Podnikové IT se stává službou – jako celek

Jacob Ringler, Pure Storage

Jacob Ringler, Pure Storage

Aktuálně probíhající změny podnikového IT nesouvisejí pouze se samotným cloudem. Otázkou je i to, jakou úlohu zde budou hrát další související technologie, například řízené služby nebo kontejnery a systémy pro jejich správu. O tom, co z probíhajících trendů vyplývá pro ředitele IT ve firmách a co pro dodavatele a prodejce softwaru, jsme si povídali s Jacobem Ringlerem, šéfem R&D centra poskytovatele datových úložišť Pure Storage.

Posun ke cloudu a řízeným službám probíhá již několik let. Jak velkou roli zde sehrála pandemie?

COVID-19 skutečně přinutil celou řadu firem a organizací změnit způsob svého fungování. V důsledku toho byly například nasazovány mnohem rychleji některé typy řešení as-a-service a řízených služeb. Příslušný technologický posun by sice probíhal i bez pandemie, tak však, alespoň podle našich dat, sehrála významnou roli akcelerátora.

Potvrdit to mohou i data prodejců; ti, kteří na změny způsobené pandemií zareagovali jako první, uvádí, že přibližně 75 % jejich příjmů nyní tvoří řízené služby. Tento trend bude v roce 2022 dále sílit a očekáváme, že vývoj trhu ukáže vyšší meziroční nárůst prodejů a implementací řešení as-a-service než kdykoli dříve. Významnou roli zde hrají samotní zákazníci, kteří se více zajímají o nákladovou efektivitu, flexibilitu a uživatelskou zkušenost. Kvůli tomu, co probíhalo v posledních 2 letech, také požadují co nejpružnější řešení. Proto rok 2022 bude podle našeho názoru rokem as-a-service.

Mnoho firem dnes vidí v cloudu odpověď a cestu k inovaci, a proto jej často zavádí příliš rychle, až překotně. To s sebou ale obvykle nese neshody IT oddělení a zbytku firmy. Vnímáte to také? Co je dle vás hlavní příčinou?

Není sporu o tom, že cloud je obrovským katalyzátorem inovací a poskytuje podnikům prostor pro testování různých technik nebo včasné zavedení nové technologie. Skutečně je však také zdrojem třecích ploch v organizacích, protože jednotliví členové vedení mají na cloud často protichůdné názory. Toto napětí bude v průběhu roku 2022 narůstat. Šéfové IT se stejně jako generální ředitelé obávají technologického zaostávání, a tak s migrací všeho do cloudu spěchají ve snaze nezůstat pozadu. Ti, kteří mají na cloud vyváženější a realističtější pohled, se pak ocitají v rozporu s touto mentalitou. Protože to bývají často lidé na nižších pozicích, může být jejich pozice obtížná.

Jednu ze stále diskutovanějších technologií představují kontejnery. Co by podle vás mohlo podpořit její širší adopci?

Aktuálně je to podle mého názoru hlavně otázka odborných znalostí, a to nejen na straně zákazníků, ale i dodavatelů, respektive prodejců. Lidé neprodávají to, čemu sami nerozumí, nebo se alespoň takové situaci snaží vyhnout. Je proto nezbytné, aby obchodní kanál držel s technologickými inovacemi krok; jen pak prodejci dokážou zákazníkům přesvědčivě vysvětlit výhody, které jim nové typy řešení přenesou.

Co se týče konkrétně kontejnerů, výhody jejich používání pro vývoj cloudově nativních aplikací a využívání systému Kubernetes pro správu kontejnerů jsou stále jasnější. Řekl bych však, že mnoho prodejců zatím výhody, které kontejnery mohou přinést jejich zákazníkům, ve skutečnosti nechápe. Přitom v současné době je až 90 % nových aplikací vyvíjeno v kontejnerech a nepochybně jde o technologii budoucnosti. Takže v roce 2022 i v rámci prodejních kanálů bude třeba zdůraznit význam této technologie, což znamená mimo jiné i zajistit, aby prodejní týmy rozuměly technologii kontejnerů i příležitostem a výhodám, které kontejnery mohou přinést zákazníkům.

Nakolik dnes podnikové investice do IT ovlivňuje „zelená politika“? Tedy důraz na energetickou šetrnost, respektive obecněji uhlíkovou neutralitu nebo udržitelnost?

Řekl bych, že vliv je rostoucí. Podle různých odhadů se datová centra dnes podílejí celosvětově na spotřebě energie až ze 2 %, což je zhruba tolik jako celý letecký průmysl. Mnoho provozovatelů proto již přechází na udržitelná datová centra a energeticky účinnější technologie, jako je flash; tento trend bude dále zrychlovat. Zdánlivě malé změny, např. nahrazení úložišť s rotujícími disky moderními flashovými, mohou mít obrovský dopad na závazky v oblasti ESG. Když jsme sledovali údaje za posledních 8 let, můžeme doložit úspory energie našich zákazníků v řádu 4 miliard kWh. Rok 2022 bude znamenat další ústup všech energeticky neefektivních technologií.

V poslední době stále přibývá řešení, která se označují jako no-code, eventuálně low-code, tedy jde o maximální využití dostupných dat a aplikací bez využití práce programátorů. Jaké máte s těmito řešeními zkušenosti?

Organizace často od svých dat očekávají nemožné – chtějí rychlejší přehled o větších souborech dat za nižší cenu. Někteří si myslí, že to mohou nabídnout cloudová řešení bez kódu a dokonce předpovídají, že rostoucí množství těchto řešení podlomí pozici systému Kubernetes. My to vidíme jinak. Kontejnery a Kubernetes jsou podle nás hnací silou inovací v tom, jak podniky vytvářejí provozují aplikace, a pohánějí efektivitu a agilitu podnikového IT; jejich popularita bude v roce 2022 jen růst. Největší výzvou pro organizace však v době zrychleného zavádění systému Kubernetes a souvisejících technologií bude najít dostatek vývojářů se znalostmi a zkušenostmi pro práci v této oblasti.

Takže bez cloudu ani bez kontejnerů se už firmy neobejdou a musí vytvořit nějakou strategii, která zahrne obě tyto technologie?

Ano. Pokud jste šéf IT a nedokážete odpovědět na otázku „Kdy přejdeme na cloud?“, je pravděpodobné, že dostanete padáka. V roce 2022 se podniky budou stále více zaměřovat na využití výhod plynoucích z přijetí kontejnerů. Rozpočty IT budou ve stále větší míře určeny na inovace namísto údržby. Rychlé přijetí cloudu samozřejmě není samo o sobě zárukou úspěchu; klíčová je zde rozhodně také flexibilita, protože jestli je něco jisté, pak to, že vlastní podnikání firem stejně jako nabídka podpůrných technologií budou procházet řadou změn.

Exit mobile version