Pinnacle Studio 22

Video editor Pinnacle Studio se tento rok dočkal verze 22, která přinesla několik výrazných zlepšení a funkcí, kdy se některé sice objevily v minulých updatech, ale teprve aktuální dvaadvacítku lze označit za plně konkurenceschopnou a kompaktní verzi.
Pinnacle Studio se těší vcelku slušné popularitě, za kterou vděčí své bohaté historii. Osobně jsem experimentování, respektive zájem o Studio ztratil asi někde okolo verze 15, kdy Studio přinášelo víc utrpení než užitku – releasy trpěly bugy a nebyly zrovna nejstabilnější, na což se Pinnacle začal soustředit u 18 a 19, které však nenabídly mnoho nového. Studio 22 je tak řekněme po delší době verze, která upoutala oznámenými novinkami a dala se očekávat stabilita samotného programu.

Pinnacle Studio 22 se prodává ve třech edicích (pouze pro Win x64) – základní, Plus a Ultimate, které se odlišují jak integrací nových funkcí, tak možnostmi práce v počtu stop, kamer apod. Všechny verze ovšem nabízejí češtinu, což pro orientaci začínajících uživatelů představuje obrovskou pomoc i přes někdy prapodivně zvolená pojmenování. Pojďme se však podívat na novinky postupně po verzích.

Novinkou již v základní edici Pinnacle Studio 22 je Color Grading vylepšující úpravy barev. Možnosti Color Grading jsou odstupňovány podle verze. V základní je pouze jednoduchá možnost úpravy – jas, nasycení apod., HSL paletu a úpravu LUT tabulky. V Plus se přidává práce s tonální křivkou a Ultimate nabídne ještě klasické barevné kolo – paletu Color Wheel a Waveform Monitor pro kontrolu světla a stínů. Ve výsledku nabízí Studio řadu možností kombinace nastavení a úpravy parametrů, které bohatě postačí většině domácích uživatelů a přípravě video pro web i vytvoření DVD/BD disku.

Zajímavou funkcí již od základní verze je možnost výběru selektivní barvy, lze tak objekty nebo snímek zvýraznit, změnit barvu nebo naopak ponechat pouze vybranou a ostatní potlačit, podobně jako to známe ze Sin City.
K dispozici je i MultiCam Capture Lite pro zachcení obrazu, podporuje 2 streamy (například kamera a plocha obrazovky) a Multi-cam editace, dovolující synchronizaci a editaci několika streamů – zde je omezení podle verzí, v základní 2 kamery (vstupy), Plus 4 kamery a Ultimate 6 kamer.

Ve verzi Plus přichází vylepšení střihu v podobě editace s pomocí tří a čtyř bodů, kdy jednoduše označíte počáteční a koncové body a výběr „vložíte“ přetažením do časové osy v editoru. Jednoduše tak můžete kombinovat několik klipů do výsledného snímku, aniž byste museli přemýšlet, zda někde nezůstal „odpad“ po střihu i v případech, kdy klipy různě přetahujete a experimentujete s výsledným vzhledem. Změny doznal i modul Motion Tracking, možňující spojit pohybující se objekt třeba s popisem, se kterým je nyní jednoduší práce a logika přesněji trasuje pohyb. Ve verzi Ultimate je přímou možností rozpixelování mřížky – tedy vytvoření známých kostiček, které maskují obličej, SPZ apod.

Ultimate verze přináší kromě zmíněné pokročilé možnosti práce s barvami také modul Split Screen pro vytváření efektů s rozdělením obrazovky, kdy se zobrazuje několik simultánně vysílaných obrazů. Vzhled si můžete navrhnout nebo využít připravených šablon. Až v Ultimate je k dispozici editace 360stupňového videa. Z hlediska práce s různými formáty je až od Ultimate podporován XAVC a DVCPRO HD, import MXF a 4K video. Záznam ve formátu HEVC (H.265) je možné importovat ve všech verzích, export do něj je ovšem omezen pouze na Ultimate.

Jak jsem již zmínil na začátku, rozhodně nepatřím mezi pravidelné uživatele Pinnacle Studio, ale při práci s ním a zkoušením složitějších postupů, které mám naučené na jiném softwaru mi Studio 22 přišlo dobře použitelné. Podle mě neuvažujte o nižších verzích, už jenom proto, že v nich chybí kreativní filtry a podobné doplňky, které vám ulehčí život. Nakonec stejně zjistíte, že chcete udělat něco, co je možné až s Ultimate verzí, a rozdíl v ceně 49,95/79,95/99,95 (slevy při Cyberweeku, Black Friday apod.) není mezi Plus a Ultimate tak propastný, aby nehovořil ve prospěch Ultimate. Verzí 22 Pinnacle nabízí software, který můžeme označit jako téměř profesionální.

Nabízí tak vyvážený mix předpřipravených šablon a nastavení, abyste mohli vytvořit výsledek na několik kliknutí nebo pokud si nevíte rady, zvolit efekt, který vás přiblíží požadovanému výsledku. Na druhé straně vám zároveň editor ponechává rozsáhlé možnosti vše upravit a nastavit zcela manuálně. V podstatě u Studia může sedět jak začátečník, tak pokročilý uživatel a oběma bude software vyhovovat. Je tak ideální i do práce, kdy vlastními silami produkujete obsah na sociální sítě nebo třeba instruktážní videa na DVD a pořídit plně profesionální software nevychází ekonomicky.

Exit mobile version