Otestovali jsme za vás: Kyocera FS-3540MFP – když to chcete černé na bílém

Jen málokterý výrobek v počítačové branži dokáže po roce držet krok se svými mladšími kolegy a být jim i zdatným technologickým souputníkem. Jednou z oblastí, kde se morální i technologické zastarávání neprojevuje až tak rychle, jsou tiskárny a multifunkční zařízení. Již pár let si tento segment jde cestou pozvolné evoluce a spíše než na překotné zavádění revolučních technologií se výrobci soustředí na zdokonalení a zjednodušení obsluhy implementaci cloudových služeb nebo samotnou správu tisku.

Ovládací panel

Samozřejmě, stále se meziročně objevují lehká hardwarová vylepšení – úspora energií, nové tonery a inkousty apod., ale nikdy nejde o tak skokové řešení, které by majitele donutilo vyměnit nedávno zakoupený stroj za ten zcela nejnovější. Napomáhá tomu samozřejmě i tradiční cenové soupeření značek, které kromě běžné snižování ceny v průběhu životního cyklu nabízejí často i akční ceny. Jedním z modelů, který nás zaujal díky své akční ceně, je černobílá multifunkce značky Kyocera FS-3540MFP.

S černobílým tiskem to černě nevidíme

Černobílý laserový tisk totiž stále dominuje nejenom korporátnímu prostředí, ale i SMB společnostem. Již roky slýcháváme, jak je ta bezpapírová kancelář hned za rohem, nicméně pravdou je, že analogový papír zatím nic digitálního plně nahradit nedokáže. Minimálně faktury tiskne každý. To jenom my lidé od informačních technologií podléháme sebeklamu, že když hojně využíváme řešení, kde je role papíru minimalizována, chová se tak většina. Opak je samozřejmě pravdou. Jen si vzpomeňte, kdy naposledy jste s kolegou řešili třeba rozpočet – a poznámky s výpočty jste si dělali na papír nebo do toho úžasného supermoderního tabletu?

Není tedy rozhodně s podivem, že trh s tiskárnami, a především s těmi multifunkčními vykazuje stále pěkná čísla. Protože tiskárnu prostě mít musíte a zvláště pracujete-li ve větší skupině, je rozhodně nutností. Z hlediska obslužnosti není pro řadu pracovišť ani ideální mít velkou chodbovou, o oblíbenosti cesty pro 15stránkový dokument do centra sdílených služeb, tolik obdivovaným výdobytkem korporací ani nemluvě. Navíc multifunkční stroje s plánovanou zátěží cca 10 000 stran A4 měsíčně (cca 200 000 stran A4 maximálně) dokáží v případě potřeby vyhovět požadavkům jak malých, tak velkých pracovních skupin (několika kanceláří). Jejich nespornou výhodou je, i relativní mobilita, kdy se dají po firmě jednoduše přesouvat podle potřeby nebo adekvátně reagovat na reorganizaci nebo vznik nových pracovních týmů.

Staronová tiskárna

Kyocera FS-3540MFP je na trhu již nějaký ten pátek, výrobce ji představil v polovině roku 2011, ale to ji nijak neubralo na zajímavosti. FS-3540MFP odstartovala svoji životní pouť vcelku svižně – téměř hned se dostala mezi tiskárny s nízkou cenou za výtisk a zároveň nabídla i velmi rychlý tisk. Jelikož jde o monochromatický laser, nestalo se v její „váhové“ kategorii od uvedení z technologického hlediska převratného a tak se často stává tiskárnou, o které uvažují zájemci o rychlý černobílý tisk.

FS-3540MFP má uváděný výkon až 40 stran za minutu. Tenhle parametr je samozřejmě u všech značek spíše ukázkou co stroj dokáže za ideálních podmínek a nikoliv například v rušné kanceláři, kde pracovní skupina zhusta posílá na zařízení roztodivné dokumenty s ještě prapodivnějšími instrukcemi pro tisk, zahltí tiskovou frontu či dokonce donutí spáchat tiskový server sebevraždu v podobě resetu, než aby splnil nesmyslné požadavky v nastavení jdoucí od uživatelů.

Tiskárna se zasobníky

Ani FS-3540MFP samozřejmě není výjimkou. Deklarovaných 40 stran není za ideálních podmínek úplně nereálných, ale jde o čas dosažený při dlouhodobém kontinuálním tisku, kdy tiskárna nabere rychlost. FS-3540MFP totiž nezačne chrlit papír okamžitě, ale vezme si často nějaký čas na přípravu tiskové úlohy (6-20s), což u tiskáren s plánovanou maximální zátěží 200 000 stran za měsíc není nic neobvyklého, odpovídá to předpokládanému způsobu jejich užívání, ale pokud tisknete malé série dokumentu o 5-10 stránkách, počítejte s rychlostí 24-26 stran za minutu nebo cca 12 listů v duplexu (při pěkném počasí a propustné síti 30 stran). Protože nás navštěvují i čtenáři, které nasměřují vyhledávače a nemusejí být fanoušky IT, raději upozorňujeme, že selská logika, tak koupím levnější model s rychlostí 30 str./min., ale rychlejším startem, nefunguje. Kromě toho, že ta tiskárna nebude tisknout 30 stránek za minutu, dostanete se na výrazně dražší cenu za výtisk.

