Ochrana dat z pohledu Veeam

Martin Štětka, Veeam

Martin Štětka, Veeam

Studie Veeam 2020 Data Protection Trends Report naznačuje, že podniky po celém světě pracují na digitální transformaci, ale potýkají se se zastaralými řešeními na ochranu a správu jejich dat. Kromě toho je alarmující nedostatek personálu pro práci na nových úkolech (25 % odpovědí) a nedostatek schopností či odborných znalostí IT personálu (44 % odpovědí). Jak je na tom z pohledu Veeam Česká republika jsme se ptali Martina Štětky, regionálního ředitele Veeam Software pro střední a východní Evropu.

Jak se z vašeho hlediska staví k ochraně dat a jejich zálohování české organizace?

Ze zkušenosti – a potvrzují to i zjištění jak globální, tak na úrovni východoevropského regionu, kam spadá i Česká republika – můžeme říci, že více než čtvrtina podniků zálohuje do cloudu s využitím poskytovatele služeb typu BaaS. U českých podniků je pak zřetelný důraz na automatizaci. Nevybočujeme nijak z řady okolních zemí, kdy podniky nasazují v podobné míře samostatně řízené zálohování s použitím on-premise nástrojů (32 %) a samostatně řízené zálohování s použitím cloudových služeb (27 %). Prioritou českých podniků je však automatizované nasazení do cloudu s velkým důrazem na bezpečnost, s čímž souvisí i preference bezpečného zálohování u lokálních poskytovatelů cloudu.

průzkumu vyplývá, že v globálním měřítku jako nejzásadnější současný problém s ochranou dat uvádí organizace nedostatek personálu pro práci na nových úkolech (25 %). Téměř polovina (44 %) regionálních respondentů pak uvádí, že jim v pokroku s digitální transformací brání nebo bránil nedostatek schopností či odborných znalostí IT personálu, což odpovídá globálnímu průměru (44 %). Jaká je vaše lokální zkušenost z Českého trhu?

Současný nedostatek IT expertů je nejen na našich trzích dlouhodobý problém a samozřejmě tento trend pozorujeme i u našich zákazníků. Zaměřujeme se proto na vývoj softwarových řešení, které jsou moderní a jednoduše použitelné, abychom co nejvíce podnikům usnadnili správu dat vlastními silami a posunuli ji ideálně na vyšší, inteligentní úroveň. Současně zákazníkům nabízíme sady best practices a služby školících center po celé České republice a Slovensku, nebo aktivně podporujeme komunitní platformu Veeam User Group pro sdílení zkušeností s našimi produkty, která vznikla a je vedena nezávisle mimo Veeam právě uživateli našich produktů nebo našimi zákazníky.

Jste přesvědčeni o tom, že toto číslo skutečně odpovídá? Z úhlu pohledu redakce může být mnohem vyšší, a překvapivě u mladších generací – mileniálové, generace Z atd., kteří už berou IT jako čistě konzumní záležitost a pouhé ťukání na ikony aplikací na mobilních zařízeních, aniž by si uvědomovali, co vlastně dělají.

Nedostatek schopností či odborných znalostí IT personálu, který vnímá necelá polovina dotazovaných podniků jako bariéru pro další pokrok na cestě k digitální transformaci firmy, odráží i naše zkušenosti se zákazníky. Také české podniky se potýkají s nedostatkem expertů na všechny oblasti IT, které jsou v podniku potřeba obhospodařit. I proto se ve vývoji softwarových řešení pro správu dat zaměřujeme na jednoduchost a omezování komplexnosti produktů, aby – jak uvádíte – nebyla nutná hluboká znalost IT systému a toho, jak na pozadí vše funguje, a aby uživatel nebo správce IT mohl systém jednoduše ovládat pouze klikáním na příslušné ikony.

Exit mobile version