Nová Veeam Data Platform má zajistit provoz i při útocích ransomwaru

Zdroj: Pixabay

Veeam představil novou Veeam Data Platform, která podle něj splňuje tři klíčové požadavky na udržení firem v provozu: zabezpečení dat, obnovu dat a svobodu zálohování a používání dat odkudkoli bez omezení na jednu platformu nebo cloud. K dispozici jsou tři edice tohoto podnikového řešení: Foundation, Advanced a Premium. Nástroj Veeam Backup & Replication v12 jako základ celého řešení přináší více než 500 nových funkcí a vylepšení, včetně zálohování přímo do objektového úložiště, důvěryhodné neměnnosti dat, pokročilé kybernetické odolnosti a ochrany hybridního cloudu.

„Organizace jsou zranitelnější než kdy dříve. Za posledních dvanáct měsíců bylo alespoň jednou napadeno 85 % organizací, zatímco v loňském roce to bylo 76 %,“ uvádí Danny Allan, technický ředitel a senior viceprezident pro produktovou strategii společnosti Veeam. „Chápeme, že manažeři IT mají pocit, že nejsou dostatečně chráněni, a protože prostředí IT jsou stále složitější a náročnější, je nyní zřejmé, že do celkového plánu kybernetické připravenosti musí být začleněna i moderní ochrana dat. Veeam Data Platform spojuje to nejlepší z řešení Veeam a poskytuje jedinou platformu s nekompromisním zabezpečením, spolehlivou obnovou dat i důvěryhodnou svobodou dat a je navržena tak, aby naši zákazníci měli možnost volby a mohli využít to správné řešení, které vyhovuje jejich potřebám a udržuje jejich podnikání v chodu.“

Všechny edice Veeam Data Platform obsahují technologie Veeam VBR a Instant Recovery; edice Advanced a Premium navíc přinášejí pokročilé funkce na zvýšení odolnosti včetně monitorování, analýzy a obnovy.
• Advanced Edition kombinuje VBR s řešením Veeam ONE (ONE) a poskytuje zákazníkům hloubkové, inteligentní monitorování a pozorování, které umožňuje identifikovat a vyřešit problémy se zálohováním nebo obnovou dat ještě než nastanou.
• Premium Edition přidává plnou automatizaci komplexního procesu obnovy dat s téměř nulovými Recovery Point Objectives (RPO) a zároveň automatizuje testování a poskytuje kompletní odolnost dat s jistotou obnovy na jedno kliknutí. Zákazníci edice Premium mají také nárok na novou záruku Veeam Ransomware Warranty, která pokrývá náklady na obnovu dat až do výše 5 milionů dolarů v případě úspěšného ransomwarového či jiného kybernetického útoku. Pro oprávněné uživatele Veeam Ransomware Warranty záruka zahrnuje 30minutovou smlouvu o úrovni služeb (SLA), vyhrazeného manažera podpory, čtvrtletní kontroly stavu pro zajištění nejlepších provozních postupů a volitelné služby návrhu a instalace prostřednictvím akreditovaného poskytovatele služeb Veeam. Společnost Veeam navíc nasadí Veeam Ransomware SWAT, specializovaný tým odborníků na bezpečnostní podporu vyškolený v oblasti obnovy po ransomwarových útocích, který v případě útoku firmě pomůže.

Optimalizace pro hybridní cloud
Nová verze Veeam Data Platform využívá ve všech variantách jako základ technologii zálohování a obnovy VBR v12. Nové funkce rozšiřují možnosti obnovy na podnikové úrovni, včetně následujících vlastností:

• Nové zálohování přímo do objektového úložiště: Nabízí neomezenou škálovatelnost lokálního a cloudového objektového úložiště bez ztráty výkonu. Umožňuje odesílat zálohy přímo do širokého ekosystému partnerů společnosti Veeam pro lokální objektová úložiště s výkonem potřebným pro splnění cílů nebo zálohování lokalit na okrajích sítě přímo do cloudového objektového úložiště.
• Důvěryhodná neměnnost pro každou úlohu: Zajišťuje, aby bylo po kybernetickém útoku vždy možné obnovit zálohy díky komplexním možnostem neměnnosti dat na podnikové úrovni od důvěryhodných dodavatelů, včetně lokálních objektových, blokových a souborových úložišť, zabezpečených úložišť a deduplikačních úložných zařízení, cloudových objektových úložišť i pásek.
• Kybernetická odolnost: Umožňuje rychlou reakci na ransomwarové útoky díky identifikaci, upozorněním a obnově pouze čistých dat, včetně automatizace a osvědčené orchestrace obnovy pro všechny úlohy. Usnadňuje cestu k řešením s nulovou důvěrou pomocí vícefaktorového ověřování (MFA), servisních účtů bez hesla (gMSA) pro systém Windows a jednorázových pověření pro systém Linux a posiluje obranu proti kybernetickým útokům pomocí podpory prostředí s vynuceným použitím autentizačního protokolu Kerberos a IPv6.
• Optimalizace pro hybridní cloud: Dosahuje ještě vyšší efektivity a míry zabezpečení v hybridním cloudu díky neměnným zálohám pro nativně cloudové úlohy v AWS a Microsoft Azure, novým, do cloudu integrovaným agentům pro úlohy typu lift-and-shift a jednotnému monitorování a reportování cloudu.
• Ekosystém: Veeam Universal Storage API 2.0 a nové rozhraní Smart Object Storage API poskytují do budoucna ještě větší škálovatelnost a odolnost i mimo lokality podniku. Ekosystém dodavatelů zahrnuje Pure Storage, Scality a Object First jako první partnery, kteří se s těmito novými rozhraními integrují.

