,96 miliardy dolarů). To sice ještě nemusí nic znamenat, neboť podobný propad prožívá prakticky celý trh, ale jak se říká: „Zoufalá doba rodí zoufalé činy,“ a to může být i pokus o svedení odpovědnosti na někoho třetího.

Exit mobile version