Plně vybavený profík – Fujitsu Lifebook U747

S příchodem 7. generace intelovských Core procesorů nastala obměna modelových řad u všech značek. Pozadu nezůstalo ani Fujitsu, a my jsme si tak z nabídky nových modelů do testu půjčili oblíbenou byznysovou řadu U, přesněji 14palcový model Lifebook U747, plně vybavený stroj s netradičním senzorem dlaňových cév.
Fujitsu se ve své produkci a nabídce služeb soustředí především na korporátní segment, a tak páteř notebookové nabídky tvoří byznysové notebooky Lifebook, které si během let získaly oblibu pro svoji spolehlivost a vybavenost. Proti minulé generaci, má nyní nabízená řada Lifebook U tři zástupce – U727, což je model s 12,5“ úhlopříčkou, U757 s 15,6palcovým displejem a námi testovaný U747.

U747 jsme zvolili z prostého důvodu, 14palcový displej představuje rozumný kompromis mezi mobilitou a velikostí. Jak naznačují informace několika výrobců o prodejích, jde o oblíbenou velikost pracovních notebooků, částečně i proto, že poskytuje vyšší komfort i lidem, kteří hůře vidí. Náš model, využívající platformu Intel vPro, byl vybaven procesorem Intel Core i7-7600U, 16 GB operační paměti DDR4, 512GB SSD diskem a Windows 10 Professional. Grafika je integrovaná Intel HD 620.
Pro šasi Lifebooků U Fujitsu využívá slitiny hořčíku a hliníku, což mu zajišťuje dobrou tuhost a pevnost. Celkové provedení je perfektní, slícování sedí, nikde žádné ostré hrany. Zajímavým detailem je výstupek na horní hraně displeje, který usnadňuje otevření víka jednou rukou. U747 má totiž ideálně tuhé panty zajišťující fixaci displeje v potřebné poloze i při prudších pohybech. Design je proti minulé řadě U konzervativnější – převažuje černá a tmavě šedá, jediným výrazným prvkem je tenká červená linka u klávesnice.

Byznysové Lifebooky byly vždy dobře vybaveny z hlediska rozhraní, a ani U747 není výjimkou. Na levé straně panelu je konektor napájení, VGA, USB 3.1 typ C, USB 3.1 typ A a čtečka SmardCard. Na pravé straně pak 3,5 mm audio jack, USB 3.1 typ A, DisplayPort a RJ-45 (Ethernet). Na čelní stěně najdeme ještě slot na SD kartu. Pokud by vám tato výbava nestačila, můžete sbírku portů rozšířit přes dokovací konektor na spodu notebooku, a Lifebook usadit do dokovací stanice s dvojicí USB typu C a čtveřicí USB typu A (všechny verze 3.1), DVI, VGA, dvěma DisplayPorty a RJ-45. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje Wi-Fi Intel Dual Band Wireless-AC8265 11ac s integrovaným Bluetooth 4.2 a LTE modem, kdy slot pro SIM kartu je umístěn pod vyjímatelnou baterií.

14palcový Full HD (1920 x 1080 pixelů) dotykový displej s IPS panelem s anti-glare povrchem, poskytuje dobré podání barev a rovnoměrné podsvícení. Spokojeni jsme byli i s příjemnou klávesnicí, nabízející dvě úrovně podsvícení. Dobře vyřešeno je i chlazení, teplota notebooku při běžném provozu dosahuje úrovně 33 °C, při zátěži pak vystoupá v oblasti procesoru až na 45 °C, což je sice na dotyk znatelné, ale nijak neovlivňující práci, protože jde o oblast mimo klávesnici, kde nejsou ovládací prvky. Aktivní chlazení je tiché, v maximu dosahuje hluk 35 decibelů, průměrně pak 25 decibelů. Za ticho přitom považujeme hranici pod 30 decibelů. Na baterii při běžné kancelářské práci a administrativě vydrží notebook lehce přes 8 hodin, se staženým jasem a vypnutou Wi-Fi a zapnutými šetřiči se lze dostat až na čas okolo 12,5 hodiny. Při plném zatížení a maximálním jasu, který jsme naměřili 320 cd/m2 (udávaná hodnota Fujistu je 300 cd/m2) jsou to dvě hodiny.

