Nový Veeam Backup & Replication v11a klade důraz na rozšířené možnosti cloudu

Martin Štětka, Veeam

Martin Štětka, Veeam

Společnost Veeam začala v roce 2006 se zálohováním rychle se rozvíjejících virtualizovaných prostředí VMware, čímž de facto vytvořila zcela nový trh. Jak se produkty Veeam vyvíjely, co umějí dnes a kam směřují, sděluje Martin Štětka, regionální manažer CEE ve společnosti Veeam.

Začínali jste se zálohování pro Windows. Pro jaké operační systémy a prostředí poskytujete zálohování dnes?

Veeam začal v roce 2006 jako vysoce specializovaný poskytovatel softwarových řešení na ochranu dat. V průběhu let se posunul od svého hlavního zaměření v podobě ochrany virtuálních úloh, tradičně z prostředí VMware k řešením umožňujícím dostupnosti dat v celém datovém centru, k multicloudovým prostředím umožňujícím správu a mobilitu dat v cloudu. Dnes jsou Veeam řešení softwarově definované, hardwarově nezávislé a připravené na cloud, dávají tak zákazníkům maximální míru flexibility. Platforma Veeam pomáhá organizacím rozvíjet jejich způsob správy dat a zároveň zajišťuje dostupnost těchto dat v jakékoli aplikační nebo cloudové infrastruktuře. Je to nejkomplexnější a nejmodernější řešení pro správu a ochranu dat bez ohledu na to, kde se nacházejí – mohou to být cloudová, virtuální, fyzická data, data ze SaaS a Kubernetes, nebo i mix všech těchto scénářů.

Zmínil jste cloud, dnes se všichni až téměř zaklínají nativně cloudovými funkcemi. Jak k této oblasti přistupuje Veeam?

Cloud už není pro většinu organizací nic nového. Podle aktuální studie Veeam Cloud Protection Trends Report 2021i využívá produkční služby v cloudu déle než 24 měsíců více než 40 % organizací. Na vzestup adopce cloudu samozřejmě reagujeme, a v poslední verzi našeho vlajkového řešení V11a, které je dostupné od začátku října, jsme uvedli řadu nových funkcí včetně nativně cloudové podpory pro přední hyper-škálovatelné veřejné cloudy AWS, Microsoft Azure a Google Cloud. Tyto nové funkce zajišťují nejenom spolehlivé zabezpečení a pokročilou ochranu dat, ale umožňují i správu dat z jediné konzole, což pomáhá organizacím mimo jiné i urychlit jejich přechod do cloudu.

Další hodně diskutovanou oblastí jsou kontejnery a Kubernetes. Z pohledu vašeho byznysu, co vnímáte jako klíčový faktor pro úspěch této technologie?

Kontejnery představují obrovský potenciál, i když na českém trhu stále ještě nejsou tak využívané. Poslední průzkum Veeam Cloud Protection Trends Report 2021 ukazuje, že kontejnery a Kubernetes využívají především společnosti, které si samy vyvíjejí software a pracují velmi agilně. Jejich nasazení zatím vidíme spíše u větších organizací, které disponují potřebnými znalostmi, které Kubernetes, kontejnery a podobné technologie vyžadují. Podnikoví zákazníci sice těží z flexibility a výkonu kontejnerů, ale mívají problém s jejich zálohováním a obnovou, a vůbec s přehledem o kontejnerových zálohách, a to především z důvodu nejednotných řešení.

Vyřešili jsme tento problém integrací Kasten by Veeam K10 for Kubernetes. Díky nové integraci, vydané na začátku října jako součást produktu Veeam Backup & Replication v11a, nyní mohou zákazníci Kasten K10 a Veeam využít stávající investice do zálohovací infrastruktury. Kasten K10 v4.5 umožňuje směrovat zálohy clusterů Kubernetes, které využívají trvalé svazky VMware, do úložiště Veeam Backup & Replication, kde lze spravovat celý jejich životní cyklus a využívat další funkce a možnosti řešení Veeam.

Poslední zmiňovaná aktualizace Veeam Platform ze začátku října 2021 se jeví jako zásadní. Jaká další vylepšení jste představili a co bude to nejzajímavější pro české zákazníky a uživatele?

Mezi klíčovými vylepšeními bych zmínil spolehlivé integrované zálohování pro Red Hat Virtualization (RHV), takže zákazníci mohou vytvářet efektivní zálohy virtuálních počítačů vytvořených s RHV s využitím nativního sledování bloků změn a být připraveni na jakoukoli havárii. Dále možnost okamžité obnovy do Nutanix AHV, díky které nyní zákazníci mohou okamžitě obnovit zálohy na úrovni bitové kopie vytvořené jakýmkoliv produktem Veeam do virtuálního počítače Nutanix AHV pro rychlé obnovení jakékoli pracovní úlohy – cloudové, virtuální i fyzické. Díky podpoře systémů Windows 10 21H1 a Windows Server 2022 mohou nyní zákazníci využívat i nejnovější verze serverových a klientských operačních systémů společnosti Microsoft s jistotou, že jejich data lze zálohovat i obnovit.

Novinky máme i na poli bezpečnosti s cílem eliminovat možné kybernetické útoky na zálohovaná data. Nové funkce nabízené v rámci řešení Veeam ONE v11a pomáhají monitorovat neobvyklý nárůst nebo aktivitu záloh, ale poskytují také dokumentaci zobrazující kompletní životní cyklus neměnnosti zálohovaných dat za účelem dosažení souladu s interními nebo regulatorními požadavky. To je pro zákazníka skutečně převratná možnost, jak zvýšit odolnost IT bez dodatečných nákladů na hardware a další systémové zdroje, což není na trhu běžné.

Exit mobile version