Oracle Day představil autonomní databázový cloud

Na konferenci Oracle Day v Praze byl mimo jiné představen autonomní databázový cloud, má jít o první službu tohoto typu vůbec. Základem platformy Oracle Autonomous Database Cloud je nejnovější verze databáze Oracle 18c, která následuje po verzi 12c.
Platforma využívá strojové učení, čímž se eliminuje nutnost lidské práce, odpadají lidské chyby i ruční ladění databáze. Oracle Autonomous Database Cloud díky tomu nabízí vysokou dostupnost, výkon i zabezpečení, to vše navíc podle výrobce s nižšími náklady.

„Platforma Oracle Autonomous Database Cloud plně využívá výhod automatizace. Díky tomu můžeme zákazníkům garantovat dostupnost služby 99,995 %, tj. méně než 30 minut výpadů ročně,“ potvrdila Renata Dvořáková, ředitelka české pobočky Oracle.

Služba Oracle Autonomous Database Cloud nevyžaduje ruční ladění, nasazování záplat a aktualizací ani ruční údržbu databáze. Nabízí automatizované (samoobslužné) řízení, které přináší nepřetržité a adaptivní ladění výkonu založené na strojovém učení. Upgrade a aktualizace se provádějí automaticky a za běhu služby. Totéž platí pro nasazování bezpečnostních záplat; prostředí je díky tomu neustále chráněno před útoky.

Také umožňuje automatizované škálování: Objem přiděleného výpočetního výkonu i kapacita úložišť se mění okamžitě podle aktuálních potřeb a bez nutnosti přerušení provozu. Úspory nákladů se násobí, platforma Oracle Autonomous Database Cloud potřebuje oproti konkurenčnímu Amazonu menší výpočetní výkon i kapacitu úložišť a má i menší náklady na práci administrátorů.

Další novinkou jsou automatizované opravy: Tato funkcionalita poskytuje automatizovanou ochranu před výpadky. Garantovaná kvalita služeb (SLA) na úrovni dostupnosti/spolehlivosti 99,995 %, odpovídající méně než 30 minutám výpadků ročně, minimalizuje ztráty vyplývající z plánovaných i neplánovaných přerušení služby.

Další prezentovanou novinkou z portfolia Oracle je platforma Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud, což je nová cloudová služba společnosti Oracle, využívající technologie automatizace databáze Oracle. Díky strojovému učení nabízí tato služba platformu pro datové sklady, kterou lze snadno nasadit, a poskytuje bezkonkurenční výkon a spolehlivost. Automatizace minimalizuje potřebu ruční práce databázových administrátorů.

Mezi hlavní vlastnosti platformy Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud má podle výrobce patřit jednoduchost, výkonnost a pružnost. Tradiční cloudové služby vyžadovaly složitou ruční konfiguraci, kdy databázoví specialisté museli navrhnout distribuci klíčů dat, třídění klíčů, vytváření indexů, reorganizaci dat i kompresi. Platforma Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud naproti tomu využívá jednoduchý přístup „load and go“. Uživatelé specifikují tabulky, načtou data a již během několika sekund lze spustit databázové úlohy. Není třeba provádět žádné ruční ladění.

Tradiční cloudové služby využívaly pro provoz databází v cloudu „obecná“ hardwarová řešení. Služba Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud je namísto toho založena na vysoce výkonné, jako celek navržené, otestované a optimalizované platformě Oracle Exadata. Výkon dále roste díky plně integrovaným algoritmům strojového učení, které řídí automatizovanou práci s vyrovnávací paměti, optimalizují/přizpůsobují indexování a využívají pokročilé metody komprese.

Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud dokáže alokovat zdroje pro nové datové sklady libovolné velikosti v řádu sekund. Přidělování výpočetního výkonu i úložišť pro jednotlivé úlohy funguje nezávisle na sobě a bez přerušení provozu. Zákazníci díky této pružnosti platí opravdu jen za zdroje, které jejich databázové úlohy vyžadují, ať už tyto nároky rostou nebo klesají.

Exit mobile version