Podle IDC se výdaje na řešení GenAI letos zdvojnásobí a v roce 2027 vzrostou na 151 miliard dolarů

Aktualizovaná prognóza IDC uvádí, že podniky v roce 2023 celosvětově investovaly do řešení GenAI více než 19,4 miliardy dolarů. Tyto výdaje, které zahrnují software pro GenAI i související infrastrukturní hardware a IT a podnikové služby, by se měly v roce 2024 více než zdvojnásobit. V roce 2027 pak dosáhnou podle IDC 151,1 miliardy dolarů s průměrnou roční mírou růstu (CAGR) 86,1 % pro období předpovědi 2023-2027.
„V roce 2024 vstoupí přechod na AI všude ve světě do kritické fáze nasazování, protože podniky uskuteční nové významné investice s cílem výrazně zkrátit čas a snížit náklady spojené s případy využití v oblasti produktivity zaměstnanců a využívání zákazníků. Odtud se pozornost přesune na investice, které zvýší příjmy a vylepší celkové obchodní výsledky,“ uvedl Rick Villars, viceprezident skupiny pro celosvětový výzkum ve společnosti IDC.
IDC očekává, že investice do GenAI budou v příštích několika letech následovat přirozený vývoj, kdy organizace přejdou od počátečního experimentování přes agresivní budování infrastruktury a vyškolených datových modelů k širokému přijetí s rozšířením na všechny činností podnikání.
Speciálně v IT průmyslu dojde ve stejném období k mnohem většímu a rychlejšímu obratu k AI. Každá společnost se totiž bude předhánět v zavádění produktů/služeb s podporou AI a v pomoci svým zákazníkům s implementací AI. Pro většinu z nich AI nahradí cloud jako hlavní prostor inovací.
Infrastruktura GenAI, zahrnující hardware, infrastrukturu jako službu (IaaS) a software systémové infrastruktury (SIS), bude představovat největší oblast investic ve fázi samotného vytváření řešení AI. Platformový a aplikační software GenAI však do konce sledovaného období začne růst rychleji (průměrný meziroční růst GACR v pětiletém období až 100 %). Stejně tak služby pro GenAI, zahrnující IT a podnikové služby, se do konce prognózy téměř vyrovnají výdajům na infrastrukturu s pětiletým CAGR 94,2 %.
Do konce prognózy budou výdaje na GenAI tvořit 29,0 % celkových výdajů na AI, což je výrazný nárůst z 10,8 % v roce 2023. Výdaje na GenAI zůstanou silné i po fázi budování, protože tato řešení se stanou základním prvkem platforem pro řízení digitálního podnikání firem.
„Generativní AI slouží jako katalyzátor investic do tradičních řešení AI. Synergie mezi tradiční a generativní AI otevírá nové možnosti,“ dodala Ritu Jyoti, viceprezidentka skupiny pro celosvětový výzkum trhu umělé inteligence a automatizace a poradenské služby ve společnosti IDC.
Zdroj: IDC

Exit mobile version