Papír s bakteriemi a superionický elektrolyt

Zajímavý nápad představuje návrh baterie poháněné mikroorganismy. Taková baterie má sloužit v polních podmínkách, eventuálně tam, kde není k dispozici potřebná infrastruktura. Takové baterie by měly malý výkon a sloužily pouze k jednorázovému napájení senzorů – např. při medicínském testování nebo při detekci kontaminantů.

Papír s bakteriemi

Zajímavý nápad představuje návrh baterie poháněné mikroorganismy. Seokheun Choi ze State University of New York v Binghamtonu a jeho kolegové uvádějí, že jejich baterie má sloužit v polních podmínkách, eventuálně tam, kde není k dispozici potřebná infrastruktura. Takové baterie by měly malý výkon a sloužily pouze k jednorázovému napájení senzorů – např. při medicínském testování nebo při detekci kontaminantů.

Příslušné bakterie vytvářejí při svém metabolismu elektrony, které procházejí přes buněčnou membránu do vnějšího prostředí; na shluk buněk lze proto napojit elektrody. Bakterie by se měly dodávat přilepené na papírovém podkladu v deaktivované formě, papír také buněčnou kulturu chrání např. před poškozením kyslíkem, zářením apod. Po aktivaci, např. kapkou vody, začne baterie fungovat v řádu minut.

Superionický elektrolyt

Výzkum z Duke University, National Oak Laboratory a Argonne National Laboratory (hlavní autorka Jennifer L. Niedziela) navrhuje tzv. superionické elektrolyty. Superionické krystaly jsou látky navenek pevné, kde ovšem na svých místech v krystalové mřížce zůstávají pouze určité atomy, jiné atomy nebo ionty mezi nimi volně tečou jako v kapalině.

Elektrolyt, v němž by tímto způsobem protékaly ionty lithia, by v sobě mohl spojit výhody elektrolytů kapalných (rychlejší přenos náboje) a pevných (nižší riziko přehřátí, vzplanutí, mechanického poškození baterie atd.). Autoři výzkumu ovšem dosud připravil pouze látku, skrz kterou protékají ionty mědi, a to navíc za vyšší než pokojové teploty.

Exit mobile version