Peníze v mobilu: závod začíná

Ke generační výměně plastové karty za smartphone coby nového nositele a strážce platebních informací už bankám v ČR chybí jen příslovečný krůček. Průkopníkem je v tomto směru Československá obchodní banka, která se letos zaměří na inovace v internetovém bankovnictví pro velké i drobné klienty.
V rámci bilancování loňských hospodářských výsledků představila ČSOB také technologické vize pro rok 2017. Kam se hodlá ubírat napověděl jako předehra fakt, že minulý rok si banka od mateřské společnosti KBC převedla pod svá křídla celé IT oddělení čítající téměř 800 zaměstnanců.

K prioritám sezóny 2017 by měly pro banku patřit inovace, integrace a zjednodušování. V praxi to má přinést slíbený redesign portálu internetového bankovnictví pro drobné klienty, stejně tak se ale chystá i nová podoba elektronického bankovnictví pro korporátní a SME klientelu.

Předvedení mobilních novinek bylo v podání manažera Miloše Minčiče interaktivní.

Do kapsy

Do osobní roviny ovšem míří šance pro zhruba dva miliony držitelů platebních karet ČSOB přesunout placení a související úkony do chytrého mobilu. Možná jde o příznak nového směrování, kterým se chce banka zbavit dřívější image peněžního ústavu, který příliš netouží po drobné klientele.

Službu vtělenou do aplikace NaNákupy spustila ČSOB už v loňském roce. Jako zatím jediná u nás umožňuje bezhotovostní a bezkontaktní placení pomocí NFC u obou kartových systémů, tedy MasterCard i Visa. Kromě úhrady nákupů se to uplatní také při výběru peněz v síti 80 bezkontaktních bankomatů.

Přidanou novinkou pro rok 2017 v rámci snahy o jednoduchost bezkontaktního placení bude možnost autorizovat platby nad 500 korun pomocí otisku prstu. Vyžaduje to smartphone s novější verzí operačního systému Android a zabudovanou čtečkou otisků prstů. V rámci zachování bezpečnosti bude možné placení přiložení prstu využívat pouze na zařízeních s originální neupravovanou instalací Androidu. Zařízení Apple s iOS nejsou podporována a v budoucnu ani nebudou, protože jejich výrobce provozuje vlastní uzavřený platební systém. Na tuzemský trh se s ním ale prozatím nechystá.

Kromě placení smartphonem má banka i další mobilní funkce.

Do kasina

Dalším přínosem při náhradě fyzických prostředků smartphonem je možnost jednoduše si virtualizovat nejrůznější slevové, věrnostní a členské kartičky jejich převedením a uložení do mobilu. Při použití mobil na displeji zobrazí příslušný čárový kód pro načtení pokladním nebo evidenčním systémem. Za situace, kdy náruživí lovci výhod mohou mít podobných kousků plastu v kapse nebo kabelce klidně deset nebo dvacet nejde o špatný nápad. Karty se tak mohou začít vracet jen ke hráčským stolům.

Exit mobile version