Novinky z konference VMworld 2020

Zdroj: VMware

Na konferenci VMworld 2020 zazněla řada novinek. Ty hlavní nám sdělila Eliška Jirovská, ředitelka VMware pro Českou republiku a Slovensko, a k tomu přidala něco o TechPreview.

Nedávno proběhla konference VMware – VMworld 2020 a na ní zazněla řada novinek. Mohla byste je stručně shrnout?

Eliška Jirovská, VMware

Letošní konference VMworld 2020 byla přelomová, zejména tím, že celá oproti předchozím letům proběhla online. Celá konference byla rozdělena na čtyři základní oblasti – Application Modernization, Multi-Cloud, Intrinsic Security, Virtual Cloud Network, Digital Workspace a Telco 5G. V každé oblasti byly představeny novinky, produktové aktualizace a nová řešení. Mezi nejzajímavější bych uvedla novinky v rodině produktů VMware Tanzu přinášející integraci Kubernetes přímo do našeho hypervizoru, možnost centrální správy a orchestrace clusterů Kubernetes na různých platformách, jako například VMware Tanzu, Amazon EKS, Azure AKS, Google GKE, a to v různých prostředích. Může jít o on-premise či o veřejný cloud. V oblasti multi-cloud bych zmínila nově možnost objednat infrastrukturu VMware formou služby přímo z datových center MS Azure, Google Cloud nebo Oracle Cloud, které rozšířily předchozí nabídku Amazon Web Services. V oblasti Intrinsic Security jde zejména o implementaci našeho Next-Gen AV řešení Carbon Black do prostředí vSphere a integraci s dalšími produkty jako je NSX a Workspace One pro správu koncových zařízení zákazníka. Bylo oznámeno i několik inovativních projektů jako je právě projekt Monterey, který přináší revoluční pohled na hardwarovou infrastrukturu, nad kterou běží nativní cloudová aplikace, využívající nové akcelerátory, jako jsou tzv. SmartNIC, například Nvidia BlueField-2.

Ve kterých oblastech myslíte, že společnost VMware předehnala konkurenci?

Společnost VMware je dlouhodobě lídrem v oblasti hyperkonvergovaných řešení, kde náš produkt VMware vSAN pro vytvoření Software Defined Storage je číslo jedna ve srovnání s konkurenčními řešeními. Další řešení, kde je VMware v pozici jako číslo jedna oproti konkurenci, je například VMware SD-WAN nebo řešení WorkspaceONE pro správu a doručování aplikací na koncová zařízení různých platforem a provedení na operačních systémech Windows, Mac OS, iOS, Android nebo Linux.

Která z nových řešení VMware jsou už teď dostupná celosvětově a v našem regionu?

Valná většina produktů a řešení VMware je dostupná celosvětově bez omezení, jedinou výjimkou jsou služby poskytované z našeho prostředí VMware Cloud. Nejbližší datové centrum je ve Frankfurtu v Německu. Případně nabízíme služby, které poskytujeme ve spolupráci s třetími stranami, například VMware Cloud on Dell EMC, Azure VMware Solutions, Google VMware Engine a další.

Má už VMware jasno v licencování nedávno ohlášených novinek?

VMware používá pro svoje produkty a služby dva typy licencování, první je tzv. perpetuální. Pořizuje se jednorázově licence a k tomu se přikupuje technická podpora na požadovaný počet let. Nebo tzv. subskripční licence, kdy se platí měsíčně podle využití. Veškeré ohlášené novinky, které jsou již určeny pro produkční nasazení, mají svůj licenční model definovaný. Samozřejmě nejde o předběžně ohlášená TechPreview.

Některá softwarová řešení potřebují certifikovaný hardware. Pro které výrobce serverů a storage jste certifikace vydali?

Mezi produkty, které vyžadují podporovaný hardware, patří zejména náš hypervizor VMware vSphere nebo HCI řešení VMware vSAN. Pro oba tyto produkty jsou k dispozici certifikované servery a storage od všech známých výrobců hardware jako například Dell, HPE, Lenovo, Fujitsu, Cisco, SuperMicro, Huawei, PureStorage, Hitachi, NetApp a další. Seznam všech výrobců je k dispozici na našem webu. Co se týká podporovaných platforem, tak naše produkty jsou určeny pro platformu x86. Nově také jako TechPreview, v tomto případě pro hypervizor vSphere na platformě Arm64. Platforma IBM Power oproti tomu podporovaná není.

Exit mobile version