Monitorovací a analytické řešení Veeam poskytuje inteligentní přehled v rámci Veeam Data Platform Advanced a Premium Edition, kde pomáhá identifikovat a řešit problémy dříve než nastanou, a zajišťuje tak vyšší míru ochrany kriticky důležitých dat. Nejnovější verze rozšiřuje možnosti a zahrnuje podporu pro více zálohovacích řešení Veeam (včetně Veeam Backup for Microsoft 365). Nové funkce pro monitorování a přehled navíc zahrnují hlášení o neměnnosti a stavu ochrany dat v multicloudovém prostředí.

Orchestrace a podpora kontejnerů
Veeam Data Platform Premium Edition navíc zahrnuje také nástroj pro orchestraci obnovy, který poskytuje podniku vyšší odolnost. Automatizací plánování, testování a orchestrace kroků potřebných k obnově po havárii mohou podniky zjednodušit provoz a zajistit zálohování ve shodě s předpisy. Veeam Data Platform nyní poskytuje automatizované, orchestrované obnovení do prostředí Microsoft Azure, okamžité obnovení záloh Veeam Agents jako virtuálních počítačů (VM) a automatizované obnovení čistých dat bez ransomwaru.

Rozšíření platformy lze přidat k libovolné edici řešení Veeam Data Platform nebo je provozovat samostatně, včetně zálohování pro Kubernetes pomocí Kasten K10 by Veeam, Veeam Backup for Microsoft 365 a Veeam Backup for Salesforce.

„52 % podniků nyní využívá kontejnery v produkčních prostředích. Společnost Kasten K10 by Veeam se stala lídrem v poskytování řešení pro zálohování, obnovu po havárii a mobilitu aplikací pro kontejnery provozované v prostředí Kubernetes. Nová datová platforma Veeam poskytuje organizacím centralizované řešení, které nabízí bezproblémový provoz ochrany dat a ochranu investic, a zároveň řeší jedinečné požadavky prostředí Kubernetes, čímž poskytuje organizacím maximální svobodu v oblasti dat,“ řekl Gaurav Rishi, viceprezident pro správu produktů, Kasten by Veeam.

Český pohled
Novinka Veeam Data Platform slibuje „svobodu dat“. Co přesně to pro zákazníky znamená, jsme se zeptali Martina Štětky, regionálního ředitele Veeamu pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

„Veeam Data Platform je navržena s důrazem na preference zákazníků. Naše zákazníky nijak neomezujeme v tom smyslu, že jim dáváme svobodu volby, aby se vyhnuli závislosti na dodavateli nebo technologii a vybrali si řešení, které nejlépe vyhovuje jejich konkrétním potřebám. Zákazníci si mohou vybrat jimi preferovanou možnost ukládání dat, zatímco my chráníme jejich zálohy v lokálních objektových úložištích širokého ekosystému partnerů, včetně záloh lokalit na okrajích sítě přímo v cloudových objektových úložištích. V konečném důsledku tedy poskytujeme jednotnou ochranu dat a aplikací v jakémkoliv cloudovém, virtuálním, fyzickém, SaaS a Kubernetes prostředí v rámci jediné platformy.“

Novinka slibuje i ve své třídě nejlepší bezpečné zálohování a rychlou, spolehlivou obnovu dat, které udrží firmy v provozu. Co specificky byste z oblasti bezpečnosti zmínil?
“V dnešním světě je základem všeho zabezpečení, protože kybernetičtí útočníci jsou neúprosní. Dokládají to i zjištění zprávy Veeam Data Protection Trends Report 2023, ve které východoevropské včetně těch českých organizací uvedly, že 39 % celého souboru jejich produkčních dat bylo úspěšně zašifrováno nebo zničeno a pouze 55 % zašifrovaných či zničených dat bylo možné obnovit. Vzhledem k tomu, že prostředí IT jsou stále složitější, je spolehlivé a flexibilní end-to-end řešení klíčové pro podporu jakéhokoli scénáře IT bez ohledu na to, kde se data nacházejí.
Veeam Data Platform poskytuje rozšířené možnosti ochrany proti ransomwaru a řadu nových funkcí, které pomohou organizacím zabránit ztrátě kritických dat nyní i v budoucnu. Zmínil bych také schopnost nejrychlejší reakce na ransomwarový útok díky identifikaci, upozorněním a obnově pouze čistých dat, včetně automatizace a osvědčené orchestrace obnovy pro všechny úlohy. Také podpora zero-trust řešení využívající vícefaktorové ověřování (MFA), servisní účty bez hesla (gMSA) pro systém Windows nebo jednorázová pověření pro systém Linux, či podpora prostředí s vynuceným použitím autentizačního protokolu Kerberos a IPv6, jsou dalšími prostředky, jak zvyšujeme celkovou odolnost IT.“

Exit mobile version