Plánování personalizované lékařské péče ve městech

Vědci z IBM Research představili, jak je možno provádět vyváženou lékařskou péči pro lidi ve městech, efektivněji a s nižšími náklady. Například v Katalánsku má 60 % populace přes 65 let věku nějaké chronické onemocnění, což spotřebovává 70 % zdrojů na lékařskou péči.
Byl proto spuštěn pilotní program, na jehož základě se shromažďují informace, které byly dříve uchovávány v mnoha databázích a komerčních aplikacích, aby bylo možno poskytnout holistický (celostní) pohled na každého jednotlivce.

Informace požadované na takový pohled jsou roztříštěné a vykonat nějakou činnost na základě integrálního pohledu má svoje úskalí:

Kombinatorickou explozi, protože vysoce ohrožení jednotlivci potřebují více služeb, pro které může být dostupných více poskytovatelů. Služby jsou také geograficky roztříštěné a zejména v kontextu velkých měst v souvislosti s náklady na dopravu a způsob transportu. Pečovatelské týmy se při stanovení cílů zaměřují za silné stránky a potřeby jednotlivců s přihlédnutím na kvalitu, náklady a zkušenost s péčí. Cíle přitom mohou být v mnoha případech konfliktní, případně kompozitní (tj. může být více komponent pro každý cíl). Počítače pak zpracovávají obrovská množství dat a na jejich konci je konečné lidské rozhodnutí. Výpočetní systémy pracují v tomto kognitivním přetížení „v tandemu“ s člověkem, který nakonec odfiltruje méně relevantní informace a předá je do prostoru pro rozhodování.

Vědci z IBM proto vyvinuli soubor metod, který umožní vývoj celého systému, který se skládá ze získání informací z různých zdrojů. Ty natáhnou s využitím techniky automatického posouzení sémantiky a propojení entit přes datové zdroje. Z informací extrahují aspekty a uživatelům umožní prohledat data, propojená se službami každého příslušného poskytovatele. Poté zhodnotí možnosti transportu na základě odhadované doby a nákladů. Tyto informace jsou předány do optimalizační komponenty, která poskytne sadu paritně-optimálních řešení. Aby bylo možno zhodnotit řešení, kritéria jsou předána třírozměrné v podobě (náklady, efektivita, zkušenost). Nakonec využijí vizuální analýzu, aby bylo možno shlédnout doporučení.

Tyto techniky z prototypu systému spojili a aplikovali na use-case pro New York City. Pro sedm vybraných služeb bylo relevantních 46 souborů dat pro shlédnutí aspektů a výběr kritérií. Počet možných kombinací poskytovatelů byl 4,1 miliardy a systém vědců z IBM Research jich doporučil 87.

Exit mobile version