NRI není INRI, aneb jak lze porovnávat vyspělost států pomocí indexu ICT připravenosti

Statistici napříč zeměkoulí se snaží neustále objevovat nové možnosti porovnání úrovně vlastních zemí s těmi ostatními, některé metodiky jsou více vypovídající, jiné spíše budí dojem snahy manipulace s nepříznivými čísly. Těmi druhými se ale dnes rozhodně zabývat nebudeme, místo toho se podíváme, jak lze měřit pokrok prostřednictvím síťové připravenosti, respektive jejího indexu.

NRI za období 2009 až 2010 (výřez)

1+1=2 (alespoň někdy)

Jednou z nejvíce reprezentativních organizací, která řeší globální společenské problémy lidské společnosti, ale i vztah společnosti k přírodě a naší planetě, je nezisková organizace World Economic Forum (Světové Ekonomické Fórum) se sídlem ve Švýcarsku. Každý rok World Economic Forum ve švýcarském Davosu pořádá setkání předních státníků, ekonomů, vědců a uznávaných osobností. Setkání řeší nejzávažnější otázky současného světa, respektive světového společenství a to včetně např. životního prostředí nebo lidského zdraví. Pro diskuzi a inspiraci World Economic Forum (WEF) provádí řadu reprezentativních výzkumů ve spolupráci se světovými univerzitami a vědeckými institucemi.

Naopak jednou z nejvíce sledovaných oblastí z hlediska komplexního rozvoje jednotlivých zemí, se stalo „průmyslové odvětví” IT (Information Technology), které se ještě rozšířilo o komunikace, takže odvětví ITC (Information Technology and Communication). Z tohoto pohledu jde o multiplikační obor, které zahrnuje v sobě nejen výrobu elektrotechnického průmyslu v širokém pojetí, ale týká se i všech služeb spojených s přenosem a zpracováním informací. Jedná se ale i o družicovou a raketovou techniku (viz. GPS a Galileo) a odvětví spojené s výstavbou potřebné infrastruktury. K tomu je nutno přidat vědeckou, výzkumnou a vzdělávací infrastrukturu a to státní i korporativní a např. i novinářko-agenturní praxi, která je základním zdrojem informací.

Onen pojem, že jde o multiplikační průmyslové odvětví, by již mělo platit jen metodologicky, protože ve skutečnosti se jedná o něco více – o pokrok v přístupu, šíření a zpracování informací, které se stávají hlavním hybatelem světového společenstvím.

Revoluční pokrok ITC vedl k rozšíření PC počítačů a jejich derivátů s přístupem k internetu, mobilních telefonů ap. Masová výroba vedla ke zlevněním a tudíž dostupnosti veškeré výroby pro podstatnou část společnosti. Tento trend upoutal pozornost vědců WEF, kteří po roce 2000 ve spoluprací s Harvardskou universitou a INSED (Evropský Institut Administrativy a podnikání) vypracovali unikátní index, který poukazuje na společenské a politické asociace. Index nazvali Network Readiness Index (NRI) neboli index připravenosti k sítím. Volně řečeno jde o to jak jednotlivé země využívají ITC pokroku, jak jej podporují a rozvíjí, jaké mají podmínky k jeho využití a jak jsou ke všemu připraveny.

Co přesně NRI hodností a z čeho se skládá

  1. Index hodnotí podnikatelské prostředí dané země ( trh a jeho regulace, infrastruktura, politické prostředí ap.)
  2. Hodnotí, jak je společnost připravena využít ITC ( podnikatelé, stát, jednotlivci)
  3. Hodnotí, jak společnost využívá a rozvíjí ITC ( podnikatelé, stát, jednotlivci)
    Hodnota indexu NRI se pohybuje v rozmezí 0-6 s tím, že čím je země vyspělejší, tím má vyšší hodnotu.
    WEF vydává roční zprávy tzv. Global Information Technology Report. (GITR). Souvislá řada těchto zpráv je od roku 2002, ale postupně docházelo a dochází k upřesňování, takže relevantní informace pro porovnání jednotlivých zemí jsou až od indexů (NRI) 2006/2007 po index (NRI) 2010/2011. Jde sice o poměrně krátkou periodu 4 let, ale má již jistou vypovídací úroveň i když se netýká všech států světa. S přibývajícími informacemi dochází ke komplexnějšímu a objektivnějšímu pohledu na jednotlivé země.

Co NRI vypovídá a jak si v něm stojí ČR

Celkově lze říci, že implementace ITC v jednotlivých státech světa je dynamický proces, který v dějinách lidstva nemá obdoby. Prostupuje doslova všemi procesy lidské činnosti; tzv. sekundární sférou (výrobou), terciérem (službami), ale i tzv. kvartérem (výzkum a správa) se zpětnými vazbami. A zde je právě trochu potíž, neboť předpokladem přežití v ITC džungli je pro jednotlivé země neustálý poklus kupředu. Lenost, nebo vypočítavé politické vyčkávání, které lze občas vypozorovat i u nás, může vést k tragickému konci, který se rozhodně nedotkne pouze IT či telekomunikační oblasti.

Exit mobile version