Počet volných pozic v IT roste, v Praze je zájem je hlavně o programátory a vývojáře

Na trhu práce začíná být rušno. Oživení zájmu ze strany firem o pracovníky na nové IT pozice stále sílí, přičemž největší příležitosti nabízí tradičně zejména Praha. Na jedné straně zde díky tomu roste konkurence v boji o talenty, na druhé straně řada IT specialistů má právě teď ideální příležitost uvažovat o změně místa. O jaká místa je zájem? Jak by měly postupovat firmy, které hledají nové zaměstnance? A co by měl uchazeč o práci dělat, aby uspěl?
Počet nabídek práce znatelně roste po celém území ČR. Ke značným nárůstům počtu volných pracovních pozic dochází například v Královéhradeckém a Ústeckém kraji, největší počet otevřených pozic však tradičně nabízí Praha. IT přitom tradičně patří k oborům, kde perspektiva nalézt nové místo patří k nejvyšším.

Programátoři a SAP konzultanti vydělají nejvíce

Programátoři (Java, C/C++, C#), administrátoři Unixu a Linuxu, IT analytici a SAP konzultanti, to jsou pozice, které jsou v rámci Prahy poptávané nejvíce. Pokud jde o platy, jaké mohou uchazeči o volné pozice očekávat, sahají v závislosti na zkušenostech přibližně od 35 tisíc korun až po 60 (analytici), 65 (systémoví administrátoři) či 80 tisíc korun (programátoři). Nejlépe placení jsou konzultanti SAP, kteří mohou očekávat platy v rozmezí 50 až 120 tisíc Kč. Hovoří o tom údaje získané od společnosti Grafton Recruitment, která se náborem zaměstnanců pro soukromý a veřejný sektor zabývá a své pobočky má ve 14 městech po celé ČR.

Lucie Grollová, Branch Manager Prague Technologies společnosti Grafton Recruitment

„Největší poptávku zaznamenáváme tradičně od supportních center, významný počet uchazečů však obsazujeme také do IT oddělení bankovních a finančních společností,“ shrnuje oblasti, kde je momentálně poptávka nejvyšší, Lucie Grollová, Branch Manager Prague Technologies společnosti Grafton Recruitment. Jestliže je podle ní někde uchazečů spíše nadbytek, pak jde například o oblast správy sítě či systémů Windows. Příliš velká není ani poptávka po IT manažerech.

Zkušenosti jsou na prvním místě

Při výběru zaměstnanců může hrát roli několik faktorů. K nejdůležitějším patří pochopitelně vzdělání, neméně důležitá je však i praxe – ta může v některých případech dokonce převážit. „Většina klientů vyžaduje v případě IT pozic vysokoškolské vzdělání. Není však vždy nutnou podmínkou. Pokud uchazeč vysokoškolské vzdělání nemá, hraje důležitou roli délka praxe,“ uvádí Lucie Grollová. U čerstvých absolventů, jak dodává, je zase ve velké míře zohledňována praxe při studiu.

Nezanedbatelnou roli hraje znalost cizích jazyků. U převážné většiny pozic (podle údajů Graftonu až 95 %) je vyžadována alespoň komunikativní znalost anglického jazyka. V případě supportních center, která patří mezi významné zaměstnavatele v oboru, lze zaznamenat i vyšší nároky v podobě požadavků na bilingvální kandidáty. „V poptávce jasně převažuje němčina, dále pak holandský, francouzský či některý z nordických jazyků,“ komentuje Lucie Grollová.

Jak hledat kandidáty nebo práci?

Vzhledem k tomu, že počet otevřených pozic v IT je na trhu stále více, je na místě se při hledání nových zaměstnanců ujistit, že firma dokáže oslovit ty správné lidi. Co přesně to obnáší?

„Společnost by uchazeči měla sdělit co možná nejvíce informací o projektech, zákaznících, technologiích, se kterými pracuje,“ vysvětluje Lucie Grollová. Důležitou samozřejmostí by dále mělo být informovat uchazeče o benefitech, které společnost nabízí. „V současné době mnoho uchazečů upřednostňuje možnost práce z domova, dalšího vzdělávání a prací na zajímavých projektech před výší platu,“ komentuje manažerka Grafton Recruitment. K tomu dodává, že velmi důležitá je v každém případě co nejrychlejší zpětná vazba kandidátům ať už přes agenturu či napřímo.

Naopak zaměstnanec, který chce uspět při hledání nového zaměstnání, by měl vsadit v první řadě na dobrou sebeprezentaci, ať už jde o vystupování či životopis. „Uchazeč by měl bez obtíží umět popsat práci, kterou vykonával, případně popsat projekty, kterých se účastnil. Velmi důležitá je také alespoň komunikativní znalost anglického jazyka a proaktivní přístup,“ komentuje Grollová.

A na jaké obory se vyplatí vsadit těm, kdo se na svoji profesionální dráhu teprve připravují a stojí před volbou, kde pokračovat po středí škole. Chybu by podle aktuálních údajů Grafton Recruitment neměli udělat ti, kdo vsadí na informatické obory na ČVUT nebo VŠE.

Oživení na trhu práce však zaznamenávají také další regiony v ČR, těm se budeme podrobněji věnovat v následujících týdnech.

Exit mobile version