Otevřeností k inovacím

Digitální transformace, hybridní prostředí, cloudy, kontejnery, agilita… to je jen zlomek populárních „buzzwordů“, které stále častěji zaznívají mezi IT manažery v podnikovém prostředí. Důvodem jsou zpravidla rychle se měnící okolnosti, nutnost zůstat konkurenceschopný a také fakt, že i když jste zavedená silná firma, nikdy si nemůžete být jistí, jestli se neobjeví konkurence v podobě zajímavého projektu či start-upu.
Odborné organizace v oblasti trendů a analytici již několik let zveřejňují studie, ze kterých vyplývá, že mnoho CEO velkých firem se obává nečekané a agresivní konkurence nikoliv tolik od svých konkurentů, jako od malých technologických firem, které přijdou s inovativní a zajímavou nabídkou tradičních služeb v netradičním pojetí.

Technologie mají stále větší vliv na náš každodenní život, a to má pochopitelně dopad i na podnikovou sféru. Všichni velcí a aktuálně vysoce úspěšní hráči jako Google, Facebook, Amazon Web Services a firmy typu Uber nebo Airbnb se mohli rozvinout díky tomu, že měli k dispozici dostupné technologie, které umožnily velmi rychlý rozvoj a které jsou ve velké míře na bázi otevřeného kódu, tzv. open source technologie. Základem je linux jako operační systém, nicméně i mnoho moderních webových a cloudových technologií či technologií pro agilní a modulární vývoj/provoz aplikací je založeno na open source modelu vývoje či přístupu. Díky tomu se v posledních letech objevila i škála inovativních konceptů, vznikají IoT ekosystémy, aplikacemi prorůstá umělá inteligence apod.

Podstata otevřeného vývojového modelu

Principem otevřeného vývojového modelu je zpřístupnění zdrojového kódu na počátku projektu širší komunitě vývojářů a IT specialistů, což přispívá k rychlému vývoji a dosažení těch nejlepších a nejefektivnějších výsledků. Existují tisíce různých open sourcových projektů pro různé technologie, a zpravidla všechny začínají v open source komunitě. Z těch technologií, které jsou vhodné pro podnikové prostředí, pak dodavatelé podnikového softwaru vytvářejí tzv. upstream open source projekty, které produktivizují do formy vlastních podporovaných verzí softwaru. Díky tomuto modelu vývoje, tzv. modelu community-to-enterprise, který je rychlý a reaguje na aktuální trendy, mají podnikoví zákazníci možnost rychle využít nové a inovativní technologie, které jsou pro ně atraktivní, a zároveň je získávají v rámci řešení certifikovaných pro použití v podnikové sféře včetně adekvátní podpory daného dodavatele.

Přednosti otevřeného vývojového modelu

Mezi tři klíčové výhody otevřeného vývojového modelu patří větší přehled nad vývojem, z čehož plyne i vyšší bezpečnost, úspory a inovace. Díky vývojovému modelu community-to-enterprise jsou výsledné produkty ve srovnání s proprietárním softwarem často bezpečnější, a to hned ze tří důvodů. Zaprvé se do zdrojového kódu může „podívat“ naprosto kdokoli, což může vést ke snadnějšímu odhalení hrozeb. Dále jsou díky dostupnosti zdrojového kódu rychleji opravovány chyby. A konečně, odpovědnost za testování, zdokonalování a podporu takto vyvíjeného softwaru je na daném dodavateli, takže všichni zákazníci mohou těžit ze stejné míry jistoty kvality daného produktu.

Open source software nevyžaduje žádné licenční poplatky, což vede k jasné výhodě při posuzování pořizovacích nákladů. Nespornou výhodu představuje i to, že open source komunity mohou inovovat bez toho, aniž by byly omezovány patenty. Praxe totiž potvrzuje, že softwarové patenty brání dalšími vývoji a odrazují od open source inovací.

Inovace na vlně open sourcu

Někteří odborníci tvrdí, že “open source pohání současný svět”. Stačí se podívat na nespočet projektů společnosti Google nebo Elona Muska, který při budování umělé inteligence sází na open source technologie. Na svobodném softwaru je založeno i mnoho dalších firem a služeb, které každý z nás denně využívá, včetně AWS, Netflixu nebo Facebooku. V dnešním světě existuje mnoho iniciativ a projektů založených na open source přístupu – od široce používaných technologií jako je Apache Hadoop pro big data, Kubernetes pro kontejnery a Android pro mobilní zařízení – až po menší projekty, jako je Vládní technologická agentura v Singapuru, který usiluje o zlepšení kvality života občanů včetně zajištění rychlé reakce na srdeční příhody.

Aktuální report IDC uvádí, že 84 % předních hráčů na poli IT vnímá řešení s otevřeným zdrojovým kódem jako klíčová pro integraci tradičního a moderního prostředí. „Open source cesta” však přesahuje hranice vývoje software. Svobodné principy lze aplikovat mnohem šířeji a řešit tak řadu výzev a společenských problémů, včetně toho jak správně podnikat, jak zlepšit inkluzi, jak řešit světovou potravinovou krizi nebo jak zlepšit vzdělávání studentů. Otevřený přístup se aplikuje i v takových oblastech jakými jsou výroba protetických náhrad, zlepšování lékařské diagnostiky, modernizace umělecké galerie nebo pomoc při vědeckých objevech.

Licence vs. subskripce

Softwarový průmysl je stále plný firem, které prodávají monolitický software a které navíc setrvávají na zastaralých paradigmatech v oblasti údržby, aktualizací a licencování. Náklady spojené s tímto přístupem, a tedy i přechodem ze starých nepodporovaných verzí, bývají zpravidla velmi nepraktické a v dlouhodobém horizontu není tento přístup udržitelný. Efektivnější cestou je pořizování IT infrastruktury a souvisejících služeb formou tzv. subskripce. Tato předplatná umožňují podnikovým zákazníkům získat přístup k otestovanému a certifikovanému podnikovému softwaru včetně poradenství a jistoty stability i bezpečnosti – tedy včetně všech atributů důležitých pro spolehlivé nasazení produktů, a to i v náročných prostředích a kritických oblastech.

Ukazuje se, že podniky chtějí technologie využívat různorodějšími, a dosud třeba i nemyslitelnými, způsoby. Podle analytické firmy Gartner celých 91 % IT profesionálů nepochybuje o tom, že hrají důležitou roli v digitální transformaci jejich organizací a požadují moderní aplikace, konektivitu i kontrolu, přičemž za vhodný prostředek pro naplnění svých cílů považují open source software. Ačkoli vedoucí IT oddělení očekávají, že digitální trendy jejich odvětví ovlivní, pouze 41 % si myslí, že jejich IT organizace bude v průběhu následujících dvou let na digitální podnikání připravena. IT oddělení potřebují dodavatele, kteří jim mohou pomoci s přizpůsobením se tomuto novému konkurenčními prostředí, přičemž management hledá spolehlivého zkušeného partnera, který by poskytl v případě potřeby podporu jejich IT pracovníkům při zavádění open source produktů a pomohl s nasměrováním na správné zdroje.

Správně navržený model předplatného řeší všechny tyto požadavky v nákladově efektivním režimu – dává podnikovým zákazníkům možnost stáhnout si a nainstalovat prověřené a pro podnikovou sféru otestované open source produkty, provozovat je efektivně a bezpečně a mít v každém okamžiku k dispozici technickou podporu ze strany dodavatele.

Autorka je Country Sales Manager pro Českou republiku a Slovensko ve společnosti Red Hat.

Exit mobile version