Otestování zdarma a ochrana proti neznámým hrozbám

Antimalware, který je založen na signaturách virů, je jen tak rychlý, jak rychlé jsou jeho aktualizace. Avšak co když jde o takové hrozby, které ani aktualizaci dostat nemohou z principu věci? Jednou z takových ochran je Sophos Intercept X, jehož funkci nám popsal Michal Hebeda. Ještě doplnil, že nástroj k otestování těchto hrozeb Sophos Tester je ke stažení zdarma.

Zkraje roku 2018 jste uvedli novou verzi bezpečnostního produktu Intercept X. K čemu slouží?

Michal Hebeda, Sophos

Antimalwaru Intercept X říkáme také Next Gen Antivirus. Nejde o klasický antivirus, nýbrž jej doplňuje. Chrání zejména proti takovým bezpečnostním hrozbám, jakými jsou ransomware, exploity, krádeže identit, hrozby nultého dne apod., které nejsou založeny na signaturách virů, ale na detekci chování kódu v paměti. Výrobci antimalwaru sdílejí celkem čtyřiadvacet technik, které hackeři k takovým napadením využívají. Jde o samostatný produkt, který však může fungovat společně jak s naším antimalwarem Sophos Central Endpoint, tak s antiviry třetích stran.

Proč by si měl uživatel pořídit zrovna Intercept X? Jak funguje?

Když se v systému otevírá soubor, např. dokument, pro zápis, Intercept X si jej ukládá do svého chráněného úložiště. Když se operace zápisu ukončuje, Intercept X porovná původní verzi s verzí uzavíranou. Když zjistí, že došlo k zašifrování, proces zastaví a vrátí zpět původní kopie. Pokud jde o vzdálené šifrování, přeruší spojení. Uživatel, který pracuje například se souborem ve Wordu a spustí obsažené makro s ransomwarem, díky Intercept X nepřijde o žádný soubor. Dalšími použitými technologiemi pro detekci malwaru jsou machine learning a jeho pokročilá forma deep learning, které jsou založeny na neuronových sítích. Cílí na spustitelné soubory (exe, makra…) a během 20 milisekund dokáží rozhodnout, zda jde o škodlivý kód či nikoliv. Souběžně s verzí Sophos Intercept X verze 2.0 byl vydán Sophos Tester, který je zdarma ke stažení i pro koncové uživatele.

Co Sophos Tester umožňuje?

Sophos Tester umožňuje simulovat právě ty úlohy, proti kterým chrání Intercept X.

Je Intercept X vyladěn i pro ostatní bezpečnostní infrastrukturu od společnosti Sophos?

Intercept X je součástí Sophos Central a Synchronized Security. Znamená to, že komunikuje s dalšími našimi produkty Sophos XG Firewall a šifrováním Safeguard. Tím umožní automatickou reakci celého systému.

Exit mobile version