Nová technologie Facebooku vás rozpozná i bez tváře

Facebook tento měsíc na konferenci v americkém Bostonu představil novou technologii, která je schopna s vysokou mírou přesnosti rozpoznat uživatele na fotografii i tehdy, pokud má zakrytý obličej.

Facebook již nějakou dobu používá systém detekce tváře, díky kterému je možné na fotografiích nahraných na jeho sociální síť označovat jednotlivé uživatele. Jak však tento týden uvedl šéf oddělení vývoje umělé inteligence ve Facebooku Yann LeCuna, inženýři americké společnosti v současné době pracují i na pokročilé verzi tohoto algoritmu, která umí člověka rozpoznat bez jeho tváře. LeCun prezentoval novou technologii na konferenci Computer Vision and Pattern Recognition v Bostonu.

Pokud nemá k dispozici tvář uživatele, hledá nový algoritmus jiné prvky, pomocí nichž by jej mohl identifikovat – například oblečení, které daný člověk běžně nosí, způsob držení jeho těla nebo účes. Algoritmus, který Facebook pojmenoval jako Pose Invariant PErson Recognition (PIPER), podle LeCuna porovnává přes sto částí lidského těla. Při testování, během něhož bylo použito 40 000 fotografií z portálu Flickr, PIPER dokázal identifikovat uživatele s 83% přesností.

Jak dodal LeCun, Facebook PIPER nenasadí do ostrého provozu do té doby, než budou vyřešeny otázky týkající se ochrany soukromí. Americký gigant se totiž s odporem regulátorů a různých organizací hájících soukromí uživatelů potýká již při používání stávajících technologií. Tak třeba služba amerického gigantu, která se snaží automaticky zjistit to, kdo by se mohl nacházet na fotografii nahrané na Facebook, není v Evropě kvůli obavám zdejších regulátorů z ochrany soukromí vůbec dostupná. Z toho samého důvodu pak není na starém kontinentu k dispozici ani mobilní aplikace Facebook Moments vydaná během minulého týdne, která umí prohledat galerii fotografií uživatele a určit, kdo se nachází na tom kterém obrázku. Následně Moments umožní uživateli fotografie označeným lidem přímo odeslat, takže je ideálním pomocníkem při sdílení většího množství fotek najednou.

Exit mobile version