NoSQL databáze získávají na popularitě

Jedna věc jsou příjmy nebo licence, druhá zájem o příslušné odborníky. Dodavatelé relačních databází se možná chystají na akvizice, aby doplnili svá portfolia i o řešení NoSQL.
Web DB Engines zveřejňuje každý měsíc žebříček databází podle jejich popularity. Pomiňme samotnou metodiku (nehodnotí se zde příjmy ani počet procesorů na provoz jednotlivých řešení, ale poptávka po příslušných specialistech, zmínky v technických on-line diskusích apod. „měkká“ kritéria), spokojme se s tím, že je uplatňována konzistentně. Potom vývoj žebříčku celkem přesvědčivě vypovídá o trendech.

Data za září přitom ukazují, že NoSQL databáze se rozhodně nechystají vyklidit pole. Naopak, MongoDB se dostala už na 4. místo, když předehnala dnes pátý PostgreSQL. První 3 místa zůstávají konstantní: Oracle, (Oracle) MySQL a Microsoft SQL Server, 6. je IBM DB2. Z NoSQL databází je pak ještě v první desítce na 8. místě Cassanda a na 10. Redis. A i když mezi 3. a 4. místem je stále výrazný odstup, trendy vypadají jednoznačně.

Argumenty pro skepsi

Přitom řada prognóz pokládala NoSQL databáze za spíše přechodný boom. Mělo se ukázat, že postrádají vhodné nástroje pro práci včetně programovacích jazyků, je tu zmatek ve standardech a především podniky už do relačních databází investovaly příliš mnoho prostředků. Je hezké mluvit o „big data“, ale stejně je bude třeba propojit se světem stávající podnikové infrastruktury.
Ted Dziuba, dříve zaměstnaný v Googlu, uvedl, že NoSQL databáze nikdo ve skutečnosti nepotřebuje. Drtivá většina firem nevyužije škálovatelnost tak vysoké úrovně, snad až na společnosti typu Googlu. Navíc by tak velké aplikace stejně skoro nikdo nedokázal pořádně vyvinout, protože chybí zkušenosti.

Bude se nakupovat?

Ne že by tyto argumenty neplatily, ale čísla zatím ukazují něco jiného. Podniky to vidí jinak a shánějí specialisty. Big data neznamenají jen objem dat a škálovatelnost, ale i další vlastnosti – jak např. na ITBiz upozorňoval nedávný článek Big data: Nejde jen o množství, ale nové přístupy k využití dat, důležitá je například i rychlost zpracování (to zase souvisí s módním výrazem agilita, fungováním v „reálném čase“ apod.). Firmy často potřebují velmi rychle ukládat samotná data, teprve později na ně nasadí nějakou strukturu. Dalo by se snad říct, že již zaběhnuté úlohy se řeší jako dosud, na nové se ale stále více zkouší přístup NoSQL. Což je mimochodem zase množina zahrnující různé přístupy – DB Engines zde např. rozlišuje Wide column store, Key-value store, Document store a Search Engine.

Matt Asay na webu The Register soudí, že vedoucí pozice Oraclu na poli databází není nijak bezprostředně ohrožena, nicméně bude třeba do světa NoSQL více investovat. Oracle stejně jako IBM sice ve svých nových produktech deklaruje kompatibilitu a spolupráci s nástroji NoSQL, ale bude to stačit? Možná prostě nejjednodušší bude nějaký produkt/technologii koupit, tak jako se Oracle prostřednictvím akvizice Sunu/MySQL stal i největším hráčem v oblasti open source relačních databází (ovšem i zde dle DB Engines PostgreSQL roste, zatímco MySQL si pozici „jen“ drží).

Exit mobile version