Papírové dokumenty se budou digitalizovat méně

Miroslav Tyburec, OKI

Cena tiskárny v případě firemního tisku tvoří zhruba třetinu celkových nákladů, protože dvě třetiny připadnou na nákup spotřebního materiálu. V kancelářích jsou obvykle tři z deseti výtisků barevné a na jednu naskenovanou stránku připadne 10 vytištěných, uvádí Miroslav Tyburec, ředitel české a slovenské pobočky společnosti OKI.

Kam se posunul kancelářský tisk během uplynulých dvou let?

Pandemie potvrdila, že bez tisku se neobejdeme. Covid přispěl na jedné straně k rychlejší digitalizaci komunikace a také k urychlenému nákupu menších tiskáren do domácích pracoven, ať už pro pracovní účely nebo pro domácí školní výuku, což vyústilo díky vysoké poptávce v nedostatek tiskáren na trhu. Tento stav se následně prodlužoval až do současnosti díky nedostatku čipů a zasáhl všechny země i výrobce.

Pandemie potvrdila, že bez tisku se neobejdeme.

Jak dnes české firmy a organizace typicky tisknou?

Z dlouhodobého sledování více než 20 tisíc tiskáren ve větších organizacích vyplývá, že v Česku se na jedné tiskárně v průměru tiskne kolem tisíce stran za měsíc. Statistika také říká, že pokud není omezen barevný tisk, kolem 30 % výtisků je v barvě a na jeden sken připadá 10 výtisků.

Jedna barevná stránka stojí 3 až 4x více než černobílá, takže kombinace černobílého a barevného tisku vychází zhruba 1,5 až 2x více než kdyby se všechno tisklo černobíle. To není z hlediska celkových nákladů nijak dramatické, a proto čím dál více firem přestává barevný tisk omezovat. Zároveň ale sledují objem tisku jednotlivých uživatelů a firemních nákladových středisek.

Co se tedy organizace u kancelářského tisku sledují nejvíce?

TCO (total cost of ownership = celkové náklady na vlastnictví) je u tiskáren mnohem důležitější než třeba u notebooku. Ten si jednou koupíte a pak další náklady jsou zlomkem pořizovací ceny. Avšak když vyberete levné tiskárny bez toho, aniž byste zohlednil provozní náklady, tak na začátku něco ušetříte, ale na konci utratíte několikanásobně více za drahý provoz. Běžně platí, že pořizovací cena reprezentuje zhruba 1/3 celkových nákladů souvisejících s provozem. Čili ve skutečnosti dvakrát více než samotná tiskárna bude stát nákup spotřebního materiálu. Započíst je třeba také náklady na pravidelnou údržbu a profylaxi.

Provozní náklady jsou u tiskáren mnohem důležitější než samotná cena zařízení.

Kolik z toho odhadujete, že činí neoriginální tonery?

V případě OKI 90 % firemních zákazníků používá originální spotřební materiál. Při využití alternativních tonerů totiž nemají možnost využít prodlouženou tříletou záruku, přišli by tak v případě firmy o dva roky rozšířeného servisu, který u většiny modelů poskytujeme bezplatně přímo u zákazníka. To je pro firmy důležitý argument, který má svou cenu. Nejde jen o tyto služby, ale také o reálné riziko poškození tiskáren, nekompatibilitu čipů, o nekvalitní tisk a často výrazně nižší výtěžnost neoriginálních tonerů.

Prodávají se do firem i samostatné tiskárny, nebo trh preferuje multifunkce?

Miroslav Tyburec, OKI
Miroslav Tyburec vystudoval VŠE, obor Ekonomika průmyslu. Od roku 1995 pracuje pro české a slovenské zastoupení japonské značky OKI, nejprve jako finanční ředitel, později jako obchodní a marketingový ředitel, aktuálně jako generální ředitel české a slovenské pobočky a regionální viceprezident pro oblast CEE, kde řídí tři desítky zemí.

V posledních letech rostl podíl multifunkcí. Naopak v delším časovém horizontu očekáváme pokles digitalizování papírových dokumentů, což je u multifunkčních zařízení důležitá činnost. Souvisí to s tvorbou a oběhem digitálních dokumentů, které v některých případech není třeba tisknout a tedy i zpětně digitalizovat, například po podepsání. Tento trend naznačuje i naše nová barevná tiskárna OKI C650. Má zcela novou platformu, díky které je o dost menší než jiné srovnatelné modely, po stranách potřebuje jen 2 centimetry místa, je rychlá a tiskne velmi levně. Je nadstandardně robustní, a tedy i těžká, což vede k vysoké spolehlivosti a dlouhodobé zatížitelnosti. U tohoto inovativního modelu už skener pro občasné skenování a kopírování nahrazuje chytrý telefon s OCR softwarem pro rozpoznávání textu, který spolupracuje s tiskárnou.

Na co dalšího se kromě klasického kancelářského tisku v OKI zaměřujete?

Zatímco v Japonsku, odkud značka OKI pochází, je daleko důležitějším rozměrem papíru formát A3, tak v Evropě je to A4. Na A3 mohou totiž Japonci tisknout své znaky větší a tím pádem čitelnější. OKI takových zařízení v Japonsku prodá přes 100 tisíc ročně. U nás se A3 modelů sice prodá mnohem méně, ale i tak zde OKI hraje důležitou roli. Téměř každá druhá A3 barevná LED nebo laserová tiskárna v ČR je OKI.

Kromě kancelářského tisku mezi speciality OKI patří i malonákladový potisk etiket a tisková produkční zařízení na pomezí profesionální polygrafie. Například digitální zařízení formátu A3+ s barvami CMYK a navíc bílou. Ve světě roste obliba personalizovaných výrobků, a právě transferový potisk různých předmětů nebo textilu od jednoho kusu je zajímavým řešením a tento trh výrazně roste.

 

 

Exit mobile version