Novinky z MWC 2018 v Barceloně

Jaké byly hlavní mobilní trendy prezentované na MCW 2018 v Barceloně? Úhlopříčky mobilů se stále zvětšují, už i je 5 palců je považováno za „kompakt“ a prosazuje se poměr stran 18:9. Inovují se všechny parametry, především fotoaparáty, ty nejpokročilejší umí 4K, dokáží natáčet zpomalený záběr s 960 snímky za vteřinu, podporují HDR, rozpoznávání obličeje, AI, 3D sken a či variabilní clonu.
Na MWC 2018 Lenovo představilo nové modely z rodiny konvertibilních notebooků YOGA: Lenovo YOGA 730 (13″ a 15″) a Lenovo YOGA 530 v 14palcovém provedení. Nový model Lenovo YOGA 730 využívá sílu AI, která poskytuje inteligentní pomoc hands-free. Motorola ukázala, jaké bude její pokračování na trhu a mimo jiné také nejnovější Motorola Mods, které vám pomohou například sledovat vaše zdraví. Díky Motorola Health Mod si totiž můžete snadno měřit pět vitálních funkcí včetně přesného systolického a diastolického krevního tlaku.

sony experia xz2 compact

Sony Mobile představila dva nové chytré telefony, modely Xperia XZ2 a Xperia XZ2 Compact, které mají znamenat unikátní evoluci v technologii i designu Xperií a budou vévodit jejich prémiové řadě. Xperia XZ2 je vybavena zvětšeným 5,7” HDR Full HD+ 18:9 displejem a využívá nový systém dynamických vibrací a S-Force Front Surround. Fotoaparát Motion Eye je prvním chytrým telefonem na světě, který umí nahrávat videa v 4K HDR s využitím formátu HLG (Hybrid Log Gamma), ve FullHD zvládá až 960fps a podporuje také 3D skenování. Kompaktní Xperia XZ2 Compact má 5” HDR Full HD+ displej, má také Motion Eye 2018, včetně aplikace 3D Creator pro selfie a superzpomalené nahrávání videa ve Full HD, stejné je i snímání statických snímků. Oba modely budou s Androidem 8.0 Oreo.

Samsung ukázal Galaxy S9 a S9+ s novými objektivy s variabilní clonou, který podporuje inovativní fotoaparát vhodný i do špatných světelných podmínek, možnost snímání superzpomalených záběrů a vytváření animovaných emoji za pomoci rozšířené reality. Stejně jaké nové Xperia zvládají 960 fps, variabilní clona (F1.5/F2.4) automaticky vpouští v tmavém prostředí světla více a za jasných podmínek světla méně, a vytváří tak ostré a jasné snímky.

Nokia oznámila čtyři přírůstky do svého portfolia. Aktuální modely doplní Nokia 8 Sirocco, Nokia 7 Plus, nová Nokia 6 a Nokia 1. Znovuzrozená Nokia 8110 oživuje design s vysouvacím krytem klávesnice a v aktuální verzi nabídne také podporu 4G sítí.

Huawei v Barceloně představila notebook Huawei MateBook X Pro a řadu tabletů Huawei MediaPad M5. Huawei MateBook X Pro je první notebook na světě s Huawei FullView 3K displejem. Huawei MediaPad M5 je zase prvním tabletem na světě s 2,5D zaobleným displejem. 13,9palcová 3K obrazovka notebooku s dotykovou vrstvou má rozlišení 3000 x 2000 pixelů s poměrem stran 3:2. Kovový design byl zpracován za pomocí diamantového broušení a speciální povrchové úpravy pískování. Tenké tělo má tloušťku 14,6 mm a hmotnost 1,33 kg. Huawei MateBook X Pro je vybaven osmou generací procesoru Intel Core i7/i5 a grafickou kartou NVIDIA GeForce MX150 se 2GB GDDR5.

Alcatel se stal první značkou, která nabízí kompletní portfolio smartphonů s FullView displeji s poměrem stran 18:9. Alcatel své smartphony pro letošní rok rozdělil do tří produktových řad – Alcatel 5, Alcatel 3 a Alcatel 1. Vybrané novinky obsahují funkci FaceKey, která umožňuje odemykání telefonů pomocí rozpoznání obličeje. Alcatel 1X byl první představený telefon Alcatel s operačním systémem Android Oreo (Go edition) a jeden z vůbec prvních telefonů s tímto systémem na světě. Android Oreo Go Edition je verze Anroidu optimalizovaná speciálně pro cenově nejdostupnější zařízení, která mají menší interní paměť a omezený výpočetní výkon.
Alcatel představil na veletrhu MWC 2018 také novou modelovou řadu tabletů s označením 1T. Desetipalcový model Alcatel 1T 10 i sedmipalcový Alcatel 1T 7 nabídnou kompaktní design, atraktivní ceny a také nejnovější verzi operačního systému Android 8.1 Oreo. Jde o univerzální tablety do domácnosti, kde je může sdílet více členů rodiny. Obě novinky od Alcatelu nabízejí dětský režim (Kids Mode), který přináší spoustu předinstalovaných aplikací, jako hry, dětský fotoaparát nebo kreslicí program – vše určeno především pro dětské uživatele.

Společnost ASUS představila v rámci veletrhu MWC smartphony řady ZenFone 5 – ZenFone 5Z, ZenFone 5 a ZenFone 5 Lite. Modely ZenFone 5Z a ZenFone 5 jsou vybaveny celoplošným displejem s úhlopříčkou 6,2 palců, který zabírá 90 % přední strany telefonu, takže jsou rozměry srovnatelné se standardními 5,5palcovými telefony. Jde zároveň o první ZenFony, které využívají technologii umělé inteligence (AI). Obě novinky dále nabízejí duální fotoaparát s nejnovějším senzorem Sony IMX363 pro kvalitní snímky i ve špatných světelných podmínkách. ZenFone 5 Lite je stylový 6palcový smartphone vybavený jako první na světě čtyřkamerovým systémem s vysokým rozlišením a širokoúhlým objektivem na přední i zadní straně. ZenFone 5 Lite je vybaven 6“ IPS FullView displejem s Full HD+ rozlišením a poměrem stran 18:9 s velmi tenkým rámečkem.

Western Digital poprvé ukázala světově nejrychlejší microSD paměťovou kartu UHS-I SanDisk Extreme UHS-I microSDXCTM 400 GB s výkonem až 160 MB/s. Navíc představila budoucnost paměťových karet podporujících PCIe. Tyto karty jsou navrženy tak, aby poskytovaly výkon nezbytný pro očekávanou vlnu nových aplikací náročných na objem dat. Platforma PCIe byla tradičně vyhrazena pro nasazení ve vysoce výkonných datových centrech, kde poskytuje v případě generace 3.0 rychlost až 985 MB/s.

Exit mobile version