Open source, SUSE a mission critical nasazení

Prahu navštívil Sander Huyts, Managing Director SUSE North, East & South Europe v novém pražském sídle společnosti v Karlíně. Zeptali jsme se ho, jak vidí vývoj open source, komerční distribuce Linuxu, zejména SUSE, a další perspektivu Linuxu.
Můžete firmu SUSE krátce představit?

Sander Huyts: SUSE začala před 23 lety s distribucí podnikové kategorie (enterprise) Linuxu, původně pro mainframy IBM S/390 a měli jsme s ním úspěch. Chvíli jsme byli součástí společnosti Novell, který koupil SUSE v roce 2001, ale před pěti lety nám nový majitel umožnil se osamostatnit a od té doby rosteme. Dnes jsme nezávislou obchodní jednotkou britské skupiny Microfocus. Začali jsme původně jako německá firma, dnes jsme globální společností a máme podpůrná centra v Severní Americe, Evropě a Asii. Kromě Linuxu pracujeme v dalších směrech open source, jako například v oblasti storage, máme řešení pro cloud a mnoho nástrojů pro podporu technologií open source a pro nasazování softwaru v datacentrech.

Kde je rozdíl mezi open source a komerčními produkty Linuxu?

Open source neznamená samozřejmě jen IT. Když se však na IT zaměříme, open source je software vyvíjený komunitou, což znamená, že každý její člen se účastní na tomto projektu. Hodně z nich má pro nasazení v podnikové sféře velký přínos. Avšak podnik také potřebuje zajistit stabilitu aplikací, jejich bezpečnost, potřebuje podporu od jejich výrobců, včetně podpory operačního systému, aby běžel na daném hardwaru a aby na něm běžely aplikace. Komunita open source tyto prvky nutně nemusí podporovat.

Společnosti jako SUSE vezmou to nejlepší, co komunita vytvořila a doplňujeme ty detaily, které jsou pro nasazení kategorie enterprise nutné. Zároveň přispíváme zpět do komunity k dalšímu vývoji projektů, které shledáme důležitými. To znamená, že prověřujeme kód a zajišťujeme, že je skutečně v pořádku, vytváříme hranice mezi projekty, které jsou začleněny a které ne, prověřujeme kvalitu výsledného kódu, abychom mohli garantovat kvalitu pro prostředí, kde má být nasazen. Proto existují verze kódu a servisní balíky, takže zákazníci dostanou kvalitu, bezpečnost, podporu, školení atd., které jsou jim díky tomu k dispozici. Komunita znamená různorodost, spojení nejširších nezávislých myšlenkových a programových proudů. Firmy jako SUSE pak zajišťují podporu různých řešení pro komerční nasazení v podnicích.

Proč stále více firem podporuje open source?

Jeden ze zakladatelů Intelu sdělil, že nejširší mysl se dá zajistit v různých firmách, jakýchkoliv. Open source je také nejširší myslí, protože pro něj pracují lidé z různých firem, které řeší různé projekty. Výsledkem pak je, že jejich řešení je skvělé a je v krátké době k dispozici na trhu. Kdybyste chtěli dosáhnout něčeho podobného s proprietárními technologiemi, nepodaří se vám to, protože ty takovou šíři neobsáhnou. OpenStack, což je projekt open source, který začal před nějakými pěti až šesti lety; má dnes zhruba 150 aplikací, které jsou na něm vyvíjeny. Když můžete vytvořit a nasadit vaše vlastní řešení pro privátní cloud, neexistuje žádný výrobce, který by měl vlastní tak škálovatelné řešení, schopné nasazení v tak krátkém čase. Osobně věřím, že tak velké množství řešení, jaké můžeme vidět ve vývoji IT, jen opět zvýší jejich počet, které budou založeny na open source. Vidíte to u Linuxu, cloudu, ve storage, stále se něco přidává a vývoj jde fenomenálně dopředu.

