Po konvergenci nastupuje hyperkonvergence

Prodej konvergované infrastruktury roste podle IDC slušně: ve 4. čtvrtletí loňského roku meziročně o 9,1 %, za celý rok pak o 9,4 %. Tomu odpovídají tržby dodavatelů 3,6 miliard dolarů za poslední kvartál 2017, respektive 12,5 miliardy za celý rok. Nicméně – růst trhu se ve skutečnosti týká jeho jediné kategorie, hyperkonvergovaných systémů.
Počet organizací nasazujících konvergovanou infrastrukturu se stále rozšiřoval. Podle IDC rostly jednotlivé segmenty trhy nerovnoměrně, v některých docházelo i k poklesu; což současně znamenalo možnost velmi rychle zvyšovat příjmy jinde. Následující přehled uvádí pouze základní, nejhrubší rozdělení.
Trh je přitom dle IDC definován tak, že konvergovaná infrastruktura musí zahrnovat minimálně následující předem integrované a výrobcem certifikované systémy: serverový hardware, úložiště, síťové prvky a základní software pro správu. V rámci toho ID dále rozlišuje kategorie „certifkované referenční systémy a integrovaná infrastruktura“ (výše uvedená funkcionalita), „integrované platformy“ (součástí je i další software, vyšší přizpůsobení, dodatečné nástroje, testování z hlediska provozu databází apod.) a „hyperkonvergované systémy“ (mezi výpočetními a úložnými prostředky se již prakticky nerozlišuje, zákazník dostává jediné virtualizované řešení). Hyperkonvergované systémy lze realizovat pomocí sady totožných serverů x86, což pro další kategorie konvergované infrastruktury platit nemusí.

V rámci těchto tří částí jsou objemy trhu pro 4Q 2017 následující:
Certifikované referenční systémy a integrovaná infrastruktura: 1,7 miliardy dolarů
Integrované platformy: 0,7 miliardy dolarů
Hyperkonvergované systémy: 1,2 miliardy dolarů

Konkrétněji pro certifikované referenční systémy a integrovanou infrastrukturu jsou podíly na trhu následující:
Dell (EMC) 46 %
Cisco (NetApp) 33 %
HPE 17 %
Ostatní… 7 %
Trh jako celek přitom klesl meziročně o 3,4 %. Z hlediska vývoje podílu na trhu je vítězem Cisco (meziročně příjmy + 16 %).

Druhá z kategorií, integrované platformy, zaznamenala meziročně pokles 18 %. Nejvýznamnějším dodavatelem je zde Oracle (53 % trhu). Ještě na konci roku 2016 přitom integrované platformy představovaly větší trh než hyperkonvergované systémy.

Naopak segment hyperkonvergovaných systémů zaznamenal nárůst o 70 %, za rok až dva bude tedy nejspíš nejobjemnější částí i v absolutních tržbách. Nicméně rozdělení trhu je zde složitější. IDC rozlišuje vlastního dodavatele systému („značku, hardware“) nebo dodavatele platformového softwaru, který zajišťuje základní funkčnost.

Hodnoceno podle prvního kritéria, rozdělení trhu vypadá následujícím způsobem:
Dell 28 %
Nuanix 20 %
HPE 5 %
Cisco 4 %
Ostatní 43 %
Z hlediska vývoje podílu na trhu je vítězem Dell (meziročně příjmy + 138 %).

Pokud jde o software, pořadí je následující
VMware 32 %
Nuanix 30 %
Dell 8 %
HPE 5 %
Ostatní 25 %
Z hlediska vývoje podílu na trhu v tomto srovnání vítězí VMware (meziročně příjmy + 111 %), respektive HPE (+340 %, ale z řádově menších hodnot).

Zdroj: IDC Worldwide Quarterly Converged Systems Tracker

Exit mobile version