Otestovali jsme za vás: kompaktní HP tiskárna, co zvládne A3

Inkoustové tiskárny jsou v segmentu SMB firem velmi oblíbené, protože řada uživatelů netiskne každý den – a co si budeme povídat, jsou na tuto technologii i naučeni z dob, kdy si prostě laserovou tiskárnu nemohli dovolit. Jen zkuste v paměti zapátrat, kolik stál v době uvedení třeba takový LaserJet II.

Inkoustová technologie není rozhodně mrtvá ani v dnešních dnech a zvláště ve velikostech A3/A3+ jde o velmi zajímavou alternativu k laseru. HP Officejet 7110 Wide Format je tak celkem pochopitelnou reakcí na poptávku malých firem po levném tisku na velké formáty při malých objemech.

HP Officejet 7110

Tiskárna je řešena především s ohledem na úsporu místa a cenu. Kompaktní rozměry (na A3+ formát) 59 x 42 x 19 cm jsou na první pohled příjemné, ovšem pokud nepotřebujete tisknout na tuhý papír. Tiskárna totiž nabízí pouze přední podavač a k díky chybějící „díře“ zde není možnost přímého průchodu. Nepřekvapí proto, že rozsah hmotnosti podporovaných papírů je v 60 – 250 g/m2. Silnější papír nad tuto hodnotu můžete sice zkusit v případě nouze protlačit, ale třístovkový fotopapír vypadal, že se mu moc tiskárnou projít nechce a chvilku to bylo rozhodně napínavé, zda se sekne. Kapacita zásobníku podavače je 250 listů. Na snaze o co nejnižší cenu se podepsalo i řešení s volitelným duplexem. Oboustranný tisk tedy není u této tiskárny v základu, ale zákazník si v případě zájmu musí koupit balení s duplexním podavačem. U „kancelářského“ přístroje ho očekáváme v základu.

Tiskové vlastnosti

Maximální rozlišení černobílého tisku je 1200 × 600 dpi, barevného 4800 × 1200 dpi, rychlost černobílého tisku až 15 str./min. A4 a barevného až 8 str./min. Při standardní kvalitě tisku očekávejte reálně ale spíše 6 stran/min. První stránku opustí přibližně za 10 sekund po zadání tisku. Otravné při tisku vícestránkových dokumentů je všudypřítomné čištění hlav, které si tiskárna dopřává snad po 15 stránkách. Officejet 7110 používá 4 samostatné barevné cartridge (CMYK) a dovoluje černobílý tisk, i když je některá z CMY patron prázdná. Prodejní balení obsahuje pouze základní patrony, po jejich vyčerpání zvolte z hlediska nákladovosti XL cartridge, které obsahují více inkoustu a tisk s nimi vychází levnějí . U černobílého tisku s 5% pokrytí vyjde při použití cartridge 932XL (CN053AE) strana A4 na 0,49 Kč a barevná při 20% pokrytí na 1,30 Kč. CMY cartridge nesou označení 933XL (CN054AE, CN055AE a CN056AE).

Kancelářský tisk

Kancelářský tisk je svou kvalitou i barevným podáním průměrný. Písmo ostré a tisk grafiky i fotografií dostačuje prezentačním účelům nebo tisku smluv, dokumentace, výkresů, kdy zvládne dostatečně přesně vykreslit kruh i tenké linky. Při použití papírů HP, která jsme měli k testu, dokáže skvěle podat šedoškálu. Zapomeňte u této tiskárny ovšem na to, že byste na ní pořizovaly A3 fotografie. Použití pouze čtyř barev je prostě znát. Z tiskárny sice dostanete celkem použitelnou fotografii, ale není to ono. A3 formát u této tiskárny prostě raději používejte pouze na letáky. Navíc HP je dosti teritoriální mašinka, která se u tisku fotografií nehezky chová k papírům z jiné provenience než HP. Pokud se spolehnete na automatiku dodávaného softwaru HP, ten pro úpravu fotografií se nazývá Photo Creations, tiskárna detekuje papír jako běžný nebo nastaví draft apod. To lze sice obejít řízením tisku přímo z grafického softwaru jako Photoshop nebo laborováním s přesnějším nastavením tisku, ale tato vychytávka rozhodně netěší.

Tiskárna na síti

Pro připojení nabízí Officejet 7110 Wide Format několik možností – klasický 10/100 Ethernet, USB nebo Wi-Fi (802.11b/g/n), kdyp podporuje i tisk z mobilních zařízení HP ePrint i Apple AirPrint. Nicméně zde nehledejte PictBridge. Tiskárně chybí slot pro paměťové karty (když už tedy se HP snaží softwarem v rámci ovladačů vzbudit zdání fototiskárny) a rovněž by se nám více líbil na tiskárně displej než základní stavové diody, ale člověk by toho chtěl příliš.

Tiskárna, ale pro koho vlastně?

I přes výhrady, a snad právě proto, že se týkají tisku fotografií, necháme HP Officejet 7110 Wide Format žít a končíme s konstatováním, že žádná jízda to tedy není, ale doveze. Což vzhledem k tomu, že jde především o kancelářskou tiskárnu do provozů, kde se hodí mít k ruce i možnost vytisknout větší formát než A4, ať jde již o marketing, leták s prodejní nabídkou nebo plánek, stačí. Její váhová kategorie je spíše než SMB oblast SOHO, kde většina tisku navíc probíhá v oblasti černé/šedé barvy a tam 7110 mile překvapila svou kvalitou podání škály. Při nákupu tedy zvažte, co vlastně chcete tisknout a pokud A3 hodláte vytěžovat i jako fototiskárnu, zvolte rozhodně dražší model s více inkousty. Nicméně pro občasný tisk fotografií – třeba portrétů vnoučat pro babičku je 7110 dostačující, a můžete klidně obětovat i fotopapír.

barva cena
bez DPH
výtěžnost cena
za stránku
K 494
1000 0,494
C 216
825 0,261818182
M 232
825 0,281212121
Y 220
825 0,266666667   
       
CMYK 1,30369697

HP uvádí na trh kancelářskou inkoustovou tiskárnu s možností tisku na média až do formátu A3+. HP Officejet 7110 Wide Format nabízí možnost připojení k drátové i bezdrátové síti, samozřejmě lze ale použít i USB a podporuje i tisk z mobilních zařízení (ePrint).

V klidovém režimu činí příkon tiskárny 1,6 W, se zapnutou Wi-Fi pak 2,5 W.

Oficiálně udávaná cena tiskárny na HP marketu je udávána 4990 s DPH, což se může na inkoust jevit poměrně dost, u nejmenovaných distributorů se nám ale podařilo najít tento model za koncovou cenu již od 4 124 Kč.

Exit mobile version