PayPal podporuje kyberzločince?

Zdroj: Pixabay

PayPal nedávno zveřejnil, že přijímá kryptoměny. Podle Chestera Wisniewského, který pracuje u společnosti Sophos zabývající se počítačovou ochranou jako Principal Research Scientist, tímto ohlášením obohatil kyberzločince o 7 % až 11 %. Zeptali jsme se jej proč, a zároveň na důvody, proč jsou kryptoměny s kyberzločinem spojovány.

PayPal ohlásil, že přijímá bitcoiny. Podle vašeho nedávného komentáře to znamená, že tím v podstatě podporuje kyberzločince a usnadňuje jim praní špinavých peněz, například z ransomwaru, a že je tím PayPal obohacuje o 7 % až 11 %. Jak jste k tomuto vyčíslení dospěl?

Chester Wisniewski, Sophos Principal Research Scientist

Velmi jednoduše. PayPal totiž oznámil 10% nárůst v kryptoměnách, které hodlá podporovat. Z této zprávy profituje každý, kdo kryptoměny drží. Ohlášení nemělo jiný význam než PR a pokrytí v tisku. Sice ne všichni kdo kryptoměny drží jsou zloději, ale určitě to znamená větší finanční polštář i pro ty, kdo k nim přišli nezákonně.

Bitcoiny a další kryptoměny jsou na jednu stranu spojovány s kyberkriminalitou a terorismem, na druhou stranu jsou už považovány za komoditu a bankám je dovoleno s nimi pracovat. Držitelé bitcoinů je tedy mohou snadno směňovat za jakoukoliv jinou měnu. Není tedy problém v samotném systému?

Určitě je, v základu celého systému, abych v uvozovkách uvedl citaci stylu Monty Python. Je přece překvapivé a rozčarující, že legitimní finanční systémy dávají důvěryhodnost těmto imaginárním měnovým formám. Vlády jsou totiž ve složité situaci, protože jednak drží peněžní hodnotu, která musí být kontrolována proti praní špinavých peněz a pro výběr daní, jednak je tato jejich peněžní hodnota navržena k omezení jejich vlastních kontrol a regulací. Hlad úřadů po daních činí tento problém ještě komplikovanějším.

Jaký je váš názor na situaci, kdy některé národní banky, a dokonce Facebook, také zamýšlejí zavést „národní“ či soukromé kryptoměny? V minulosti byli guvernéři bank odborníky na ekonomiku, zatímco teď jsou spíše politiky s líbivými ekonomickými programy. Myslíte, že jde o efekt mee-too v hlavách těchto finančních dinosaurů či rovnou ekonomických analfabetů, nebo jde o protiútok proti neoficiálním kryptoměnám?

Všechny pokusy představit „legitimní“ kryptoměny jsou způsobem z této myšlenky také těžit, a zároveň omezit veškeré možné svobodné přínosy kryptoměn. Až dosud nebyl žádný z těchto pokusů úspěšný a i v dohledné budoucnosti je to nepravděpodobné. Půvabem kryptoměn je totiž praktická nemožnost jejich sledování, regulace a kontroly centrálními úřady. Vládní pokusy zavést kryptoměny nejsou žádným vrcholem počestnosti, což také dává tušit, proč selhávají. Pro ty, kdo chtějí opravdu anonymní transakce, jsou vždy králem hotové peníze.

Dříve byly národní měny podloženy zlatem, teď národními HDP. Proč jsou kryptoměny typu bitcoin, které jsou podporovány pouze vírou a očekáváním, tak populární? V jakém případě mohou úplně zkrachovat?

Mým názorem, nikoliv společnosti Sophos, je, že je vše okolo kryptoměn založeno na fantazii. Není žádný důvod myslet si, že mají nějakou hodnotu. Jde o ploché, zvětralé měny, jako jakékoliv jiné. Definitoricky to znamená, že mají jen takovou hodnotu, jakou držíte ve vlastní hlavě. Není podložena žádnými rezervami, jaké má například zlato. Jsou populární z několika důvodů. Za prvé jsou oblíbené mezi anarchisty a zastánci svobody, kteří požadují měnu bez centrálního řízení a manipulace. Za druhé jsou oblíbené mezi kyberzločinci, kteří je používají k praní peněz a jejich skrytým mezinárodním převodům. A za třetí je mají v oblibě nadšenci, kteří razí cestu digitálního pokroku. Přestože se i mně samotnému myšlenka kryptoměn líbí, každý den vidím jejich nevýhody. Většina transakcí s nimi je totiž spojena s kriminalitou nebo jde o nějaký podfuk. Kriminalita spojená s hotovými penězi je v porovnání s digitálními sice v absolutním objemu mnohem vyšší, avšak procentně jsou v tomto ohledu kryptoměny mnohem horší a mají vně kriminality menší hodnotu.

Exit mobile version