Nový červ u počítačů s Windows zneužívá GPU

Tým anonymních vývojářů, který který minulý týden vydal linuxového červa Jellyfish, jenž v infikovaném počítači využívá ke svému chodu GPU, nyní zpřístupnil upravenou verzi svého škodlivého kódu i pro operační systém Windows.

Anonymní vývojáři se snaží rozvířit debatu o tom, že počítačové červy mohou ke svému chodu zneužívat grafické karty, na což tvůrci bezpečnostních řešení nejsou připraveni. I když jejich cílem údajně není dávat tipy hackerům, zdrojový kód, který vývojáři vydali (přestože není kompletní a obsahuje chyby) by případným útočníkům jako inspirace jistě mohl posloužit.

Jak vývojáři zdůrazňují, problém není v samotných grafických kartách, jako spíše v to, že dostupné bezpečnostní nástroje na trhu nekontrolují, zda se náhodou škodlivý kód neskrývá i v paměti GPU. Nový červ určený pro Windows byl nazván WIN_JELLY a podle vývojářů se chová podobně jako trojský kůň.

Nutno podotknout, že myšlenka infikování paměti grafické karty červem není zcela nová. V roce 2013 výzkumníci z americké Columbia University a řecké Foundation for Research and Technology vyvinuli v rámci svého akademického projektu keylogger, jenž ke svému chodu využíval právě GPU. Jak tenkrát uvedli vědci ve své studii, „tvůrcům škodlivých kódů se díky GPU otvírají zcela nové možnosti, jelikož současné bezpečnostní nástroje nejsou navrženy tak, aby detekovaly nebezpečný kód uložený v paměti grafických karet.“ Tým anonymních vývojářů se podle svých slov u nového linuxového škodlivého kódu s názvem Jellyfish, který byl vydán minulý týden, inspiroval právě prací vědců z roku 2013.

Většina zpráv o Jellyfish, které se objevily, poukazovala na to, že jde o linuxovou hrozbu, a tak si řada uživatelů mohla myslet, že počítače s Windows a Macy jsou před těmito červy chráněné. Vydání WINJELLY však nyní jasně potvrzuje, že tomu tak není. Působnost WINJELLY je omezená v tom, že běží pouze na počítačích s OS Windows, grafickými kartami od Nvidie a drivery Nvidia CUDA, přičemž většina uživatelů nemá tyto drivery na svých počítačích nainstalovány. Na druhou stranu počet aplikací, které využívají Nvidia Cuda, se bude v budoucnu rozšiřovat, jelikož tuto technologii bude u svých programů používat čím dál více vývojářů. Nvidia Cuda umožňuje aplikacím využívat výkon GPU.

Nejmenovaná skupina vývojářů podle všeho nyní pracuje i na verzi svého červa s názvem MAC_JELLY pro Mac OS X. Kromě toho vývojáři připravují také nástroj JellyScan, jenž umožní systémovým administrátorům detekovat počítačové červy využívající GPU.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version