Norimberský IT bezpečnostní veletrh it-sa je už největším na světě

Německý Norimberk, od Prahy vzdálený 300 kilometrů (cca 3 hodiny autem, 4 hodiny busem), se během několika let stal díky odbornému veletrhu it-sa opět hlavním městem IT bezpečnosti. Ve čtyřech halách se sešlo 750 vystavovatelů z 25 zemí, ČR zde měla jeden ze 4 společných zemských pavilonů. Přednáškový program zahrnoval 350 přednášek, kongresová část sestávala ze 30 akcí a nechyběl ani pitch startupů.

Zájem o IT bezpečnost raketově roste

Ve dnech 8. až 10. října se na výstavišti v Norimberku setkali mezinárodní odborníci v oblasti zabezpečení IT a manažeři, aby diskutovali o výzvách a trendech na poli kybernetické bezpečnosti. it-sa se od roku 2009 koná jako nezávislá akce na výstavišti v Norimberku. Za poslední tři roky se počet vystavovatelů zvýšil o více než 50 procent. Nárůst návštěvníků ve stejném období před poslední akcí činil zhruba 60 procent a poslední počet návštěvníků byl 14 290.

Se 750 vystavovateli (vloni 698) z 25 zemí, kteří se poprvé prezentovali ve čtyřech halách, představuje veletrh přední platformu pro dialog na toto téma. Společné pavilony Baskicka, Nizozemska, Rakouska a Česka podtrhují mezinárodní význam veletrhu it-sa. Vedle veletrhu s přibližně 350 přednáškami na fórech nabízí odborné znalosti také kongresový program, který se letos rozrostl na 30 akcí. Profesní sdružení, organizace a poskytovatelé zabezpečení IT přinesli informace například o využití umělé inteligence, o ochraně a zabezpečení osobních údajů, jakož i o zabezpečení IT pro malé a střední firmy nebo v průmyslové výrobě.

Bezpečnostní tlačenice

U stánků bylo plno, všude se prezentuje, diskutuje a seznamuje v míře na českých veletrzích nevídané. Akce tak působí velmi živě, v ostrém kontrastu s celkem častým stavem na českých veletrzích, kde se na stáncích společně bojí několik zástupů vystavovatele a vyhlížejí návštěvníky, kteří tam ale nejsou. V Norimberku návštěvníci byly, bylo jich hodně a jejich hlavním zájmem nebyly reklamní předměty, ale informace.

Pro část návštěvníků v ČR může být bariérou stále ještě především německé zaměření veletrhu. Drtivá většina prezentací je totiž v němčině. U stánků se domluvíte anglicky, ale ti, kteří by měli zájem vystavovat a proniknout tak na německý potažmo evropský IT bezpečností trh, by měli mít ve svých řadách jak osoby s perfektní němčinou, tak angličtinou. Na oplátku pak lze očekávat odborné návštěvníky.

Český stánek

Čtyři společné pavilony zde mělo Nizozemsko (hala 10.0), Rakousko (11.0), Česko (10.1) a Baskicko (9) se na it-sa prezentují jako hotspoty zabezpečení IT. Do letošního programu pěti otevřených fór bude patřit přibližně 350 přednášek, včetně panelových diskuzí označovaných jako „it-sa insights“ a příspěvků nezávislých na konkrétních produktech. Témata managementu a technologií zahrnují využití umělé inteligence, kybernetickou odolnost a člověka jako rizikový faktor. Na otevřených fórech budou také diskutovat vysocí představitelé úřadů a organizací o současném stavu zabezpečení IT.

Volně přístupná přednášková pódia byla rozmístěna ve všech čtyřech halách. Britský investigativní novinář a autor bestsellerů Misha Glenny tady ve třetí den veletrhu měl přednášku Vitruviánský paradox: Měnící se tvář člověka v kybernetické bezpečnosti, kde působivým a zároveň zábavným způsobem osvětlil boj proti kybernetickému organizovanému zločinu. Jeho teze zněla: Nejslabším článkem v bezpečnostním řetězci IT není člověk, ale rostoucí složitost digitálních systémů.

Kongres a pitch

Se 30 akcemi, z nichž některé trvaly několik dní, nabídl Congress@it-sa řadu příležitostí k prohloubení vlastního know-how v oblasti zabezpečení IT. Doprovodný kongresový program poskytl mimo jiné informace o pojištění v kybernetickém prostoru, forenzních aplikacích v IT, ochraně osobních údajů v aplikacích big data nebo zabezpečení IT v železniční dopravě.

Již v předvečer veletrhu it-sa se konal CyberEconomy Match-up Up19@it-sa. Dvanáct firem nominovaných odbornou porotou představilo své podnikatelské nápady a produkty specializovanému publiku. V rámci speed pitchingu se startupy setkaly se zástupci odvětví a potenciálními investory. Od dnešního dne se 12 mladých firem specializovaných na zabezpečení IT představí na speciální ploše Startup@it-sa (hala 10.1) a také přednáškami na otevřených fórech.

Exit mobile version