Nová řada serverů HP ProLiant Gen9

HP potřebovalo novou generaci serverů už jako sůl, protože osmička nebyla moc škálovatelná směrem dolů a tak v podstatě ztratila cenovou konkurenceschopnost v oblasti levných serverů. Zájemci z menších firem, kteří se poohlíželi po výměně starších strojů, což představovalo už i majitele 6. generace, neměli najednou u HP potřebný výběr.
A i když to nikdo moc nechce říkat nahlas, přece jenom popudit zákazníky není dobré, Gen9 naznačuje, že HP se už smířilo s koncem Itanií a bude se na to snažit připravit i své významné zákazníky, kterým IA64 platformu dodala. Což bude tak trochu tanec mezi vejci. Itania totiž mají ve svých serverovnách významné podniky, které jejich výkon skutečně potřebují, mají pro ně software a jakákoliv zmínka o nahrazení jejich miláčků je dokáže nastartovat tak, že jsou schopni bušit na nejvyšší vedení HP i v noci. Právě přesvědčit tyto uživatele, že má pro ně adekvátní náhradu a nehází je přes palubu, bude pro HP to nejdůležitější. Protože naštvaný zákazník přejde ke konkurenci.

Výkon doháněný SSD úložišti

Významnou roli v celém návrhu Gen9 tak hraje diskový subsystém se SAS SSD a nově paměti DDR4. Právě tato část odstraňuje úzké hrdlo při práci s daty. Tady Gen9 nahání výkon proti přechozím generacím. Se staršími subsystémy bude Gen9 samozřejmě stále lepší z hlediska výkonu, ale její nadřazenost z hlediska celkového zpracování dat bude hluboko pod hranicí jejích možností. Navíc je pravděpodobné, že HP má připraven v záloze extrémně rychlý diskový subsystém.

Pro koho?

HP ProLiant Gen9 jsou i proto charakterizovány jako určené pro spolehlivé pokrytí potřeb nejnáročnějších aplikací optimalizovaných pro vysokou zátěž, ale díky vysoké variabilitě konfigurací dokážou nabídnout i cenově nejdostupnější vyšší výkon pro menší firmy. Převedeno z marketingovém řeči, řekněte, co potřebujete nebo cenu a my vám to do krabice nasypeme. S nákupem těch levnějších konfigurací se ale zřejmě vyplatí ještě počkat až na skutečný závěr roku, kdy by se mohly objevit zajímavé nabídky reflektující potřebu obměny serverů u menších firem a jejich snahu odmáznout i trochu zisku, aby vše nepadlo na daně.

A jak rámcově Gen9 vypadá?

Základní konfigurace nejlevnějšího modelu DL160 Gen9 začíná na 38 220 Kč.

Exit mobile version