Otestovali jsme za vás: rychlá kancelářská multifunkce Xerox WorkCentre 6605DN

Xerox WorkCentre 6605DN představuje typickou tiskárnu do prostředí SMB. Jejím hlavním úkolem je fungovat jako multifunkční tiskárna pro pracovní skupinu, umí ale nabídnout také pokročilejší funkce, její síla tkví hlavně v rychlém podání ucházejících barevných výstupů.

Xerox WorkCentre 6605DN

Po stránce designu tiskárna příliš neoslní, řekněme, že se jedná o jakýsi univerzální kancelářský standard. Typický sloupek z bílého plastu doplněný tmavěmodrými částmi je ale prostorově kompaktní a tak naštěstí nezabere mnoho místa. Se základnou 43 x 43 cm ji prostě můžete jednoduše postavit na kancelářskou skříňku.

Ve standardní konfiguraci se 6605DN dodává se zásobníkem na 550 listů, ručním podavačem na 150 a automatickým duplexní podavačem předloh (DADF)na 50 listů. Pokud si nejste jisti, kde je ADF, je to ta část tiskárny s pružným plastovým ramenem, na které se pokládají papíry (a které čas od času zůstane v ruce, když se ho při manipulaci podaří vysadit z ukotvení. V případě, že potřebujte větší objem, volitelným doplňkem je 2 zásobník, opět s kapacitou 550 listů.

Rozhraní

Na zadní straně najdete klasickou sestavu portů – USB, Ethernet, telefon, fax a bezdrátová síť. Pod dvířky se pak nachází duplexní jednotka, přenosový válec a fixační jednotku. Manipulace s nimi je v případě potřeby velice jednoduchá. Přední dvířka ukrývají čtveřici tonerových kazet, pravá dvířka pak zobrazovací jednotky.
Multifunkce již tradičně umožňuje správci systému nakonfigurovat přístupová práva k tiskárně, uzamknout služby, šifrování a řadu dalších předvoleb jako formát a typ papíru pro zásobníky, časovače eco módu apod.
K ovládání tiskárny kromě softwaru na vašem počítači můžete samozřejmě použít i velice jasný a dobře čitelný 4,3“ displej přímo na tiskárně. Základní úlohy jsou seskupeny do čtyř oblastí – tisk, kopírování, skenování a fax, plus doplňkové menu sloužící k samotné konfiguraci tiskárny. V případě skenování máte možnost volby uložit nasnímané předlohy do sdílené složky v počítači, na FTP server, nebo odeslat na e-mailovou adresu. V případě, že máte tiskárnu připojenou přes USB kabel, nejsou e-mail ani síťové složky k dispozici a přenos snímků lze uskutečnit pouze přes USB.

Doplňky nejen pro korporátní prostředí

Jako volitelné příslušenství je k dispozici rovněž kit pro zvýšení produktivity, ten zahrnuje rozšíření operační paměti a pevný disk. S instalací disku se rozšíří využitelnost tiskárny v sítovém prostředí o možnost zabezpečeného úložiště tisků, kdy lze provádět tisk až při fyzické přítomnosti obsluhy, která úlohu vyvolá z disku. Lze na něj ukládat naskenované dokumenty apod.

Test

Tiskárna se výkonově drží toho, co výrobce papírově slibuje. První stránku stihla ze standby režimu vytisknout pod 8 vteřin, za minutu pak zvládla 32 stran jednostranně, 20 v duplexu a 12 při skenování. Vše s PCL ovladači, které jsou u tohoto typu tiskáren výrazně rychlejší. Při tisku, kde potřebujete vyšší kvalitu, doporučujeme používat PostScript ovladače, při nichž tiskárna dosahuje znatelně lepších a barevně přesnějších výtisků. Nicméně v tomto případě dojde ke snížení její výkonnosti – v našem případě na 26 stran. Oba ovladače máte možnost zavést při instalaci, nicméně pouze PostScript (jako doporučený) je zaškrtnutý pro nainstalování. Nicméně pro běžný tisk dokumentů a smluv je otázka rychlosti přednější a v tomto případě se hodí právě PCL.

I při tisku na bežný papír dostanete z WC6605 velice živé a jasné barvy a je znát, že se Xerox chtěl touto tiskárnou oslovit firmy, jejichž zaměstnanci se při své práci nusejí více soustředit i na vizuální stránku díla. S 6605 můžete v klidu pořídit nástisky grafických záměrů a vizualizací, při dostatečné barevné věrnosti a lze ji svěřit i tisk propagačních materiálů nebo podkladů pro důležitá jednání.

Provozní náklady

spotřební materiál

Pokud jde o provozní náklady, nesmíte zapomenout do vlastní ceny zakalkulovat fixační jednotku a přenosový pás (respektive kit pás + válec), odpadní kazetu a k tomu samozřejmě tonery a zobrazovací jednotku. Všechny položky jsou na trhu volně dostupné, poslední dvě naleznete přímo na webu výrobce, zbylé pak na vyžádání. Ač se to tak na první pohled nemusí jevit, jde o výrazné dlouhodobé položky při kalkulaci nákladů.

Pokud se rozhodnete pořídit WC6605 ve vlastní režii, vyjde vás výtisk následovně:

výdrž
(stran)

1
strana 

v barvě

1
strana

ČB

zdroj

fixační
jednotka

4500

100000

0,045

0,045

xerox

přenosový
kit

5500

100000

0,055

0,055

xerox

sada 4
zobrazovacích jednotek

4350

60000

0,073

0,072

czc.cz

odpadová
nádobka

442

30000

0,015

0,015

tonery.cz

tonery

cyan

3640

6000

0,607

czc.cz

magenta

3640

6000

0,607

czc.cz

yellow

3640

6000

0,607

czc.cz

black

2870

8000

0,356

0,36

czc.cz

cena
za stránku A4

2,366

0,546

Sada zobrazovacích jednotek je rozpočítána na všechny tisky, tedy i barevné při černém, protože se doporučuje výměna celých kitů. Navíc je samostatně nekoupíte, takže i když byste nechali barevné jednotky, protože nemají „odslouženo“, stejně je musíte zakoupit a v tom okamžiku vám vznikne náklad – minimálně co do skladových zásob. Pokud byste ovšem chtěli kalkulovat s postupnou výměnou, tak vás černobílá stránka bude stát při této metodice 0,491608 Kč.
Všechny údaje u tonerů se vztahují k 5% pokrytí papíru danou barvou, to znamená v případě barevného tisku ono 20% pokrytí, o kterém se vždy hovoří – 5 % + 5 % + 5 % + 5 % .

Při tom pronájem stroje na 48 měsíců vychází na 556,- Kč bez DPH měsíčně + cena za stránku 0,28 Kč / 2,2 Kč (čb/barevný)
Pronájem na 48 měsíců při plánovaném objemu 4 500 barevných stran měsíčně vychází na 10 456,- Kč bez DPH (do 20% pokryti stránky)
Samostatně WC6605VDN pořídíte již od 19 300 Kč bez daně.

Závěr

WorkCentre WC6605 není tiskárnou, se kterou ušetříte za každou cenu a při každém výtisku, ale dokáže nabídnout dostatečně ekonomický provoz při široké nabídce funkcí. Ve výsledku jde o celkovou kontrolu nákladů vztaženou k potřebám pracoviště, a to WC6605 dokáže. Zvláště v oblasti, kde se pracuje s barevným tiskem, ale standardní produkční tisk nebo s využitím fototiskáren je pro každodenní využití drahý, dokáže nasazení WC6605 přinést nemalé úspory.

Exit mobile version