OpenStack v ČRa – inspirace ze světových hráčů

České Radiokomunikace odstartovaly nabídku, kterou prezentují jako absolutní flexibilitu nabídky infrastruktury jako služby, zejména pro pružný nárůst výkonu hostovaných webů ve špičkách provozu. Co za touto nabídkou stojí, jsme se ptali Marka Ernekera, produktového manažera a Přemysla Kouřila, architekta těchto služeb na OpenStacku.

Marek Erneker, produktový manažer
Přemysl Kouřil, architekt

Marek Erneker, produktový manažer

Co tvoří jádro nabídky služeb Českých Radiokomunikací flexibilních služeb, postavených na OpenStacku?

Marek Erneker: Jde především o nabídku infrastruktury jako služby (IaaS), která je škálovatelná. Vedle standardních úloh, které jsme schopni provozovat na standardní platformě VMware, jde v případě OpenStacku o nativní cloudové úlohy. Ty jsou rovnou připraveny pro provoz v cloudu, podporují své vlastní škálování a tím ovlivňovat kvalitu služby poskytovanou směrem ven.

Jaké jsou výhody tohoto vašeho řešení?

Marek Erneker: Naše řešení postavené na OpenStacku je připravené škálovat aplikace nezávisle na operátorovi, pouze měřením vybraných kritérií kvality služby. Můžete tedy zvolit například rychlost odezvy, dostupnost stránek, zatížení procesoru či vybrat z desítek dalších sledovatelných hodnot. V kombinaci s řešením VMware, na kterém máme postavenu infrastrukturu ČRA Business Cloud, v kombinaci s naší celorepublikovou sítí, přístupem k internetu či NIXu, nabízí tento koncept provoz i pro velmi složité aplikace, které jsou kombinací mnoha různých úloh.

Kritéria pro nastavení parametrů objednávané služby IaaS si zákazník může naklikat na webu z dostupného katalogu vašich služeb, například dobu odezvy webu?

Marek Erneker: Ano, naší hlavní snahou je nabízet v katalogu služeb v podstatě infrastrukturu. Zákazník si vybere nějakou infrastrukturní službu a následně se mu nabízí, jaká kritéria sledovat, jaké se snažit dosáhnout hodnoty či kterou hodnotu nepřekročit, na základě čehož jsme schopni infrastrukturu a hlavně aplikaci, dál škálovat.

Přemysl Kouřil, architekt

Na co jste položili největší důraz při tvorbě infrastruktury na OpenStacku?

Přemysl Kouřil: Při tvorbě architektury jsme kladli velký důraz na lineární škálovatelnost. Znamená to, že rozšiřování infrastruktury provádíme po izolovaných blocích, které obsahují veškeré zdroje (CPU, storage, networking). Usnadňuje to kapacitní plánování, operativu, dohledávání problémů, protože problém je vždy izolován do nějakého konkrétního bloku a současně nevznikají neočekáváná úzká hrdla (bottleneck). Další věc, na kterou jsme kladli důraz, byla jednoduchost celého systému. Snažili jsme se dosáhnout o průchody co nejméně různými vrstvami a technologiemi. I to nám usnadňuje identifikaci možných problémů a přispívá ke skutečnosti, že celý systém se chová transparentně a předvídatelně.

Můžete uvést nějaký příklad jednoduchosti datové cesty a lineárního škálování?

Přemysl Kouřil: Co se týká lineární škálovatelnosti, když si vezmeme jako příklad tradiční architekturu s tradiční centralizovanou storage, pak taková storage je sdílená pro všechny uzly. Když dokoupíte další uzel, musíte pečlivě plánovat, co se stane když jej přidáte. Protože je napojen na stejnou centralizovanou storage, může ovlivnit už existující uzly a vzniknout bottleneck pro storage I/O.

Architekturu IaaS na OpenStacku jste si navrhovali v Českých Radiokomunikacích sami? Kde jste čerpali inspiraci?

Přemysl Kouřil: Pro řešení webových aplikací jsme si vzali inspiraci z velkých webů typu Facebook. Dnes už jsou totiž dobře známy mechanismy, jakým škálují a jak řeší zvládání velkého množství přistupujících uživatelů. Většinou je to u nich, stejně jako u nás, postaveno na open source a jde o řešení, která jsou připravena tak, aby mohla čelit vysokým zátěžím a velkému počtu uživatelů.

Odkazy na služby ČRA:

https://www.cra.cz/sluzby-cra
https://www.cra.cz/servery-a-cloud
https://www.cra.cz/cra-business-cloud
https://www.cra.cz/infrastruktura
https://www.cra.cz/cra-media-cloud

Exit mobile version