PC trh zažívá těžké časy, nejhůř dopadl Acer

Podle předběžných výsledků prodejů PC, notebooků a prémiových ultra-mobilních zařízení se trh meziročně výrazně propadl s tím, jak všichni čekají, zda za to Windows 10 budou či nebudou stát.
Tragické jsou výsledky Aceru, který meziročně prodal o 20 % (!) počítačů méně, přičemž celkově trh poklesl v počtu prodaných kusů o méně než 10 %. Naopak nejlépe se s touto situací vyrovnává Dell.
Jednička PC trhu, čínské Lenovo, sice opticky zvýšila svůj tržní podíl o 6 desetin procenta na 19,7 %, ale přesto prodala o téměř milion zařízení méně. HP zůstalo na „svém“ se 17,4 % a propadem o jeden a čtvrt milionů kusů.

S ohledem na celkovou situaci na trhu lze říci, že nejlépe se „dařilo“ Dellu, který nejvíce ze všech zvýšil svůj tržní podíl (o 7 desetin procenta) na 14 %. Naopak se nedařilo Asusu, který klesl více než celý trh a snížil svůj tržní podíl na 6,8 %.
Jednoznačně nejhorší období prožil z velkých výrobců Acer, který se propadl v prodejích o 20,2 %, tedy cca 1,15 milionu kusů a prodal pouze 4,56 milionu zařízení. Také se této Tchaj-wanské firmě nejvíce snížila velikost tržního podílu, a to na 6,7 %, díky čemuž se propadla až za Asus.

Celosvětové dodávky PC dosáhly ve druhém čtvrtletí podle předběžných výsledků ohlášených společností Gartner úrovně 68,4 milionů kusů, což představuje pokles o 9,5 % ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Jedná se o největší pokles od třetího čtvrtletí roku 2013. Celkově je pro letošní rok odhadován pokles dodávek PC o 4,4 %.

Dodávky PC v regionu EMEA (Evropa, střední východ a Afrika) dosáhly ve druhém čtvrtletí roku 2015 celkového počtu 18,6 milionu kusů, což představuje meziroční pokles o 15,7 % ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Dodavatelé se v Evropě museli vyrovnávat zejména s vysokými stavy skladových zásob. Nabízeli proto slevy a snižovali vlastní marže. Ve třetím čtvrtletí by se podle analytiků situace s příchodem zařízení vybavených Windows 10 měla zlepšit.

První místo mezi dodavateli PC si celosvětově udrželo i ve druhém čtvrtletí Lenovo, společnost ale zaznamenala první pokles počtu dodaných PC po bezmála dvou letech. Výrobce čelil obtížné situaci zejména v regionech EMEA, Latinské Ameriky a Japonska – zde poklesly dodávky dokonce dvouciferně. V podobné situaci je i HP, které zaznamenalo pokles po pěti čtvrtletích růstu – vůbec největší byl jeho propad v EMEA, patrně i díky vlivu kurzových změn.

Exit mobile version