Otestovali jsme za vás: mobilní scanner vhodný nejen do kapsy

Mobilní skenery jsou atypickou, byť v poslední době stále více žádanou kategorií těchto zařízení. Je to samozřejmě logické – s rostoucí mobilitou sílí i potřeba v „terénu“ něco nasnímat, archivovat. Pro kompaktní rozměry je volí i řada domácích uživatelů, kteří potřebují občas naskenovat pár stránek, ale běžný skener je pro ně zbytečně velký, komplikovaný.
Canon imageFORMULA P208 (+WU10) ocení obě skupiny.
První co na zařízení zaujme, je že se jedná o skener, který je na svou kategorii netradičně vybaven plně duplexní skenovací hlavou (CMOS CIS snímač), takže oboustranný dokument lze pohodlně nasnímat během jednoho průchodu.

První kroky

Instalace skeneru není nijak složitá, navíc ji musíte absolvovat pouze v případě, že se rozhodnete skener používat v „plnohodnotném“ režimu. P208 totiž má na sobě přepínač označený AutoStart, jehož poloha určuje, jakým způsobem se bude skener chovat. Pokud zvolíte ON, skener se bude hlásit jako paměťové zařízení, ze kterého je možné přímo spustit software CaptureOnTouch Lite a skenovat bez nutnosti instalovat do počítače ovladač. V tomto režimu ale nelze do skeneru ukládat nasnímané soubory. Pokud je AutoStart vypnutý, skener se chová běžným způsobem, kdy vyžaduje driver v počítači, ale kromě „velkého“ CaptureOnTouch, který je se skenerem dodáván, můžete využít samozřejmě jakýkoliv software, který dokáže se skenery pracovat (například Photoshop přes WIA). A protože uložiště není blokováno spuštěným softwarem, jde skeny ukládat přímo do P208.

V tradičním režimu s CaptureOneTouch nabídne skener inteligentní funkce jako je automatická detekce velikosti stránky, korekce sklonu, automatická detekce barev, korekce stínů, vylepšování textu, otočení obrazu, rozpoznání orientace textu, nepřetržité skenování a řadu dalších, tak jak jsme na ně zvyklí ze stolních skenerů. P208 nabídne rozlišení až 600 dpi a rychlost až 8 stran za minutu (200 dpi). Naskenovaný obraz lze ukládat ve formátu souborů PDF (PDF/A), TIFF, JPEG, PPTX (Powerpoint) do zvolené složky, připojit k e-mailu, uložit do cloudu (Google Docs/Evernote/Sharepoint), poslat do zvoleného programu nebo přímo na tiskárnu. Automatický podavač má kapacitu až 10 listů A4, ovšem zde bychom uvítali robustnější vodící lišty, které by lépe (jistěji) držely papír. Ten podle výrobce může mít 52–209 g/m2, ale my jsme P208 v pohodě protlačili i 250 g.

Automatika

Při testu jsme se zaměřili především na automatický režim, kdy jsme ponechali vše na skeneru. Při skenování textových stran měl výsledný obraz dobrý kontrast a vykreslení, kdy písmo bylo skvěle čitelné. Zkušební „šedoškála“ vyšla pěkně detailně s plynulým přechodem odstínů. Při skenování barevných dokumentů a především fotografií pak P208 posunula barvy lehce k tmavším odstínům a objevil se i lehký nádech dočervena u barev, v nichž má tato složka výraznější podíl. To by nám samozřejmě vadilo u fotografických skenerů, zde se spokojíme pouze s konstatováním, že se tak stalo.

V každém případě lze skener použít i pro archivaci domácích fotografií a jejich následnému tisku – pohybujeme se zde skutečně v oblasti několika stupňů. Pravdou je, že jsme očekávali o hodně horší výsledek a pokud máte běžný kancelářský displej, ani to nebudete schopni zaznamenat. Dobře nasnímané vyšly i standardní poštovní poukázky. Zlepšit výkon skeneru lze také dalším nastavením některých parametrů, které jsme pro AI režim neupravovali. Skener je připraven i na práci s plastovými kartami (průkazy), včetně embosovaných kreditek.

Vizitky, když vám dojdou…

S P208 je dodáván rovněž program BizCard pro sken vizitek. Ten nabídne velmi pěknou úspěšnost a přesnost při rozpoznávání textu snímaných vizitek i třídění do polí, takže ho lze reálně využít pro digitalizaci kontaktů a vytváření databází.
Zajímavé bylo, že vždy po startu programu bylo nutné první dvě vizitky načíst i vícekrát, než program rozpoznal háčky nad š a ě, ale poté po celou dobu až do vypnutí již pracoval přesně.
Možnosti využití P208 hodně vzrostou připojením bezdrátové jednotky WU-10, kterou lze ke skeneru dokoupit. Jejím připojením můžete ze skeneru udělat nástroj pro pracovní skupiny.

WU10 může pracovat jako Access Point nebo Station. V režimu AP slouží WU-10 jako přístupový bod ke skeneru – kdy generuje bezdrátovou síť s vlastním SSID – skener se tedy chová jako bezdrátové zařízení s přímým přístupem. Jako ST je WU-10 běžným síťovým prvkem, který je součástí jiné sítě a ke skeneru se přistupuje právě přes tuto síť. Uživatelé tak mohou s aplikací CaptureOnTouch Mobile (iOS a Android) ovládat skener i přes mobilní zařízení (tablet, smartphone). To se může hodit nejen v kanceláři, ale například v prostředí škol, kde je nutné občas skenovat některé dokumenty a ulehčit tak práci například administrativě. Potřebné dokumenty mohou do systému skenovat sami žáci jen s využitím mobilu. Samozřejmě dokumenty lze ukládat zároveň i do těchto mobilních zařízení. Pokud nejste v dosahu elektrické sítě, lze z WU-10 napájet přes i skener P-208.

Závěr

Canon imageFORMULA P208 je perfektním řešením pro všechny, kteří potřebují mít skener neustále s sebou (obchodní zástupci, právníci apod.) a ideální zařízením pro domácnosti, které potřebují jednou za čas něco naskenovat. S přidaným bezdrátovým rozhraním v podobě WU-10 je vhodný i pro menší firmy jako univerzální skener pro archivaci s malou zátěží. Spokojeni s výsledkem budete i v případě domácích fotografií.

Klíčové parametry

Canon imageFORMULA P208 (+WU10)

Wi-Fi Canon WU-10

Exit mobile version