Platby za auta bez řidiče

Tak nějak jsme už přijali existenci autonomních aut, ale těch „našich“. Co když se ale budou taková auta půjčovat? IBM se spolupodílela na vývoji otevřené platformě elektronické peněženky Car eWallet pro automobilový průmysl, společně se ZF, výrobcem automobilových šasi a aktivní a pasivní technologie pro bezpečnost, a s UBS, poskytovatelem finančního poradenství a řešení.
Výrobci aut, technologické firmy a dodavatelé mobilních služeb, ti všichni podporují vývoj auta bez řidiče. Autonomní jízda však vyžaduje digitálního agenta, který nezávisle vykonává úkony a autorizuje platby bez majitele, nebo uživatele, kteří by jinak museli být v tomto ohledu aktivní.

Peněženka Car eWallet je opět založena na technologii IBM Blockchain, která umožňuje synchronizovat informace o každém z účastníků v této síti ve spolehlivém a nezaměnitelném datovém záznamu. Účastníci zase mohou vidět pouze ty údaje, ke kterým jsou oprávněni.

Tento mechanismus umožňuje zabezpečit transakce téměř v reálném čase, bez potřeby centrální instance nebo spolehlivé třetí strany. Otevřená platforma automobilových transakcí má potenciál podstatně změnit elektronický obchod mezi výrobci, dodavateli, poskytovateli služeb a zákazníky.

Exit mobile version