Čím se Fujitsu dlouhodobě odlišuje od konkurence, je důraz na zabezpečení na uživatelské úrovni a celkový management v rámci podnikové sítě. Důkazem je i biometrický senzor napravo od touchpadu. Tím není klasická čtečka otisku prstu, i když i tu by vám Fujitsu dodalo, ale PalmSecure, což je senzor dlaňových cév.
Pro nastavení zabezpečení notebooku, a tedy i PalmSecure, má uživatel k dispozici aplikaci Fujitsu Desktop, kde můžeme nastavit metody ověřování pro přihlášení, bezpečné úložiště hesel, šifrování souborů a podobně. Lifebook nabízí ochranu heslem i biometrikou jak na úrovni operačního systému, tak BIOSu, kdy využívá TPM čip. K dispozici je tedy preboot autorizace, kdy je identita ověřována ještě před startem operačního systému. Zapnout můžete samozřejmě režim jednotného ověření, kdy primární identifikace při spuštění notebooku automaticky znamená ověření pro operační systém. Celou konfigurací vás provede nápověda, která sice není v češtině, ale grafické ztvárnění pokynu je jednoznačné.

Lifebook U747 je velmi dobrý notebook. Má pevné šasi, výborný displej, dlouhou výdrž na baterii, příjemnou podsvícenou klávesnici, nízké pracovní teploty i hlučnost ve většině pracovní režimů. Z používaných rozhraní chybí pouze Thunderbolt 3, což je marginální. Pokud se zaměříme na to, co by se dalo zlepšit, je to určitě pouze průměrný touchpad, a tak nám zároveň chybí trackpoint, který v této konfiguraci Lifebook nemá. Trackpoint/Touchstick je u U747 volitelný, nelze ho bohužel kombinovat s podsvícenou klávesnicí. Spíše mezi přání, než výtky, patří lepší reproduktory. Hmotnost 1,44 kg je pro tento typ notebooku běžná – zde oceňujeme relativně malý napájecí zdroj (370 g).

Mezi nejdůležitější věci u pracovního notebooku patří záruka, nikdo v byznysu si nemůže dovolit čekat na opravu měsíc. U Lifebooků má Fujitsu v ČR 3letou záruku NBD fix, tedy příští den s ukončenou opravou. Podíváme-li se na kombinaci dobře navrženého stroje a nabízených servisních služeb, dostáváme v podobě Lifebooku U747 balík, který prostě stojí za to koupit.

Fujitsu Lifebook U747
Displej: 14“ IPS antireflexní dotykový Full HD (1920 x 1080)
CPU: Intel Core i7 7600U (2,8/3,9 GHz)
RAM: 16 GB DDR 4
SSD: 512 GB
Grafika: Intel HD 620
Rozhraní: 2x USB 3.1 Typ A, 1x USB 3.1 Typ C, 1x VGA, 1x DisplayPort, 1x SmartCard čtečka, čtečka SD/MMC karet, 1x RJ-45, 1x SIM (4G/LTE modem), Wi-Fi 802.11ac
Rozměry: 333 x 234 x 20 mm
Hmotnost: 1,44 kg (notebook); 0,37 kg (napájecí zdroj)
Cena:
62 000 Kč bez DPH (doporučená cena testované sestavy včetně dokovací stanice)
43 700 Kč bez DPH (průměrná e-shop cena stejné konfigurace U747 bez dokovací stanice)

Výkon
PCMark 10 Extended – 2271
Essentials: 6 790
Productivity: 6 543
Digital Content Creation: 2 345
Gaming: 691

Cinebench R15
CPU: 338 cb
CPU (Single Core): 147 cb
MP Ratio: 2,3

 

Exit mobile version