Nová edice ERP systému Helios Orange iNuvio

Asseco Solutions představila novou edici svého ERP řešení Helios Orange s označením iNuvio. Novinka, která má zhruba dvě stovky nových funkčností, byla ve vývoji od roku 2016 a už ji provozuje 100 zákazníků. Celkem se na vývoji řešení podílela až stovka lidí, přičemž čtvrtinu tvořili programátoři a analytici. Už na první pohled zaujme například zcela nové uživatelské rozhraní.

Helios Orange iNuvio

Nový Orange iNuvio se zaměřil na jednoduchou a efektivní práci s informačním systémem tak, jak jsou lidé zvyklí z práce s jinými moderními technologiemi, jako jsou třeba smartphony. Má se tím usnadnit a urychlit práce stávajícím uživatelům a usnadnit zaučování nových pracovníků, protože rychlá obměna zaměstnanců řadu firem omezuje v tom, aby mohly naplno využít možností, které jim moderní ERP systémy nabízejí.

Jiří Hub, Asseco Solutions

„V dnešní době, kdy v ČR nezaměstnanost dosahuje výše pouhých 2,3 %, se prakticky ve všech oblastech výroby – a nejen výroby – nedostává pracovních sil. Proto zatěžovat zaměstnance rutinními aktivitami, místo kterých by se mohli věnovat důležitějším záležitostem, znamená riskovat konkurenceschopnost své firmy,“ komentoval Jiří Hub, generální ředitel Asseco Solutions.

Ve firmách také podle Lukáše Ontla, produktového manažera Helios Orange, došlo ke generační obměně –zákazníky v minulosti byli „otcové zakladatelé“, kteří své firmy znali do posledního detailu, ale ještě příliš nedůvěřovali informačním technologiím. Dnešní generace manažerů je informačními technologiemi doslova odchována a vyžaduje, aby informační systémy byly stejně uživatelsky přívětivé, rychlé a snadno uchopitelné, jako například smartphone.

Helios Orange iNuvio

Helios Orange iNuvio

Jedním z cílů edice iNuvio je také poskytnout svým uživatelům časovou úsporu a tím zvýšit efektivitu jejich práce. Tomu napomáhá zcela nová ergonomie uživatelského prostředí jak z pohledu vzhledu (GUI), tak ovládání (UX). Kromě moderního vzhledu a intuitivního ovládání nabízí nová edice například notifikační centrum včetně podpory push notifikací, což znamená, že pokud se děje ve firmě něco důležitého, o čem by měl uživatel vědět, systém ho na to sám upozorní.

Lukáš Ontl, Asseco Solutions

„Další velkou výhodou systému je například plně integrované řešení Business Intelligence, které dokáže v datech firmy zjistit klíčové souvislosti pro její úspěch na trhu – jak pro zvyšování tržeb, tak pro snižování nákladů, čímž získá velkou konkurenční výhodu,“ přiblížil Ontl a dodal: „Jako téma s velkým potenciálem pro inovace se ukázaly především oblasti Skladového hospodářství, Obchodu a Finančního controllingu. Velmi důležitou novou funkcionalitou je pak prediktivní analýza důsledků, díky které je možno do velké míry eliminovat onen neblahý lidský faktor.“

Helios Orange iNuvio

V případě průmyslových podniků podle Helios dokáže posbírat data ze strojů. Jejich vyhodnocení posléze dokáže pomoci s predikcemi, s údržbou strojů, ale také se zvýšením efektivity samotné výroby. „Nástroje, které dnes máme k dispozici, se dostávají až na úroveň možnosti prediktivní analýzy a posléze Umělé inteligence (AI),“ vysvětlil Jiří Hub. „Mění se celková podoba informačních systémů, které se dnes vyznačují nejen vyšší uživatelskou přívětivostí, ale i tzv. User Experience – tedy způsobem, jak informační systém konzumujeme a jaký prožitek z toho máme.“

Budoucnost ERP

„Očekáváme, že se požadavky firem v budoucnu budou opět měnit. Společnosti budou od svých producentů automatizovaných systémů očekávat více flexibility a nezávislosti. Rády si proto budou vybírat produkty od více dodavatelů. Kromě toho budou také čím dál méně ochotny investovat do komplexních systémů,“ předpovídá produktový manažer Asseco Solutions Lukáš Ontl.

Helios Orange iNuvio

Společnost proto své produkty už nyní orientuje tak, aby byly schopné se přizpůsobit i změnám budoucím. V rámci interního projektu vyvíjí novou platformu, která dokáže potřeby firem rozdělit na menší samostatné oblasti, což v nich umožní dělat rychlejší změny. Pro lepší porozumění je dobré představit si jednotlivé oblasti jako krabičky. Jednou z nich může být výroba, další například logistika, třetí třeba účetnictví. V případě, že bude firma potřebovat udělat změnu v logistice, stačí tuto změnu udělat pouze v této oblasti, aniž by byly ovlivněné další krabičky. Tento způsob změny výrazně urychlí.

Vybrané novinky v Helios Orange iNuvio

Exit mobile version