O BPA, DBA, IoT s IBM CTO z UK

V průběhu konference IBM Think Prague vystoupil i Andrew Stanford-Clark, Chief Technology Officer for IBM UK and Ireland a guru na internet věcí, se kterým jsme si mohli popovídat o business process automation, digital business automation, který je uvedl i do souvislosti s internetem věcí. Když se napíše www.dira.cz, sice se nic nevyvrtá, ale něco přece jen svěřit počítačům a zautomatizovat s jejich pomocí jde.

Mohl byste stručně seznámit, co znamená business process automation (BPA)?

IBM Think Prague 2018 – Andrew Stanford-Clark, IBM

Organizace chtějí svoje procesy, které dříve řídili lidé, zefektivnit pomocí jejich automatizace. Například takové vyplňování formulářů na webové stránce, změna hesla, následně vše poslat ke schválení, tento proces může být velmi efektivně přenechán softwarovému robotu. BPA tak vezme typické firemní procesy, které jsou typickou kombinací interakce počítače a člověka, který je k jejich naplnění vyzván například e-mailem, jinou (instantní) zprávou, SMS apod., a zautomatizuje je mnohem efektivněji. Navíc můžete zapojit do této interakce člověka s počítačem chatbota, se kterým lze komunikovat a říci například „změň moje heslo“, nebo může odpovídat na otázky jak slovem, tak v textové podobě.

Které faktory podporují přijímání BPA a které jej naopak omezují?

Prvním úkolem je zdokumentovat stávající procesy. Následuje vytvoření jejich automatické verze, což však také může být velmi neefektivní. Vydat se cestou BPA je velkou příležitostí, projít si procesy organizace a zeptat se sami sebe, zda by nemohly být zefektivněny automatizací za pomoci moderních technologií. Do toho ale přicházejí i externí data z vnějších zdrojů, internetu, například data o počasí nebo finanční informace z burzy, ale už i data ze senzorů IoT, které monitorují vaše prostředky, třeba z výrobní linky, kolik hodin už běží na poli dálkově řízený traktor, všechna tato data lze do BPA začlenit a svoje oči a uši zaměřit tam, kam to doposud nebylo možné, aby bylo možno učinit mnohem efektivnější rozhodnutí.

Jaký mají mít tyto trendy dopad na podniky a celkový byznys?

Typicky mají velké organizace velké helpdesky, které mají pomáhat řešit problémy jak zaměstnanců, tak zákazníků. BPA jim může tuto pomoc velmi zrychlit a zjednodušit. Čím komplikovanější a složitější, jejich byznys je, čím více byrokracie mají, tím větší přínos bude BPA pro ně mít, i když zautomatizují jen nějakých deset procent procesů, oproti například malé firmě, která procesů příliš mnoho nemá.

Kterým oblastem průmyslu má IoT a také další trend Digital Business Automation (DBA) pomoci nejvíce?

DBA má přínos průřezem mnoha oblastmi průmyslu, od bank přes společnosti zabývající se těžbou ropy, retailové sklady, všude tam, kde mají procesy propracované a komplikované. Když se k tomu přidá průmyslové IoT, které snímá a odesílá signály ze strojů, pump, nákladních automobilů, traktorů, motorgenerátorů, získají přínos z jejich dálkového sledování. Mohou tato data zpracovávat, být mnohem lépe informováni a přijímat mnohem lepší rozhodnutí.

Které z technologií IBM mohou pomoci, když už si povídáme v průběhu konference IBM Think Prague 2018?

IBM má produkty pro digital process automation, pro řízení výrobních průmyslových robotů, další naší technologií je IBM Web Sphere Process Management, která umožňuje propojit lidi a automatizované procesy do jednoho hladkého workflow.

Exit mobile version