Otestovali jsme za vás: Canon Xeed WUX10 Mark II – firemní projektor pro náročné

Speciální, to je termín, který asi nejlépe vystihuje projektor Canon Xeed WUX10 Mark II. Podporou Full HD se ale nenechte zmást. Tohle není kinoprojektor, ale profesionální prezentační přístroj do firmy, který zvládne i poměrně náročné podmínky.
Že se nejedná jen o další “FHD” je ostatně zřejmé z nativního rozlišení, které je ve skutečnosti WUXGA, tedy profesionálních 1920 x 1200 (poměr stran 16:10). Projektor navíc nevyužívá DLP ani LCD, ale o poznání exotičtější technologii LCOS (o nic více za okamžik) a díky tomu disponuje více než solidním výkonem 3200 lm a skutečným (nikoliv dynamickým) kontrastem 1000:1. Na papíře to vedle kinoprojektorů s kontrasty v řádu desítek či stovek tisíc k jedné nemusí vypadat nijak oslnivě, jenže Xeed WUX10 Mark II není určen pro perfektní vykreslení temných scén v Harry Potterovi, ale pro profesionální projekci obrazu bez zkreslení a případně za světelných podmínek, za nichž byste z výše uvedeného filmu shlédli možná část závěrečných titulků.

Canon Xeed WUX10 Mark II

Tomu odpovídá i další výbava – vedle systému AISYS, který umožňuje dosažení velmi dobré kvality projekce i za dne (pochopitelně nikoliv na plném slunci), nebo speciálního fotografického režimu pracujícího s barvami RGB je to například funkce plně automatického nastavení, kdy pouhým jedním tlačítkem spustíte automatické ostření, korekci lichoběžníkového zkreslení a korekci barev projekční plochy. Xeed WUX10 Mark II se tak hodí i pro mobilní instalace vyžadující časté přenastavování (tomu ostatně odpovídají i poměrně kompaktní rozměrya homotnost 5 kg). Mezi další vymoženosti patří například RJ45 port pro ovládání a monitoring po Ethernet síti.

LCOS: Tak trochu jiná projekce

Většina uživatelů tuší, že existují projektory typu LCD a DLP – dvě konstrukčně odlišné koncepce které používají k vytváření obrazu buď speciální čip s nakláněnými mikrozrcátky (každé zrcátko tvoří jeden obrazový bod) a barevným segmentovým kolem (tak funguje ve stručnosti DLP), nebo konstrukci s průsvitnými LCD panely (nebo panelem), která funguje na podobném principu jako klasický LCD monitor, jen se obraz přes LCD matici promítá na plátno.

Obě tyto konstrukce mají své výhody a nevýhody (či spíše měly, pravdou je, že moderní LCD projektory své slabiny překonaly a zejména v domácím prostředí jsou velmi zajímavou volbou. LCD projektory dnes nabízejí jak výtečné barevné podání, tak vysoký kontrast a netrpí efektem “duhy”, který způsobuje projekce přes kolo s barevnými segmenty u DLP–někteří lidé zejména v periferním vidění mohou zaznamenat občasné rozdělení obrazu na jednotlivé barvy RGB. Oproti tomu DLP projektory mají zejména výhodu bleskurychlé odezvy (prakticky u nich nedochází k rozmáznutí obrazu při rychlém pohybu) a naleznete je tak často například v digitálních kinech.

Ve skutečnosti ale existuje ještě třetí, o poznání menší (a dražší) rodina projektorů, která díky odlišné konstrukci kombinuje výhody LCD i DLP. Zkratka LCoS znamená “tekuté krystaly na křemíku” a je to tak vlastně jakýsi hybrid LCD a DLP, protože používá LCD matici se zrcadlícím pozadím. Čipy LCOS vyrábí JVC a Sony a nejčastěji se s nimi proto setkáte právě u projektorů těchto značek a pak také u speciálně určených modelů jiných výrobců.

V zatemněné zasedačce, ale i v zahradním altánku

Canon Xeed WUX10 Mark II (porty)

Canon Xeed WUX10 Mark II jsme s ohledem na jeho schopnosti testovali jak při plném zatemnění, tak za denního světla (v místnosti a dokonce i v zahradním altánu). Ve všech případech jsme ocenili velmi ostrý a dokonce i za světla perfektně vykreslený obraz i automatickou kalibraci. Množství detailů a jemné podání barevných přechodů pochopitelně vynikne až při lepším zatemnění, nicméně se jedná o přístroj, který rozhodně bez zatemnění používat lze nejen pro projekci powerpointových “slajdů” ale i pro náročnější profesionální aplikace – například vizualizace v oblasti průmyslu nebo zdravotnictví. S ohledem na to nezbývá než konstatovat, že na první pohled vyšší cena je naprosto adekvátní a odpovídá možnostem využití, výbavě a parametrům projektoru.

Shrnutí základních parametrů

Exit mobile version