PC nové generace budou podporovat spouštění umělé inteligence na klientovi

Pixabay License

IDC předpovídá, že počítače s podporou umělé inteligence budou do roku 2027 představovat téměř 60 % všech dodávek PC. V absolutních číslech vzrostou počty prodaných kusů z téměř 50 milionů kusů v roce 2024 na více než 167 milionů v roce 2027. Již letos začnou dodávky počítačů s umělou inteligencí narůstat a v průběhu několika příštích let se tato zařízení stanou mainstreamem.
Kategorii AI PC přitom IDC definuje tak, že jde o zařízení se specifickými funkcemi systému na čipu (SoC, které jsou určeny k lokálnímu provádění úloh generativní AI.
Jak uvedl Tom Mainelli z IDC, dodavatelé se snaží využít očekávaných přínosů přenesení provozu umělé inteligence z cloudu na klienta. Takové spouštění úloh AI přináší výhodu v oblasti soukromí/zabezpečení, navíc nabízí zvýšení produktivity uživatelů prostřednictvím vyššího výkonu a s nižšími náklady na inferenci. Vyšší výkon je dán zejména tím, že odpadne režie přenosu informací mezi klientem a cloudem. Podniky jsou také i době stále větší role cloudových služeb pod tlakem, aby náklady na cloud omezovaly.
Až donedávna se lokální spuštění úloh umělé inteligence na PC provádělo na centrální procesorové jednotce (CPU), grafickém procesoru (GPU) nebo jejich kombinací. To však může mít negativní dopad na výkon počítače a výdrž baterie, protože tyto čipy nejsou optimalizovány pro efektivní provoz AI. Výrobci PC proto nyní zavádějí do svých SoC procesory typu NPU (neural processing unit).
IDC dosud identifikovala tři typy počítačů podporujících úlohy AI a vybavených NPU:
1. Počítače s AI s hardwarovou podporou obsahují NPU, která nabízí výkon <40 tera operací za sekundu (TOPS). Obvykle umožňují lokální spuštění specifických funkcí AI v rámci aplikací. Čipy této kategorie dnes dodávají společnosti Qualcomm, Apple, AMD a Intel. 2. Počítače s umělou inteligencí nové generace zahrnují NPU s výkonem 40-60 TOPS a operační systém již optimalizovaný pro umělou inteligenci, který umožňuje trvalé a všudypřítomné funkce AI v OS a aplikacích. Očekává se, že společnosti Qualcomm, AMD a Intel uvedou na trh budoucí čipy této kategorie, přičemž jejich dodávka pravděpodobně začne ještě letos. Microsoft také pravděpodobně ještě letos uvede významné aktualizace (a aktualizované systémové specifikace) systému Windows 11, které dokážou tyto nové NPU využívat. 3. Pokročilé počítače s umělou inteligencí jsou počítače, které nabízejí >60 TOPS výkonu NPU. Ačkoli žádný z výrobců takové produkty dosud neoznámil, IDC očekává, že se objeví v příštích letech.
Do konce prognózy budou trhu dominovat počítače s umělou inteligencí nové generace (2. kategorie). IDC se domnívá, že do roku 2027 budou dodávky počítačů s umělou inteligencí nové generace dvojnásobné oproti starším počítačům s AI s hardwarovou podporou. Většina z těchto počítačů půjde do podnikového sektoru, ale budou si je kupovat i koncoví uživatelé, jimž nabídnou zřejmě inovace např. v oblasti počítačových her a tvorby digitálního obsahu.

Zdroj: IDC, Worldwide Artificial Intelligence PC Forecast, 2023–2027

Exit mobile version