Personalistika: nástupní platy v IT zažívají boom

Pokud jste čerstvý absolvent či zvažujete změnu zaměstnání na nějaké technické IT pozici a je lhostejno, zda li jste databázový specialista, programátor, softwarový architekt či analytik, máte z perspektivy posledních tří let nejlepší startovací pozici, jakou si lze přát. Podstatně hůře jsou na tom ovšem bankovní specialisté a nekvalifikované profese.

Asi nejvíce se nástupní mzdy zvýšily softwarovým architektům a to o 12 % na v průměru 52 557 Kč, pokud se podíváme mimo IT, ve třetině profesí se nástupní mzda za poslední rok naopak snížila, vyplývá to z průzkumu společnosti LMC, nejstarší (a pravděpodobně také největší) internetové HR agentury působící na českém trhu.

Při porovnání průměrných nástupních mezd na českém trhu v 1.
čtvrtletí 2012 proti stavu před rokem, které zpracovala společnost na základě dat z Jobs.cz pro padesát nejčastěji obsazovaných pozic, se ukázalo, že u 22 profesí se nástupní mzda zvýšila o více než 2 % – tedy více, než o kolik ve stejném období v ČR vzrostla průměrná mzda.

Ve třech případech dvouprocentní nárůst přesně odpovídá meziročnímu vývoji mezd, dalších osm profesí rostlo pomalejším tempem. U 17 z 50 sledovaných profesí došlo naopak k poklesu nástupních mezd.

ICT vysoko nad průměrem

„V uplynulém roce jsme zaznamenali další růst již tak vysoce nadprůměrných mezd v IT, kde firmám stále chybí dostatek schopných lidí,“ uvádí Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC. „Mezi deseti často obsazovanými pozicemi s nejvyššími průměrnými nástupními platy je jich nyní z oblasti IT pět, tři profese jsou obchodní.“

Na nejvyšší průměrné nástupní mzdy se letos mohou těšit zaměstnanci na pozicích SW architekt (52 557 Kč, 216 % průměrné mzdy) a Business Development Manager (51 548 Kč, 212 % průměrné mzdy). Druhá ze jmenovaných profesí si proti loňsku pohoršila a přišla o svou dosud první pozici. Na chvostu tabulky se nachází trojice pozic pokladní, dělník a prodavač s nástupní mzdou 15 639 Kč, 17 268 Kč a 19 157 Kč, tedy 64 %, 71 % a 79 % průměrné mzdy. I další profese s nejnižšími nástupními platy patří do kategorie nekvalifikovaných: administrativní pracovník, asistent či pracovník call centra.

Hned za ajťáky si polepšili dělníci

Kultovní scéna z filmu Hackers

Relativní srovnání vývoje nástupních mezd proti stavu před rokem rozdíly v kvalifikaci stírá. Největší nárůst –o 12 % – zaznamenali SW architekti, následovaní dělníky (o 8 %) a skupinou, do níž patří bankovní poradci, technici ve strojírenství, pokladní, programátoři a IT analytici – ti všichni mohou získat v průměru o 7 % vyšší nástupní mzdu než vloni.

Naopak největší poměrný pokles se týká výhradně bílých límečků.

Bankovní specialisté mají nástupní mzdu o 8 % nižší než před rokem (nyní v průměru 32 824 Kč), na pozicích v marketingové komunikaci mzdy poklesly o více než 7 % (na 29 587 Kč) a zaměstnanci v roli Business Development Manager se musejí spokojit s počátečním příjmem o takřka 6 % nižším než vloni.

Kdo si nejvíce polepšil

V absolutních číslech si nejvíce polepšili softwaroví architekti: jejich nástupní mzda se proti roku 2011 zvýšila o 5 653 korun. Rovněž další dvě profese s nejvyšším absolutním nárůstem nástupní mzdy patří do oboru informační technologe: v případě IT analytiků jde o nárůst o 2 892 Kč a u programátorů o 2 790 Kč. Největší průvan v peněžence pocítí lidé, kteří změní zaměstnání na pozici Busines Development Manager (průměrná nástupní mzda je nižší o 3 012 korun), bankovní specialista (-2 740 Kč) a v maketingové komunikaci (-2 291 Kč).

Exit mobile version