Ohlédnutí za EMC Worldem 2014: železo je mrtvé, vládu přebírá software

EMC na své čtrnácté výroční konferenci dává jasně najevo, že budoucnost datových center i úložišť vidí především v inteligenci, automatizaci a obecně v rovině software, spíše než vlastní infrastruktury. Pro společnost, která zbohatla především prodejem železa je to odvážný, nicméně vizionářský a strategický posun.

Rostoucí důraz na oblast software a automatizace úložišť (a celých datových center) není u EMC pochopitelně až takovou novinkou – tímto směrem šly jak významné akvizice v minulosti (například získání VMware, ale také vznik Pivotal v minulém roce), tak řada produktových oznámení například v minulém roce. Letošní EMC World tak tento trend dále potvrzuje a ukazuje vizi dalšího vývoje IT infrastruktury v době rostoucí role cloudových řešení a zejména potřeby podporovat mobilitu – především v oblasti mobilních zákaznických aplikací.

Již v minulém roce EMC oznámilo ViPR 1.0, platformu pro virtualizaci a správu storage, která dokáže pokrýt nejen „železo“ od EMC, ale také konkurenční hardware. V podnělí byl představen ViPR 2.0 umožňující nově například geograficou replikaci nebo podporu blokových datových služeb, společně s ECS Appliance – novým storage zařízením určeným pro privátní a především hybridní cloudová prostředí. Oznámena byla také akvizice startupu DSSD, společnosti kterou založila skupina veteránů ze Silicon Valley a která se věnuje vývoji nové kategorie flashových úložišť. V oblasti Flashe EMC také vyhlásilo záruku (či spíše výzvu, která je v plastnosti do konce září 2014) v hodnotě 1 milion dolarů, které dostane zákazník v případě že se mu podaří zahltit nebo zásadně zpomalit plně flashové úložiště XtremIO.

Podívejme se nyní na jednotlivá pondělní oznámení a novinky podrobněji.

Jak konkurovat Amazonu

EMC ECS (Elastic Cloud Storage), oznámený již dříve pod kódovým označením „Project Nile“ odpovědí na rostoucí zájem o cloudová úložiště a jako je Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud) – ostatně sám název to jasně dokládá. EMC tak reaguje na rostoucí poptávku po cloudových úložištích (která jsou atraktivní zejména díky jednoduchému procesu zřízení služby a v určitých situacích i z cenového hlediska). Řada velkých zákazníků ale váhá naplno využít tyto služby a je tedy jen logické, nabídnout jim alternativu, která bude cenově srovnatelná (respektive levnější – podle EMC až o 28 procent), nabídne snadnou správu a integraci do plně automatizovaného prostředí IT infrastruktury a podporu tří klíčových formátů, kterou zajišťuje právě ViPR 2.0 -SlcaleIO/elastic, HDFS a objektového. ECS využívá standardní (komoditní) hardware, tedy X86 servery a disky pro vysokou hustotu a kapacitu (až 480x6TB v jednom racku – tedy 2 880 TB nestrukturované kapacity).

Pro velké zákazníky je podobné řešení atraktivní zejména s tím, jak se rozjíždějí inciativy a projekty v oblasti velkých dat a mění se politika retence různých typů generovaných, převážně nestrukturovaných dat (např. transakčních, ze senzorů apod), která již nejsou „zahazována“. Příslib výrazně nižších nákladů ve srovnání s cloudovými úložišti se ostatně týká právě velkých instalací s nestrukturovanou kapacitou přes 10 PB. Systémy ECS používají standardní 7200 rpm disky a nebudou tak ve standardní konfiguraci patrně určeny pro extrémní výkon, nicméně vzhledem k tomu že jsou postaveny na ScaleIO infrastruktuře, je možné, že je bude možné osazovat i kombinací klasických disků, SSD a PCIeFlash. Speciálně pro oblast vysokého výkonu pak EMC představilo další novinky.

Flash úložiště bez limitů

Schopnost analyzovat velké objemy dat v reálném čase vyžaduje extrémně rychlá úložiště. EMC v této oblasti nabízí řadu XtremIO, která díky použití výkonných technologií PCIeFlash nabízí špičkové výkonnostní parametry. EMC se rozhodlo, jak se v angličtině říká, „dát peníze tam kde mají ústa“ a na konferenci oznámilo „výzvu“ v ceně milion dolarů, které dostane zákazník, kterému se podaří v provozu XtremIO zahltit nebo výrazně zpomalit (výzva platí do září 2014).

O významu, jaký EMC řešením pro analytiku typu in-memory přikládá svědčí i akvizice oznámená v průběhu pondělka. Jejím cílem je doposud neznámý (podle některých doslova tajný) startup DSSD, za nímž stojí řada veteránů Silicon valley (například tvůrci ZFS Jeff Bonwick a Bill Morre, nebo jedna z někdejších hvězd Sun Microsystems Andy Bechtolsheim).

DSSD pracuje na systémech o nichž EMC hovoří jako o „flash úložištích v rackových dimenzích“ a očekává že díky akvizici bude schopné v budoucnu nabídnout ještě výrazně výkonnější flashová úložiště. DSSD navíc drží několik zajímavých patentů v oblastech jako jsou úložiště s jednotným adresním prostorem, úložiště využívající sebe-popisující data, RAID a dalších. Jinými slovy DSSD se nevěnuje jen samotné flashové technologii, ale i způsobu jak její výkon naplno poskytnout aplikacím – i v této oblasti se tak EMC zjevně hodlá zaměřit na propojení s oblastí software a aplikací (ostatně jedno z „dílčích“ oznámení konference byla oficiální podpora virtualizovaného produkčního prostředí pro SAP HANA).

Exit mobile version