Zkouška ohněm

Kyocera FS-3540MFP – panel (detail)

A nyní k samotnému tisku. Kyocera má jak se sluší na kancelářskou multifunkci výbornou kvalitu tisku textu a tisková jednotka je plně duplexní. Fonty jsou jasně ohraničené a dobře čitelné. Grafy a další prvky prezentací vycházejí rovněž velmi dobře, převod barev, které například nabízí v standardním výběru Word nebo Excel je bez problémů. Až na obou stranách spektra, kdy se jednotlivé barvy blíží k svým nejsvětlejší nebo nejtmavším tónům (s čímž se v praxi asi nesetkáte), se může při přechodech mezi odstíny objevit proužkování. K dispozici je i šetřící režim EcoPrint, kterým je na náš vkus až moc ekologický a výsledný tisk relativně hodně světlý. Pro draft dobrý, ale skripta nebo dokumentaci pro vlastní potřebu bychom v něm netiskli. Nicméně jím uděláte radost spořivému šéfovi a naštvete kolegy, zvláště ty, kterým po čtyřicítce začal šedý zákal.

Horší byl tisk fotografie. U tmavých šedých tonů inklinovala barevnost k temnějším odstínům, objevil se vyšší podíl černé a původně velmi tmavé plochy byly málo detailní. Nicméně výběr šedých odstínů a jejich odstup stále ponechává představu, jak vypadá barevné rozložení originálu nebo prostor pracující s kompozicí přechodů světla a tmy. Pro účely kancelářského tisku jde však opět o podružnější nepěknost.

Co na FS-3540MFP potěší, jsou náklady na tisk. Kromě startovacího toneru na 7 500 výtisků, je výtěžnost standardního toneru 15 000 stran A4 (5% pokrytí). Kalkulace nákladů je u tohoto stroje vcelku jednoduchá – všechny komponenty mají stejnou životnost 300 000 stran A4 a mění se tedy najednou. K tomu je určen maintenance kit, jehož cena je 8 000 Kč + práce technika 1 800 Kč (+ náklady na dopravu). Doporučená cena standardního toneru je 2 900Kč (cca 2 400 Kč je „street price“), výsledná cena za výtisk tedy vychází na0,193Kč (do výtisku prvních 300 000 stran) Kč, respektive 0,192 Kč („street“) na stránku A4 při 5% pokrytí. Všechny ceny jsou bez DPH.

Možnosti tisku jsou dostatečně bohaté, včetně přímého tisku šifrovaného PDF, IPP, přes SSL, IPsec, SNMPv3 i privátní tisk po zadání hesla. Tiskárna si poradí v rámci emulace samozřejmě jak s PCL 6, tak i PostScript 3. Zásobník papíru pojme 500 listů, dalších 100 listů univerzální přihrádka. Pokud by to nestačilo, lze k tiskárně dokoupit až 3 další zásobníky na 500 listů.

Co jsme samozřejmě ještě nezmínili, jsou části, které z tiskárny dělají multifunkční zařízení. O faxu, který je k tomuto stroji volitelný, se dá říci snad jenom to, že funguje, má paměť na 100 čísel a samozřejmě lze faxy odesílat přes LAN i z lokálního počítače. Díky ADF (automatický podavač) na 50 listů jde pěkně od ruky i práce se skenerem (až 600 dpi) a samozřejmě tedy i kopírování balíku dokumentů. Naskenované soubory TIFF, PDF, PDF/A, JPEG, XPS lze uložit do e-mailu, na FTP, SMB (složka na lokálním počítači), USB, nebo rovnou odfaxovat. MFP umožňuje i souběžné vícenásobné odesílání (e-mail, fax, složka SMB/FTP, tisk). Obsluha tiskárny je jednoduchá i díky přehlednému multifunkčnímu barevnému dotykovému displeji.

Verdikt, nebo vlastně spíše dva

Tradiční zhodnocení se tentokrát ponese ve dvou rovinách. Pořizovací cena okolo 38 tisíc v nás nebudí zrovna jásot – za určitých podmínek ji vyváží náklady na tisk, které má FS-3540MFP slušné, ale 40 tisíc je hranice, kdy člověk začíná uvažovat, zda se mu nevyplatí zvolit jiný stroj v rámci řízených tiskových služeb (MPS, rozuměj outsourcing), kdy jediné co v kontraktu řešíte je cena za výtisk při určitém objemu. Než spočítáte kdy vlastně a kolik byste asi ušetřil s FS-3540MFP, tak abyste to měl už z krku, podepíšete raději servisní smlouvu.

Na druhou stranu – 40stran A4 za minutu s tím, že u vícestránkových materiálů rychlost ještě roste, nízké náklady na tisk, dobrá kvalita vytištěného textu při ceně 25 000 Kč* za produkt, pokud natrefíte na akční nabídku.

V podstatě není o čem se dohadovat, to je prostě slušná nabídka. A pokud zvažujete i pořízení sofistikovaného nástroje pro sledování nákladů nevychází špatně ani 35 000 Kč* za FS-3540MFP se softwarem MyQ. I když tohle řešení využijete efektivně až s více tiskárnami a při jejich nákupu lze MyQ získat za ještě lepší podmínek – ale jako možnost pro dokoupení to jde.


*Všechny ceny jsou uvedené bez DPH, SNC. Průměrná cena za tisk 1 A4 strany zahrnuje všechny náklady na černobílý tisk do výtisku 300 000stran, při 5% pokrytí.

Exit mobile version