Po 20 letech nový vítěz Indexu Tiobe: Python

Ústup Javy potvrdil i dosud nejrozsáhlejší průzkum JetBrains, v němž si pozici nejpopulárnějšího jazyka drží JavaScript.

Zdroj: Pixabay

V říjnu 2021 se v žebříčku Indexu Tiobe dostal Python před jazyky C i Javu, které se na prvním místě střídaly minulých 20 let. V tomto smyslu jde o významnou změnu, jakkoliv samotný žebříček má už vzhledem k tomu, jak je definován/vytvářen, celkem omezený význam. Žebříček vzniká podle zadávání názvů jednotlivých jazyků do vyhledávačů, ne na reálném používání (ať už obecně z hlediska množství vytvořeného kódu, nebo kódu velkých/významných projektů).

Obecně se také ani v rámci Indexu Tiobe nejedná o žádnou revoluci nebo překvapení (ani náhodné „ustřelení“ dat), podobný vývoj se předpokládal včetně toho, že se Python dostane do čela ještě letos.

Viz také: Index Tiobe: Python roste na úkor Javy

Jinak čísla ukazují spíše to, že dominance konkrétních jazyků oslabuje – Pythonu stačilo k zisku vedoucí pozice prostě to, že podíl neztrácel. Určitou renesanci zažívá v posledním roce zájem o Visual Basic, a to, jak se zdá, snad i na úkor další technologie Microsoftu, C#.

Na podzim 2021 byly publikovány také výsledky průzkumu State of the Developer Ecosystem. Společnost JetBrains jej provádí každoročně, nicméně letos byl nejobsáhlejší – mj. zahrnuje data z 18 zemí, v nichž má žít 70 % všech vývojářů. Odpovědi poskytlo 47 000 lidí (loni pouze 20 000), dotazníky byly k dispozici v 10 jazycích. Zde jako nejoblíbenější jazyk vyšel JavaScript, který používalo 69 % respondentů a pro 39 % se jednalo o primární programovací jazyk. Také tento průzkum ovšem potvrdil pokles popularity Javy. Ani podle JetBrains tak již nejde o nejrozšířenější jazyk. Javu v žebříčku předstihl i Python, i když tu používá více vývojářů jako primární programovací jazyk. Mimochodem podle výsledků mají celkem překvapivě existovat podstatné rozdíly i regionálně, když Java je mnohem populárnější v Číně a dalších východoasijských zemích. Na průzkumu je zajímavý také letošní vzestup popularity PHP (meziroční růst z 15 na 22 %).

Co se týče vývojových prostředí, Visual Studio Code od Microsoftu vyšlo jako nejoblíbenější IDE pro jazyky C, C++, JavaScript a Rust.  Nejvíce používají Visual Studio logicky vývojáři C#. Vývojáři Kotlinu preferují Android Studio. Vývojáři Swiftu, Xcode. IDE JetBrains zvítězilo pro Go, Javu, PHP, Python a Ruby. Zde ovšem autoři průzkumu připouštějí, že data mohou být zkreslená tím, že vzhledem k autorství průzkumu mohou být respondenti přednostně právě uživatelé produktů JetBrains, i když oslovení zájemců se realizovalo plošně.

Využívání programovacích jazyků
Využívání programovacích jazyků, Zdroj: JetBrains
Exit mobile version