Nový build Windows 10 Technical Preview konečně obsahuje prohlížeč Spartan

Microsoft vydal novou verzi operačního systému Windows 10 Technical Preview, která vůbec poprvé obsahuje nový webový prohlížeč Spartan. Spartan je nový prohlížeč od Microsoftu, který bude v chystaném operačním systému Windows 10 nastaven jako výchozí. I když se ve Windows 10 objeví i starý známý Internet Explorer verze 11, bude v něm podle představitelů Microsoftu bude pouze z důvodu zaručení zpětné kompatibility a Spartan jej časem zcela nahradí. Do té doby však IT administrátoři budou moci nastavit IE11 pomocí skupinové politiky jako výchozí prohlížeč uživatelům v rámci celé firmy.

Spartan se objevil ve Windows 10 Technical Preview build 10049, přičemž tato nová verze OS byla vydána pouze dva týdny poté, co byl uživatelům zpřístupněn build 10041. Microsoft tak dostál svým slibům a nové verze Windows 10 vydává opravdu častěji, než tomu bylo dříve. Jak na oficiálním blogu Microsoftu podotkl Gabriel Aul, „build 10049 je prakticky jen o Spartanovi.“ Příliš mnoho jiných novinek kromě prohlížeče tedy nečekejte.

Spartan běží na zcela novém renderovacím enginu zvaném Edge, zatímco Internet Explorer pohání engine Trident. Nový prohlížeč má minimalistické uživatelské rozhraní velmi podobné Google Chrome a je do něj integrována hlasová asistentka Cortana. Mezi zajímavé funkce, kterými se Microsoft pochlubil, patří třeba možnost uživatele dělat si poznámky přímo do webové stránky a tuto upravenou stránku následně uložit a sdílet nebo možnost přečíst si text na webu ve speciálním čtecím módu. Jak dodal na blogu Microsoftu Joe Belfiore, Spartan v buildu 10049 není zdaleka kompletní „uhlazenou“ verzí prohlížeče, která bude k dispozici koncovým uživatelům při vydání Windows 10 v létě tohoto roku a je zatím určen pouze pro testovací účely.

Belfiore navíc potvrdil to, o čem se dlouho spekulovalo – Spartan bude „pravidelně aktualizován se zbytkem Windows 10“ i po vydání finální verze tohoto OS. Microsoft tak pro svůj nový prohlížeč nebude pravidelně vydávat pouze bezpečnostní aktualizace tak, jako to dělal u IE, ale bude do něj často přidávat i nové funkce podobně jako to dělají tvůrci konkurenčních prohlížečů. Například nové verze prohlížečů Chrome a Firefox jsou pravidelně vydávány každých šest až osm týdnů. Pro Internet Explorer 11 ve Windows 7/8.1/10 pak budou vydávány už pouze bezpečnostní aktualizace.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version