Když chtějí datacentra garantovat svým zákazníkům vysokou dostupnost a mission critical prostředí, zpravidla raději volí jiné komerční produkty, jako například VMware apod. Proč přijímají open source a komerční distribuce Linuxu v oblasti infrastruktury za standard poměrně pomalu?

Operační systémy, které jsou typicky spouštěny na VMwaru, jsou většinou linuxové, takže existuje jejich široké přijímání. Samozřejmě stále existují i proprietární systémy, protože společnosti do nich investovaly obrovské peníze, a dnes podporují jejich byznys. Naší strategií také není říkat, aby všechny firmy všechno vyměnily za open source. To by ani nebylo správnou a moudrou investicí do zdrojů. S firmami jako VMware, Microsoft nebo SAP úzce spolupracujeme, abychom zajistili, že open source dobře si dobře rozumí i s požadavky, jaké mají datacentra. Dám vám příklad. Již několik let spolupracujeme s Microsoftem na tom, aby naše řešení na centrální správu serverů v datacentru spolupracovalo s MS SCOM, což je jejich nástroj pro management. Žádají nás totiž o to zákazníci naši i Microsoftu. Obdobně spolupracujeme s VMwarem, aby jakékoliv nasazení z OpenStacku mohlo běžet v tomto prostředí. Tyto firmy tedy ve skutečnosti nejsou konkurenti, ale silní partneři, s nimiž spolupracujeme na denní bázi.

Jaké technologické trendy vidíte v open source a komerčních distribucích Linuxu, zejména u SUSE, a jaký asi bude jejich dopad na byznys? Mohl byste zmínit některá základní řešení SUSE pro infrastrukturu typu mission critical?

Sander Huyts, Managing Director North, East & South Europe, SUSE

Nedávno jsme uvedli Live Patching operačního systému SUSE Linux Enterprise Server (SLES), Docker a kontejnery podporujeme už přes rok od verze SLES 12. Také jsme ohlásili řešení SUSE Enterprise Storage 3, prezentované jako první komerčně podporované řešení s inteligentní softwarovou správou ukládání dat na základě open source projektu Ceph a založené na SDS (Software Defined Storage), které umožňuje využít běžný komoditní hardware pro vystavění řešení storage, což bylo dříve možné prakticky jen s proprietárními technologiemi specializovaných dodavatelů. Také podporujeme SAP a SAP HANA, náš SLES je pro SAP primární vývojovou platformou.

Operační systém Linux je od základu doplněn o prvky, které zajišťují, aby byznys běžel bez výpadků. Prvky SUSE Linux pro High Availability Extenson jako Live Patching, mu dávají mission critical výbavu jakou vyžadují například datacentra a řadí se tak k jakékoliv konkurenci, která zajišťuje vysokou dostupnost a práci bez výpadků (uptime) nebo i lepší. To je jedna z věcí, na které se zaměřujeme.

Když vidíme, jak pokračuje vývoj open source, vidíme řadu aplikací, které jsou připraveny pro práci v cloudu, kde chce spousta firem svoje řešení nasadit, nezávisle na hardwaru, říkáme tomu cloud ready. Jde o integraci jak vyvinout řešení, pro jaké prostředí a jak je nasadit, učinit komponenty navzájem nezávislými a schopnými nasazení v cloudu. Hovoříme o IaaS (Infrastructure as a Service) a PaaS (Platform as a Service). Dalším naším zaměřením je tedy toto umožnit a vnést do života. Docker a linuxové kontejnery jsou jedním z řešení pro takové nasazení.

Kde vidíte současnou roli Linuxu v podnikovém IT?

Linux je dnes jediným operačním systémem, který vykazuje v podnikovém prostředí růst, oproti všem ostatním. Podle průzkumu IDC publikovaného před dvěma měsíci roste meziročně trh s Linuxem o 14 % a SUSE na něm roste o 19 %, takže rosteme více než trh. Vidím v něm obrovský potenciál.

Exit mobile version