Nový ServerPark – marketingový Tier IV

Dnes dopoledne bylo v pražské Hostivaři slavnostně otevřeno jedno z nejmodernějších datových center pro provoz velkých internetových projektů v České republice s názvem ServerPark. Datacentrum postavila a bude provozovat společnost VSHosting.

zástupci VSHosting | Jan Martinů (CTO), Damir Spoljarič (CEO), David Lintimer (Senior Server Specialist)

Stavba objektu byla zahájena v listopadu 2014 a VSHosting do ní již investoval desítky milionů Kč a celkem v dalších letech investuje 250 milionu Kč. Pojme až 7 500 serverů s celkovou kapacitou 15 petabytů dat a 500 000 gigabytů operační paměti. VSHosting se pomocí nového datového centra připravuje na chystanou mezinárodní expanzi firmy.

Serverpark jako jedno z mála center byl postaven na „zelené louce“ a návrh budovy je tak přímo ušitý potřebám provozu datového centra. Od počátku jde tedy o technologickou budovu, kde je věnována pozornost kritickým prvkům, jako jsou rozvody vody, které zde nemohou, na rozdíl od řady center „vestavěných“ v kancelářských budovách ohrozit nehody v podobě vytékající vody z prasklého potrubí apod. Všechny tyto prvky jsou vedeny mimo oblasti přiléhající k samotným technologickým částem.
Podle tiskové zprávy i vyjádření zástupců VSHosting, je datacentrum připraveno i na několikatýdenní blackout Prahy. Mezi stěžejní a unikátní technologické charakteristiky ServerParku patří podle provozovatele především splnění klíčových technologických požadavků standardu Tier IV. Jedná se o nejvyšší možný standard provedení datových center na světě. Tier IV mimo jiné znamená, že všechny prvky ochrany provozu datového centra jsou minimálně zdvojené, aby pravděpodobnost výpadku provozu byla téměř nulová.

V tomto bodě se ale s majiteli úplně neshodneme. Tier IV jsou datová centra Fault Tolerance, která počítají se souběžným provozem minimálně dvou samostatných, fyzicky oddělených napájecích větví s potřebnou redundancí komponent. Prvky každé trasy tedy musí být samostatně (záložní baterie, UPS atd.) což ServerPark z fyzického rozložení nesplňuje – je zde například pouze jedna místnost s bateriemi, která slouží pro obě napájecí větve (to odpovídá Tier III), centrum je vybaveno dvojicí dieselagregátů, tedy pro každou větev jeden – bez možnosti náhrady v případě poruchy, což opět spíše splňuje požadavky Tier III na provoz N+1, než požadavku Tier IV, že po incidentu musí být zachován N počet aktivních prvků v každé větvi.
Písmeno N v tomto vyjádření představuje počet aktivních prvků, které zajišťují plnohodnotný provoz centra. Například pokud potřebujete přivést 600 kW, můžete použít jednu 600kW jednotku, pak N=1 nebo dvě 300kW jednotky, pak se N=2, u 200kW by se N=3 atd. N+1 pak znamená, že v záloze je další komponenta pro případ selhání. V případě 600kW jednotky by šlo o druhou stejnou jednotku, u kombinace 300 kW jednotek to znamená, že na místě je instalováno 3×300 kW (2x300kW odpovídající N + 1x300kW jako záložní komponent). Vyjádření +1 tedy nepředstavuje zálohu celkového výkonu, ale pouze komponenty, ze které může být celek složen. Pokud se vrátíme ke zmíněným dieselům, tak výpadek jednoho znamená, že k dispozici je pouze jedna aktivní větev, místo požadovaných dvou, tedy sestava odpovídající Tier III, který vyžaduje jednu aktivní a jednu záložní větev.

Rovněž řešení požárních cest v případě ServerParku odpovídá Tier III a ne čtyřce. Jakýkoliv incident v místnosti s rozvaděči, UPS atd. by zasáhnul obě větve které mají řadu tras společnou. I aktivní zásoba paliva je v současnosti na pouhých 24hodinách místo 48, i když podle odpovědi na naši otázku je kapacita nádrží na toto množství připravena, jenom nejsou natankovány – což by se někomu, kdo provozuje Tier IV rozhodně nestalo.

Mimochodem v ČR mají skutečnou certifikaci Tier III pouze DHL, O2 (3 centra) a DataSpring, i když řada dalších center podmínky splňuje, Tier IV v ČR není. Nicméně z důvodů časové i finanční náročnosti nejdou cestou certifikace, ale pouze deklarují shodu s některou úrovní Tier, protože to dává zákazníkovi určitou představu, jak je o jejich data postaráno.

Vzhledem k tomu, že řada prvků je zálohována nad požadavky Tier III – například systém chlazení, který je unikátně zálohován bateriovým záložním systémem a pracuje v nadstandardně zálohovaném režimu N+2 – chápu, že se VSHosting snaží hovořit v souvislosti se ServerParkem o Tier IV, aby se v konkurenci odlišil, ale realitu nazvěme spíše Tier III+.

Aby nevzniknul dojem, že ServerPark je špatné centrum, to rozhodně ne. V současnosti pojme ServerPark v konečném součtu až 7 500 serverů a v každém případě patří mezi špičku současných datových center v ČR. Klidně bych se jejich hostingu svěřil, již proto, že jde skutečně o robusní železobetonovou kostku, ve které nemusí mít zákazník strach, že by se o jeho data a spolehlivost provozu nikdo nestaral. K dispozici je i zákaznická linka s odezvou do jedné minuty 24 hodin denně. A odpovídající pozornost je věnována i fyzické bezpečnosti a řízení přístupu.

Serverpark však ještě není zcela ve finální podobě. Posilování kapacity datového centra rozdělené do tří etap slibuje další rozvoj. V rámci něho proběhne velmi pozvolné zaplňování novými servery pro další projekty. Do budovy bude dále přivedena konektivita od VSHostingu s přímým přístupem pro přední světové operátory. „Svou kapacitou a standardem provedení nás zprovoznění ServerParku připraví na mnoho let expanze dopředu. To je velmi důležité, protože objem uskladněných a přenášených dat v ekonomice závratně roste. Prostor pro rozvoj VSHostingu hledáme již nyní i v zahraničí,“ řekl Damir Špoljarič, generální ředitel společnosti VSHosting.

ServerPark je k páteřnímu Internetu připojen třemi nezávislými optickými přípojkami, jejichž výstavbu v pražských komunikacích si VSHosting též zajišťoval. Aktuálně realizuje či již realizoval přes 5km optických tras do hlavních páteřních optických uzlů.

Exit mobile version